Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odblokowanie 4 rdzenia w Phenom II x3 720 BE

aresorek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak mogę odblokować rdzeń w tym procesorze?

Już robiłem w biosie- robiłem CPU Unlock na Enable, oraz CPU Core Control na Auto.

I nic, nadal 3 rdzenia. Sprawdzałem w właściwościach i przez CPU-z.

I nie wiem dlaczego, ale gdy mam włączony CPU Unlock to nie mogę normalnie restartować PC, muszę wyłączyć i włączyć. 

A same włączenie udaję się raz na cztery razy (około), bo czasami wyświetla się na monitorze "Brak sygnału"

Na razie dałem CPU Unlock na Disable, żeby móc normalnie odpalać itp PC.

Robiłem również przez program EasyTune6, dałem Core Boost na Enable i nic. Nadal 3 rdzenia.

Czego to może być wina i czy można to naprawić?

CPU-z:

9c29f622b24a3.png 

Opublikowano

AMD nie koniecznie zablokowywało specjalnie jeden rdzeń, żeby zrobić tańszą wersję. Po prostu spora część z nich była uwalona i nie każdy procesor da się odblokować. Skoro robiłeś wszystko dobrze, to pozostaje nic innego, jak pójść do pracy.

436951440626370320491.png

Opublikowano

AMD nie koniecznie zablokowywało specjalnie jeden rdzeń, żeby zrobić tańszą wersję. Po prostu spora część z nich była uwalona i nie każdy procesor da się odblokować. Skoro robiłeś wszystko dobrze, to pozostaje nic innego, jak pójść do pracy.

Pracy szukam cały czas, ale jako nawet 17 latek trudno coś znaleźć w poznaniu, a za bardzo nie będę zbierał malin po lesie :v

Czyli ostatni raz, nic się nie da zrobić?

Opublikowano

Skoro wszystko robisz dobrze i nie działa, to pewnie masz rdzeń uwalony. Nie każdy procesor da się odblokować. Tak samo jest z niektórymi kartami graficznymi od AMD.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Pracy szukam cały czas, ale jako nawet 17 latek trudno coś znaleźć w poznaniu, a za bardzo nie będę zbierał malin po lesie :v

A w biosie to jakos wyglada dobrze chociaz? Bo tak generalnie, nawet jesli jakos "wyciagniesz" ten rdzen dodatkowo, no to i tak moze sie okazac ze bedzie niestabilny, wiec mozliwe ze nic nie dasz rady. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A w biosie to jakos wyglada dobrze chociaz? Bo tak generalnie, nawet jesli jakos "wyciagniesz" ten rdzen dodatkowo, no to i tak moze sie okazac ze bedzie niestabilny, wiec mozliwe ze nic nie dasz rady. 

@Oski0202 a jak ma tam wyglądać kolego? :v Jeszcze wczoraj nie wiedziałem w ogóle jak odblokować rdzeń i jak zaktualizować bios xp (z biosem się udało)

Nie wiem czy to coś da, ale mam płytę 970a-UD3 od Gigabyte.

Opublikowano

All Cores, Unleashing mode i  Per Core ustaw na na włączony 

Jeżeli się wiesza to się nie da odblokować na tej płycie czy na tym procesorze. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

All Cores, Unleashing mode i Per Core ustaw na na włączony

Jeżeli się wiesza to się nie da odblokować na tej płycie czy na tym procesorze.

To wszystko jest w zaawansowanych ustawieniach biosu?
Opublikowano

Nie wiem , poszukaj bo mi sie nie chce specjalnie sprawdzać. jeśli nie masz to też nie problem bo nie wszystkie płyty główne mają takie opcje. 

Masz google szukaj rozwiązania dla swojej płyty i procesora jeśli ktoś w ogóle to gdzieś opisał. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

­Z tą płytą ci się nie uda. Mam identyczną i próbowałem odblokować 2 rdzeniowy Phenom 545 na niej bez rezultatu. Później zmieniłem procesor i ten powędrował na inną płytę gdzie bez problemu jest teraz 3 rdzeniowy. 4 nie działa lub ta płyta za słaba.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...