Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawko odwołanie?

MaX095

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nietypowe do Was pytanko czy się odwołać od decyzji niezdania egzaminu praktycznego.

Zaraz pewnie pomyślicie, naucz się na znaki patrzeć, jeździć a nie myśl o odwołaniach.

Aczkolwiek sprawa nie daje mi spokoju i czuje się nadzwyczajnie och*jany.

Jeździłem przez jakieś 30 min i wyszedł problem.

Byłem na drodze jednokierunkowej a nagle widze ciężarówkę która znajdowała się na jezdni na skos zajmowała jakieś 90% jezdni łądowała gruz(bym mógł przejechać obok niej musiałbym przekroczyć z pół wielkości auta chodnik + jezdnia)a wiadomo takie omijanie nie jest zgodne z przepisami, więc czekałem aż coś zrobi ta ciężarówka zrobił się korek a egzaminator uznał, że utrudniam ruch i tworze zagrożenie ale czy na pewno?No i kazał mi się zamienić.

Przecież to ciężarówka utrudniała ruch nie Ja a druga sprawa gdybym wyminął w następujący sposób Pan Egzaminator pewnie też by mnie oblał bo uważałbym, że zrobiłem to niezgodnie z przepisami.

Co o tym sądzicie.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Po chodniku

21f0dgn.jpg

Opublikowano

trzeba było tak samo. Mogleś go spytać czy to dobry pomysł ominąć zawalidrogę chodnikiem albo czy mozesz zawrócić

Kierujący pojazdem jest obowiązany przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość;

przecież na chodniku mozna często parkować więc jaki problem na niego wjechać?

a po tym jak sie przesiadles to nie rozmawiales z nim?

Opublikowano

Zdaje się, że można było najechać na chodnik no bo ta ciężarówka jak by tak stała godzinę to byś przy niej czekał tworząc korek na całą dzielnice? No każdy ominął by chodnikiem. Ale szczerze mówiąc pomimo, że jeździłem zawodowo przez 2 lata miał bym wątpliwości przy egzaminatorze czy oby to nie było złamanie przepisów. Sam bym się zatrzymał i zapytał czy mogę po chodniku pojechać. No ale trzeźwo analizując faktycznie innego wyjścia nie było i chcąc nie chcąc musiałeś jakoś ją ominąć. Powód utrudnianie ruchu wydaje mi się niestety słuszny ;/

Cyrk.png

Opublikowano

Podobna sytuacja jeśli stałby zepsuty samochód na drodze gidze jest podwójna ciągła, też byś czekał?

W takich sytuacjach pyta się egzaminatora czy to dobry pomysł. Tak samo jeśli zatrzymuje się samochód i koleś pokazuje że możesz jechać (ma pierwszeństwo), no i w tym momencie tez musisz pytać egzaminatora bo może CI to oblać.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Egzamin oblany słusznie, nie znasz kodeksu ruchu drogowego. Gdybys znał, wiedzialbys kiedy występują i jak definiuje się przypadki na drodze wymagające podobnego zachowania. Wyprzedzenie tego pojazdu nie byłoby złamaniem przepisów. Istnieje coś takiego jak hierarchia - tutaj większe zagrożenie stworzyłeś tamujac ruch, niż wyprzedzajac. Tyle w temacie.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Egzamin oblany słusznie, nie znasz kodeksu ruchu drogowego. Gdybys znał, wiedzialbys kiedy występują i jak definiuje się przypadki na drodze wymagające podobnego zachowania. Wyprzedzenie tego pojazdu nie byłoby złamaniem przepisów. Istnieje coś takiego jak hierarchia - tutaj większe zagrożenie stworzyłeś tamujac ruch, niż wyprzedzajac. Tyle w temacie.

no za to ty znasz, kiedy dla ciebie ominięcie i wyprzedzenie to to samo

Opublikowano

To jets przykład znawcy internetowego , nie praktycznego.

Opublikowano

Przestań skupiać się na terminologii, zacznij skupiać się na praktyce. Errare humanum est, przejęzyczenie nie oznacza, że nie znam kodeksu. Mam prawko nie od wczoraj, a swojej wiedzy nie opieram o Need for Speeda. Szukanie dziury w całym - takie typowe dla nastoletnich mscicieli z forów internetowych... ;-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

trzeba było tak samo. Mogleś go spytać czy to dobry pomysł ominąć zawalidrogę chodnikiem albo czy mozesz zawrócić

Kierujący pojazdem jest obowiązany przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość;

przecież na chodniku mozna często parkować więc jaki problem na niego wjechać?

a po tym jak sie przesiadles to nie rozmawiales z nim?

Zawrócić na jednokierunkowej?  o.O

Co do tematu, egzaminator miał rację że Cię oblał bo powinieneś ominąć przeszkodę nawet gdybyś miał całym autem po chodniku przejechać, oczywiście ustępując pierwszeństwa pieszym.

W sumie nie napisałeś na jaką kategorię więc jeżeli to był egzamin na kategorię C1/C1E/C/CE D1/D1E/D/DE T i możliwe że BE to nie możesz przejechać w tym wypadku po chodniku gdyż wszystkie te pojazdy(DMC >2.5T) nie mają prawa wjechać na chodnik.

Opublikowano

Dobra zajebiści fachowcy nie odróżniający wyprzedzania od omijania,  dzisiaj dostałem odpowiedź od policjanta znajomej i mam słuszność odwołując się do tej sytuacji.

BO TO NIE JA TAMOWAŁEM RUCH TYLKO CIĘŻARÓWKA.

Do zamknięcia.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Dobra zajebiści fachowcy nie odróżniający wyprzedzania od omijania,  dzisiaj dostałem odpowiedź od policjanta znajomej i mam słuszność odwołując się do tej sytuacji.

BO TO NIE JA TAMOWAŁEM RUCH TYLKO CIĘŻARÓWKA.

Do zamknięcia.

Chyba nie spodziewałeś się poprawnej odpowiedzi od forumowych bożków na MPC, skoro tu nikt prawie prawka nie ma xp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...