Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przypisywanie wartości zmiennej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ciekawi mnie czy warto inicjalizować zmienną przy jej deklarowaniu. Jeżeli tak to dlaczego bo mam taki nawyk, że zawsze przypisuję zmiennej pusty ciąg lub liczbę 0.

giphy.gif

Opublikowano

Zainicjalizuj na co potrzebujesz. Jesli potrzebujesz zmiennej int o wartosci 5 nie pisze int a=0; a=5, tylko a=5 :)

Roznica WIELKA jest w przypadku klas.

1) std::string imie("Jan");

2) std::string imie;

imie = "Jan";

Opcja pierwsze jest poprawna (tzn druga tez sie kompiluje ale jest paskudna) poniewaz wywoluejsz jeden z wyspecjalizowanych konstruktorow ktory tworzy poprawnie obiektz danego tekstu. W przypadku drugim tworzysz pusty obiekt a nastepnie wywoluejsz operator przypisania.

Opublikowano

Jeżeli nie przypiszesz zmiennej wartości podczas deklarowania to będzie ona wypełniona jakimiś losowymi wartościami.

RAsfepN.png
Opublikowano

Dzięki, chodzi mi bardziej o przypadek kiedy nie wiem czego potrzebuje :). Tzn. Tworzę zmienną w której zapiszę jakiś tekst bądź liczbę np. z bazy danych. Komputerowi to pewnie obojętne, ale czy przypisanie od razu wartości początkowej nie jest bardziej eleganckie?

giphy.gif

Opublikowano

C++ jest językiem typowanym statycznie więc wszystkie typy zmiennych muszą być znane podczas kompilacji, więc dlatego musisz wybrać czy będzie to np string czy int. Powinno się zawsze przypisywać wartość początkową zmiennej ponieważ pozwala to uniknąć trudnych do wykrycia błędów.

RAsfepN.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...