Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

iMac - Serwer

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam w domu starego imaca z 2006 roku, c2d 2x2.26GHz, SAMSUNG ATA 500GB, Radeon x1600, 2gb ram. Chciałbym postawić na nim mini serwer, jakieś lekkie distro np. ubuntu ( tak wiem z lekkością to on ma mało wspólnego ) i podłączyć do sieci. Służyłby głównie jako domowy serwer plików, kuriozalnie to brzmi, ale wszyscy w domu mamy nowy sprzęt, a ten imac mimo swojego wieku ma najpojemniejszy dysk. Czy się opłaca? Raczej nie, ale trzy pytania.

1.) Czy da się obciąć taktowanie grafiki z poziomu ubuntu żeby zmniejszyć pobór prądu?

2.) Na jakie cuda pozwoli mi łączę 0.7mb/s upload?

3.) Czy da się zrobić z pendrive pamięć SWAP? Bo ten HDD mieli i mieli, a tak to bym wrzucił jakiegoś starego pendrive i byłoby lepiej, czy się mylę?

Opublikowano

Po cholerę ci inny system skoro  tylko zrobić serwer na tym co jest 

Co ma dać zmniejszenie poboru prądu o kilka watów ? 

Łącze nie ma nic do tego jak działa serwer w sieci domowej.

Czyli chcesz mieć gorzej przenosząc swap na wolniejszy napęd jak pen, ciekawe rozwiązanie. 

Ogólnie wystarczy byle  jaka mikro dystrybucja linuxa  nawet na penie by uruchomić serwer, trochę zabawy bedzie z konfiguracją bootloadera 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Po cholerę ci inny system skoro  tylko zrobić serwer na tym co jest 

Co ma dać zmniejszenie poboru prądu o kilka watów ? 

Łącze nie ma nic do tego jak działa serwer w sieci domowej.

Czyli chcesz mieć gorzej przenosząc swap na wolniejszy napęd jak pen, ciekawe rozwiązanie. 

Ogólnie wystarczy byle  jaka mikro dystrybucja linuxa  nawet na penie by uruchomić serwer, trochę zabawy bedzie z konfiguracją bootloadera 

1.) Bo mam tam wingrozę.

2.) Bo płacę za prąd ponad 700 pln.

3.) HDD ma ponad 10 lat, przepracowane 4000 godzin, rzeźbi bardzo.

4.) Na penie nie ma mowy, musi być instalka z płyty, te imaci mają bardzo dobre zabezpieczenia i nie ma sposobu by tego obejść, w grę wchodzi jedynie instalowanie systemu z CD.

Opublikowano

1 i 4  To rób na Ubuntu jak potrafisz, wersja na imac jest. Na windows też można zrobić to samo.

2 za 200-300 zł kupi multimedialny serwer plików z dyskiem zewnętrznym czy wewnętrznym  i zaszalejesz z poborem prądu 20-30 W. Nie pieprz że 700 zł zużywa tylko komp z 200-250 W zasilaczem , wyłączenie grafiki obniży o 5-10 zł , wyciąg ją albo wyłącz jeśli integra  jak ci nie pasuje 

3 to kup byle jaki co nie rzeźbi

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

1 i 4  To rób na Ubuntu jak potrafisz, wersja na imac jest. Na windows też można zrobić to samo.

2 za 200-300 zł kupi multimedialny serwer plików z dyskiem zewnętrznym czy wewnętrznym  i zaszalejesz z poborem prądu 20-30 W. Nie pieprz że 700 zł zużywa tylko komp z 200-250 W zasilaczem , wyłączenie grafiki obniży o 5-10 zł , wyciąg ją albo wyłącz jeśli integra  jak ci nie pasuje 

3 to kup byle jaki co nie rzeźbi

Mój dom to nie tylko komputer. :P Ubuntu raczej na pewno zainstaluję, bo windows i bezpieczeństwo jak i możliwości = kpina.

Integry ten imac nie ma, i nie zużywa 200-250w, a jedynie +/- 120 W no może pod bardzo dużym obciążeniem te 250 w nabiję, ale to rzadko.

Ten imac wbrew pozorom to nadal droga rzecz, parę osób chciało go kupić ( bo biedny w kącie stoi zakurzony i oferowali 600-700 złotych i tak - w takim stanie ten sprzęt tyle kosztuję, ma na liczniku dużo, ale wad żadnych nie ma, a to rzadkość. )

Myślę, że inwestowanie w dyski ATA nie ma sensu, kupiłbym SSD, ale ich ilość na IDE nie robi wrażenia... :<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...