Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Miałem przez szkołę średnią gdzieś, czy na jakieś studia się dostanę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, sytuacja jest następująca, że ostatnie 4 lata nauki spędziłem na innych zajęciach, mniejsza na czym, w każdym razie łeb na karku mam, tyle że naukę olałem totalnie, a książkę od matmy to otworzyłem z 2 lata przed maturą po raz ostatni. Maturę zdałem średnio, sprawdzałem po odpowiedziach i tak mniej więcej:

matma podstawa - 60%

matma rozszerzenie - 25%

Fizyka rozszerzenie - 40%

polski podstawa - 60%

angielski podstawa - 80% (zależy jak ocenią list)

polski ustny - 95%

angielski ustny - 100%

I przydałoby się teraz z takimi wynikami iść na studia, interesuje mnie informatyka, mechatronika, automatyka (sterowniki PLC to moja brocha). Czy z takim wynikiem mam szansę na jakąkolwiek politechnikę? Chciałbym zostać automatykiem, jednak nie mam pojęcia czy w ogóle aplikować na jakąkolwiek polibude, doradźcie coś ;x

Opublikowano

No nie wiem na polibude to przydała by się fiza z wysokim wynikiem a u Cb tak średnio no i obowiązkowo infa na maturze, której nie zadawałeś w ogóle ;/ Słabo to widzę na tym kierunku ale wejdź na stronę szkoły i obczaj wymagania. Teraz jest niedobór studentów to może będzie trochę łatwiej.

Cyrk.png

Opublikowano

No nie wiem na polibude to przydała by się fiza z wysokim wynikiem a u Cb tak średnio no i obowiązkowo infa na maturze, której nie zadawałeś w ogóle ;/ Słabo to widzę na tym kierunku ale wejdź na stronę szkoły i obczaj wymagania. Teraz jest niedobór studentów to może będzie trochę łatwiej.

Na jaką politechnikę trzeba mieć maturę z informatyki? Na polibudzie z tego co wiem to prawie zawsze jest brana pod uwagę matematyka,

angielski i fizyka.

Opublikowano

Socjologia w Polsce, albo studia w Anglii :P (jeśli z angielskiego dostaniesz 90%+ to na informatykę możesz iść bez problemu)

1363095337-U286162.png
Opublikowano

Jak olewałeś naukę w szkole średniej (technikum), to na studiach zapewne zrobisz to samo. Jak już chcesz się gdzieś dostać, to porządnie to przemyśl dwa razy.

Opublikowano

Nie wiem po co w ogóle pytasz, chcesz iść to idź, pisz podania i zdawaj egzaminy to w końcu cię może przyjmą gdzieś  gdzie jest poziom na tyle niski byś się dostał. 

albo studia w Anglii :P (jeśli z angielskiego dostaniesz 90%+ to na informatykę możesz iść bez problemu)

Chyba kpisz albo żartujesz.

Widocznie nawet nie ogarniasz tematu studiowania w Anglii tym bardziej kosztów ok 30-100 tyś zł rocznie. Na dodatek staranie się, składanie ofert na uczelnie czy nawet wyszukiwanie uczelni jest tez płatne. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie wiem po co w ogóle pytasz, chcesz iść to idź, pisz podania i zdawaj egzaminy to w końcu cię może przyjmą gdzieś  gdzie jest poziom na tyle niski byś się dostał. 

albo studia w Anglii :P (jeśli z angielskiego dostaniesz 90%+ to na informatykę możesz iść bez problemu)

Chyba kpisz albo żartujesz.

Widocznie nawet nie ogarniasz tematu studiowania w Anglii tym bardziej kosztów ok 30-100 tyś zł rocznie. Na dodatek staranie się, składanie ofert na uczelnie czy nawet wyszukiwanie uczelni jest tez płatne. 

Czyli innymi słowy w Anglii nie opłaca się studiować. Po Politechnice w Polsce dostaniesz się do pracy w swoim kierunku praktycznie w każdym miejscu na świecie, a nie płacisz właściwie nic, a w Anglii wywalasz kupę kasy i dostaniesz pewnie to samo (albo nawet mniej, bez znaczenia).

Co do tematu. Masz bardzo słabe wyniki z matmy rozszerzonej i fizyki, więc czarno to widzę. Nawet jakbyś się dostał to z takim zapałem do nauki odpadłbyś po pierwszym semestrze. Musisz się bardziej zmobilizować do spędzaniu czasu na nauce i najwyżej napisać maturę za rok. Oczywiście życzę Ci, żebyś się dostał na studia, ale jak mówiłem, patrząc na wyniki szanse są małe.

