Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PS4, XO czy może Wii U?

Gość androidfanboy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od razu mówię, że nie wiedziałem gdzie napisać ten temat, a więc piszę go tutaj ze względu na największą popularność.

4833014640912531498520.jpeg

To odwieczne pytanie tych, co mają zamiar zakupić jedną z tych konsol. Którą wybrać? Która jest lepsza? Na której są tańsze gry?

W tym temacie postaram się wam wszystko wyjaśnić.

W skrócie: NIE ma lepszej konsoli. Obie chodzą tak samo podczas rozgrywki. Wszystko to kwestia gier wydanych tylko na jedną platformę, w skrócie gier ekskluzywnych oraz oczywiście znajomych. Oto wszystkie gry ekskluzywne na poszczególne konsole:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_game_exclusives_(eighth_generation)

Niektórzy twierdzą, że Xbox chodzi gorzej, lecz jest to spowodowane tym, że PS4 ma RAM DDR5, czyli nieco szybszy niż DDR3 który siedzi w Xboxie. Od razu mówię że nie jestem fanboyem i mam obie konsole. PlayStation może się pochwalić nowym Unchartedem, który wiernie męczy mojego PS. Xbox ma Forze, Halo, Sunset Overdrive i wiele więcej. Lecz nie zapominajmy o Wii U i m.in. Mario, Xenoblade i wiele więcej. Dalej kwestia padów.

7489114640921431498520.jpeg                                                   

Co do padów to już tylko kwestia twojego gustu. Ci, co kiedyś mieli PS3, na pewno po przesiadce na Xboxa będą czuli duże różnice. Niestety gumki w DualShock4 (!1) ścierają się, więc wskazane jest założenie jakichkolwiek nakładek. Kontroler od Wii U można porównać z tabletem, ma duży wyświetlacz przyciski i wszystko co jest potrzebne.

Specyfikacji już nie będe opisywał, ponieważ już wspominałem że obie konsole podczas gry pracują tak samo. Lecz wrzucam linka.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_gier_komputerowych_(%C3%B3sma_generacja)

Kontrolery ruchu - ogólnie Xbox pod tym względem rozmiata PS Camera swoim Kinectem, i nawet nie trzeba tego argumentować. Na PS Camera prawie w ogóle nie ma gier, a na Xboxa są, ale mało. To już chyba wszystko co powinniście wiedzieć o obu konsolach.

Mobilność - pod tym względem PS4 zdecydowanie króluje. Jest lżejszy i smuklejszy niż Xbox a także można go postawić zarówno w pionie jak i w poziomie, a nie jak Xboxa. (!2)

Jeśli ktoś chce żebym zmienił kolor - piszcie. Pominąłem coś? Napisz, na pewno dodam.

Poradnik jest ciągle rozwijany.

Legenda:

(!1) - Dualshock 4 - Nazwa pada od PS4

(!2) - Nigdy nie stawiaj swojego Xboxa w pionie! Napęd w Xboxie jest przystosowany TYLKO do pracy w poziomie.

Opublikowano

Jak widzę "wikipedia" to mi się gorąco robi. Rozumiem że nie potrafisz korzystać z innych źródeł? Nie zapominaj że Ps4 ma również inne klasyki które działają wyśmienicie, a nie wymieniłeś chociaż dwóch. Co do Padów jest lekka różnica, ale mimo że posiadam ps4 wydaje mi się że xbox ma wygodniejszy pad pod tym względem. Nie wiem po co pokazujesz konsole Wii U na której zagramy w takie gry typu Mario, co mogliśmy zagrać na pegazus-ie/gameboy itp. Nie wiem kto w dzisiejszych czasach używa jeszcze kontroler ruchu, raczej jest to kupowane dla dzieci. Mimo całej tej "opinii/recenzji/dyskusji" nie wiem jak to nazwać w ok 70% się zgadzam. Mogłeś troszkę rozwinąć temat ale cóż ;) 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Czemu Wikipedia jest zła? Przecież są tam wszystkie exy. Wiem, że są inne klasyki, również nie wspomniałem o Bloodborne, FF i Infamous, chociaż ten ostatni to tylko 9h grania. Kontrolery ruchu to przede wszystkim dobra zabawa z rodziną :P A co do Wii U to nie ograniczajmy się tylko do mario, jest mnóstwo bardzo dobrych exów, chociażby Xenoblade, o którym wspomniałem :D

Opublikowano

Czemu Wikipedia jest zła? Przecież są tam wszystkie exy. Wiem, że są inne klasyki, również nie wspomniałem o Bloodborne, FF i Infamous, chociaż ten ostatni to tylko 9h grania. Kontrolery ruchu to przede wszystkim dobra zabawa z rodziną :P A co do Wii U to nie ograniczajmy się tylko do mario, jest mnóstwo bardzo dobrych exów, chociażby Xenoblade, o którym wspomniałem :D

A uczyłeś się dalej niż gimnazjum czy stoisz na tym etapie?  Jeśli pójdziesz do szkoły wyższej, będziesz miał J.Polski z Polonistką, zaczniesz jechać z wikipedi, wiesz powie Ci na pewno coś na ten temat. Są inne strony z których można zdobyć informacje, ale widzę że ludzie są przyzwyczajeni do czytania bredni, które może napisać dosłownie każdy z Nas ^^. Napisałam przykład co do mario ;). Już bym wolała poczytać fajny temat o konsolach pierwszych typu, niż czytać coś co każdy wie.. 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

A uczyłeś się dalej niż gimnazjum czy stoisz na tym etapie?  Jeśli pójdziesz do szkoły wyższej, będziesz miał J.Polski z Polonistką, zaczniesz jechać z wikipedi, wiesz powie Ci na pewno coś na ten temat. Są inne strony z których można zdobyć informacje, ale widzę że ludzie są przyzwyczajeni do czytania bredni, które może napisać dosłownie każdy z Nas ^^. Napisałam przykład co do mario ;). Już bym wolała poczytać fajny temat o konsolach pierwszych typu, niż czytać coś co każdy wie.. 

Ale o co ci chodzi, tam są wszystkie exy, więc nie wiem o co się spinasz. To nie jest żaden wykład x.x I ten poradnik jest głównie skierowany do tych ludzi którzy mają dylemat, a nie do tych którzy już coś o tym wiedzą.

Opublikowano

Wprowadziłem lekkie poprawki, mobilność i legendę.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Polecam Wii U. Gry Nintendo, bezpłatne połączenie internetowe, możliwość połączenia z 3DSem, świetne gry. Gdybym ja miał wybierać wybrałbym Wii U :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...