Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA 5 - Po 20minutach grania spadki fps do 10

dami11500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Grałem jakieś 2-3 miesiące temu w GTA 5 na ustawieniach średnich/wysokich rodziałka HD. Miałem stałe 60fps i wszystko git.

Teraz po zainstalowaniu gry, posiadam 60fps ale jakoś po 10-20minutach grania gdy jadę autem mam spadki fps do 10 i gra staje się nie grywalna. Czy był jakiś update do tej gry że tak się stało? Bo wina po stronie sprzętu nie leży gdyż grałem na nim i gram i mam 60fps ale po chwili mi spadają.

Spec:

i5-6600k (OC 4.5 GHz)

Intel HD Graphic 530
8gb ram DDR4 2400

Nadmieniam że również logowałem zużycie procesora, ramu i karty grafiki podczas grania i jest następujące.

Procesor ~ 60% zużycia
Ram ~ 90% zużycia
Grafika 98% - Ale to w normie każda karta tak ma podczas grania :)

Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć?

Opublikowano

Ale ty masz jeszcze jakąś grafikę, czy grasz na tym HD Graphic?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Gram na zintegrowanej w procesor. Jest to na tyle wydajna karta że spokojnie daje radę w większość gier w tym GTA 5 daje rade na tym na 60fps. Tylko mam spadki po 20 minutach.

Opublikowano

Skoro masz zwykły HDD i zużycie RAMu jest na poziomie 90% to wyłącz plik stronicowania, bo przez niego przy dużym zużyciu pamięci dysk jest wykorzystywany i powoduje zawieszanie się komputera.

PPM na Mój komputer -> Właściwości i https://scr.hu/PaDNPV

Opublikowano

Po wyłączeniu tej opcji po chwili grania wyskoczył komunikat od windowsa o małej ilości pamięci i że zaleca wyłączyć aplikację po czym ją wyłączyło. To wychodzi na to że któryś update do gta5 podwyższył wykorzystanie ramu? Czy serio 8gb na dzisiejsze standardy to jest mało? Czy może coś mi zabiera ten ram?

Nadmienię tylko że w chwili wyskoczenia powiadomienia gra zużywała około 4300mb ramu, reszte jakieś syfy. Wolne było równo 1000mb ramu. Po kilku sekundach gdy wolny ram spadł do poziomu 800mb automatycznie wyłącza grę.

Ciekawi mnie fakt że 2-3 miesiące temu nie było problemu a teraz nagle występuje.

Opublikowano

Masz 8GB RAM z czego 1GB idzie na pamięć do grafiki więc zostaje Ci około 7 GB co jest już trochę mało.

Grasz single czy multika ? Bo na multi dużo więcej pamięci zabiera

Powyłączaj wszystko co jest niepotrzebne jak np. skype, jakies spotify itp.

Ja gram GTA:O + skype + steam mając 8GB i wyłączony plik stronicowania, gra się nie wyłącza z braku pamięci chyba, że odpale do tego przeglądarkę.

Co jest dziwne tu nie chodzi o to ile jest aktualnie zużywane pamięci tylko ile jest jej zarezerwowane/zadeklarowane.

Jak już odpalisz grę i będziesz miał ekran ładowania to w procesach wyłącz GTA Launcher, zabiera okolo 70-80MB, więc zawsze coś

Opublikowano

Masz 8GB RAM z czego 1GB idzie na pamięć do grafiki więc zostaje Ci około 7 GB co jest już trochę mało.

Grasz single czy multika ? Bo na multi dużo więcej pamięci zabiera

Powyłączaj wszystko co jest niepotrzebne jak np. skype, jakies spotify itp.

Ja gram GTA:O + skype + steam mając 8GB i wyłączony plik stronicowania, gra się nie wyłącza z braku pamięci chyba, że odpale do tego przeglądarkę.

Co jest dziwne tu nie chodzi o to ile jest aktualnie zużywane pamięci tylko ile jest jej zarezerwowane/zadeklarowane.

Jak już odpalisz grę i będziesz miał ekran ładowania to w procesach wyłącz GTA Launcher, zabiera okolo 70-80MB, więc zawsze coś

Zawsze dbam o system i wszystkie zbędne programy i usługi mam wyłączone. Podczas grania pracuje tylko to, co niezbędne do pracy systemu. Niestety nic nie pomaga. Zauważyłem tylko że jak dopisałem do pliku stronicowania aby używał około 25GB to lagi się troszkę zmniejszyły ale dalej występują. Niestety po wyłączeniu tego grę automatycznie system wyłącza. 

Ciekawi mnie dlaczego kiedyś te 8GB ramu wystarczało, a dzisiaj już nie wystarcza? To wina jakiś aktualizacji Windowsa czy może gry?

Zauważyłem również, że gdy mam włączone stronicowanie to zużycie dysku pokazuje na 99-100%. Może tutaj gdzieś jest problem??

Opublikowano

Właśnie o tym pisałem, że dysk powoduje ścinanie w grze, bo gdy jeździsz mapa próbuje się ładować lecz dysk już jest przez ten plik stronicowania wykorzystywany jako dodatkowa pamięć RAM

Gdy nie masz pliku stronicowania to dysk głównie odpowiada tylko za ładowanie obiektów i mapy. 

Jak masz 4 sloty i chcesz to dokup więcej RAMu. 

Jeżeli nie to możesz też spróbować zmniejszyć zagęszczenie i zróżnicowanie przechodniów w ustawieniach graficznych.

Opublikowano

Aktualnie nie przewiduję dokupienia ramu (po mimo że aktualnie ceny ramu spadły o około 50% co daje fajną okazję do zakupów) gdyż mi to nie jest potrzebne. Najwyżej oleje aktualnie ten temat aż będę miał kilka wolnych złotówek i uzbieram na normalną kartę grafiki. 

Dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...