Opublikowano

W polsce studiowanie ma jedynie sens w krakowie/warszawie/wrocławiu. poza tymi miastami liczy się jeszcze politechnika poznańska, gdańska oraz śląska. z takimi wynikami nie wytrzymasz jednego semestru z analizy nawet xD to nie jest kwestia tego że miałeś coś gdzieś, bo matura podstawowa z matmy to najzwyklejsze użycie szarych komórek oraz karty wzorów, dlatego nie dasz rady z takim wynikiem gdy w miesiąc spotkasz materiał o poziomie kilkukrotnie wyższym niż jakaś matura rozszerzona. znaj swoje granice i możliwości

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Czyli innymi słowy w Anglii nie opłaca się studiować. Po Politechnice w Polsce dostaniesz się do pracy w swoim kierunku praktycznie w każdym miejscu na świecie, a nie płacisz właściwie nic, a w Anglii wywalasz kupę kasy i dostaniesz pewnie to samo (albo nawet mniej, bez znaczenia).

Nie mówię że się nie opłaca, nie ma sensu studiować dla kogoś kto ma zbyt niski poziom swojej  nauki  i nie chce mu się uczyć. Dobre chęci nie wystarczą do nauki, trzeba też coś wcześniej wiedzieć by nie być spóźnionym z materiałem. 

Jak dla mnie  studia w Anglii są opłacalne, potem albo w trakcie studiów łatwo dostępna praca na poziomie płacy  kilkukrotnie wyższym niż w Polsce  , mimo tego że wywala się na nie połowę zarobków.

Porównując do Polski  wydaje tylko na naukę prawie dwa razy więcej niż całkowity dochód roczny niejednej rodziny. 

W Polsce studia są tylko tańsze i na porównywalnym poziomie jak na całym świecie. Zresztą i tak większość opłat student jak nie zarobi sam dostanie od rodziców jeśli ich stać. 

Opublikowano

wtf wcale nie musiał zdawać informatyki. Zazwyczaj na polibudzie jest brana pod uwagę matma do wyboru mat/fiz i język nowożytny.

Wejdź na strony PB, zobacz punktacje z zeszłych lat, oblicz swoją i zobaczysz czy dostaniesz się czy nie. 

//up

Na uniwersytet białostocki dostaniesz się z samą podstawą. 

//

Zawsze możesz zrobić rok wolnego i przygotować się z jednego przedmiotu do poprawy.

Opublikowano

W polsce studiowanie ma jedynie sens w krakowie/warszawie/wrocławiu. poza tymi miastami liczy się jeszcze politechnika poznańska, gdańska oraz śląska. z takimi wynikami nie wytrzymasz jednego semestru z analizy nawet xD to nie jest kwestia tego że miałeś coś gdzieś, bo matura podstawowa z matmy to najzwyklejsze użycie szarych komórek oraz karty wzorów, dlatego nie dasz rady z takim wynikiem gdy w miesiąc spotkasz materiał o poziomie kilkukrotnie wyższym niż jakaś matura rozszerzona. znaj swoje granice i możliwości

Studia to jedynie plan B, Planem A jest był i będzie dla mnie rozwój własnej działalności. Tu nie chodzi o to, że się nie uczyłem, po prostu byłem na 50% zajęć w 3 klasie i na około 30% w 4, do szkoły chodziłem max 2 razy na tydzień i miałem spore problemy ze zdaniem, ale chcieli się mnie pozbyć, więc mnie puścili. Co do "wytrzymania" na politechnice, to nie ma żadnego problemu, ze wszystkich zawodowych miałem 100% z teorii, w 1 technikum bez problemu rozwiązywałem skomplikowane obwody prądu przemiennego liczone liczbą zespoloną, więc dam sobie rade, jedyny problem to dostanie się na studia.

A co do twojego stwierdzenia, że matma podstawowa, to wykorzystywanie tylko karty wzorów i mózgu to się nie zgodzę, trzeba wiedzieć chociaż jak zadanie zacząć, a reszta już idzie, tyle że ja niektórych zadań nie miałem pojęcia jak w ogóle zacząć, wyszło moje nie chodzenie na lekcje ;/

Opublikowano

Matematyka to  zawsze podstawa do praktycznie każdego rodzaju nauki. To co uczą w szkole średniej to tylko mały procent tego co się uczysz potem.

Bez znajomości postaw ciężko będzie zacząć naukę na studiach, tam nikt nie bedzie nic tłumaczył bo trzeba będzie nauczyć się samemu zadanego materiału. Profesora nie interesuje jak się nauczysz i skąd będziesz musiał po prostu umieć przerobić materiał we własnym zakresie. 

Opublikowano

Spróbuj może się dostaniesz ,a i wybacz nie chce obrażać twoich kompetencji czy coś ,ale jeżeli masz 25 % z rozszerzonej majcy to wątpie w to że umiesz porządnie zaprogramować sterownik ,ale to tylko moje przemyślenia :)

bez gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...