Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Apache linux

DarHor

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mam mały problem z apache (chyba z apache, dopiero przestawiam się na linuxa). Chodzi o to że zainstalowałem wszystko tak jak w tym poradniku:
https://www.youtube.com/watch?v=9jy_hd3A4g0

Jednak nie działa mi apache. Phpmyadmin działa noralnie. Strona domowa localhost też się wczytuje i pokazuje info o Apache.. Ale żaden skrypt nie działa i wyskakuje mi "Strona localhost nie działa" i na dole htttp error 500. Korzystam z ubunty 16.04

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to najpierw mówisz, że nie działa, a później działa i znów nie działa. Do dobrego katalogu wrzucasz skrypty? Pokaż strukturę. Co to za skrypty? W pehapie wydłubane coś?

Opublikowano

No to najpierw mówisz, że nie działa, a później działa i znów nie działa. Do dobrego katalogu wrzucasz skrypty? Pokaż strukturę. Co to za skrypty? W pehapie wydłubane coś?

Dzięki za odzew. A więc tak... Chodzi Ci o strykturę skryptu ? Właśnie do phpmyadmin mogę normalnie się zalogować jednak nie działa mi żaden skrypt, cokolwiek bym nie napisał. Pobrałem sobie np TenTego i wywala ten błąd

Strona localhost nie działaSerwer localhost nie może teraz obsłużyć tego żądania.HTTP ERROR 500

Gdzie normalnie skrypt działał na xamppie jak należy. Skrypty wrzucam do /var/www/html/i tutaj folder ze skryptem. No i wchodzę na localhost/Nazwa_Folderu

A co do tego że działa i nie działa to jest tak że wyświetla po prostu pliki html jednak jeśli coś ma już php to wyrzuca ten błąd

Opublikowano

Pokaż logi błędów, ale najpewniej to php-fpm

[Wed May 25 20:05:27.151764 2016] [mpm_prefork:notice] [pid 2769] AH00163: Apache/2.4.18 (Ubuntu) configured -- resu$
[Wed May 25 20:05:27.151780 2016] [core:notice] [pid 2769] AH00094: Command line: '/usr/sbin/apache2'
[Wed May 25 20:10:35.331787 2016] [mpm_prefork:notice] [pid 2769] AH00169: caught SIGTERM, shutting down
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/20151012/php_mbstring.dll' - /usr/lib/php/20$
[Wed May 25 20:10:56.968846 2016] [mpm_prefork:notice] [pid 5350] AH00163: Apache/2.4.18 (Ubuntu) configured -- resu$
[Wed May 25 20:10:56.968884 2016] [core:notice] [pid 5350] AH00094: Command line: '/usr/sbin/apache2'

php-fpm? mógłbyś wyjaśnić ?

Opublikowano

dupa debugging - wrzuć plik test.php do /var/www/html/

z kodem:

<?php
    echo 'dupa';
?>

i odpal localhost/test.php

Lol.. Działa. Więc dlaczego gdy w laraverze zrobię zwykłe przekierowanie do widomku to mi nie działa? o.O

Opublikowano

@DarHor

Nie znam się na phpie, sprawdź czy jakieś pliki konfiguracyjne Ci nie blokują wykonania kodu. Może np. dozwolony czas na wykonianie skryptu jest za krótki i go wywala, czy coś. Laravel nie wymaga czegoś dodatkowo?

Opublikowano
<?php
echo mb_strtoupper("abc");

sprawdź

Działa. Wywala "ABC". Z tego co się dowiedziałem kazali mi włączyć mod_rewrite no więc włączyłem, nie pomogło. Oraz zrobić vhost, zrobiłem i działa. Problem chyba leży w tym że jest źle skonfigurowane apache. Jedyne co mi nie działa to już tylko to że nie działa mi żadne przekierowanie do podstron czyli np /login. Właśnie tak jakby nie działało mod rewrite 

Opublikowano

@DarHor

Nie znam się na phpie, sprawdź czy jakieś pliki konfiguracyjne Ci nie blokują wykonania kodu. Może np. dozwolony czas na wykonianie skryptu jest za krótki i go wywala, czy coś. Laravel nie wymaga czegoś dodatkowo?

Ech... Właśnie problem w tym że się nie znam na linuxie i nie wiem co w nim jest. Wydaje mi się że nie potrzebuje niczego chociaż jeszcze poszukam. Ale na xamppie na windzie działał mi normalnie. Wielkie dzięki 

Opublikowano

Ech... Właśnie problem w tym że się nie znam na linuxie i nie wiem co w nim jest. Wydaje mi się że nie potrzebuje niczego chociaż jeszcze poszukam. Ale na xamppie na windzie działał mi normalnie. Wielkie dzięki 

Na stacku ktoś pisał, że to kwestia chmodów. Spróbuj odpowiednie uprawnienia nadać plikom.

http://stackoverflow.com/questions/31543175/getting-a-500-internal-server-error-on-laravel-5-ubuntu-14-04

#edit

instalowałeś laravela przez composer?

Opublikowano

Na stacku ktoś pisał, że to kwestia chmodów. Spróbuj odpowiednie uprawnienia nadać plikom.

http://stackoverflow.com/questions/31543175/getting-a-500-internal-server-error-on-laravel-5-ubuntu-14-04

#edit

instalowałeś laravela przez composer?

tak, instalowałem przez composer. 

Uprawnienia nic nie dały. Spróbuje jeszcze może na nowo zainstalować laravera 

Ech.. Chciałbym się przerzucić na linuxa a tak wiele mam z nim problemów że.. .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...