Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft - Początki przygody

Przykładowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A

N

T

Y

R

E

K

L

A

M

A

Od czego zacząć?

To pytanie mogą sobie zadawać wszyscy nowi w minecraft'cie - dlatego ten poradnik jest skierowany dla osób nowych, w minecraft'owym świecie. Spisać się może także na większości serwerów survival.

1)

Poszukaj odpowiedniej bazy wypadowej - miejsca, które nie będzie twoim domkiem, ale miejscem z którego łatwo się przemieszczać do surowców, pożywienia i drewna.

2)

Kiedy znajdziesz już odpowiedni teren na swoją upragnioną bazę wypadową wybuduj ją - najlepiej jak najbardziej bezpieczną, w górze czy otoczoną grubym murem - z cobblestone'a albo desek. Baza taka powinna być duża - mieć dużo miejsca na skrzynki oraz piecyki, stoły do craftowania itp. Baza taka powinna mieć też naokoło siebie - albo w niej, farmę - która zapewniała by Ci pożywienie oraz składniki alchemiczne.

3)

Znajdź dogodne miejsce na kopalnie, czy to jaskinia, czy to miejsce z dużą liczbą surowców (góra), wkopuj się w takie miejsca wzdłuż i wszerz - dzięki temu będziesz miał dużo surowców - oraz materiałów budowlanych takich jak: gravel, cobblestone czy dirt.

4)

Obrona przed potworami - minecraft jak wiadomo jest usiany hordą milusińskich zombie, szkieletów, oraz pająków, które chętnie by się przywitały z naszym bohaterem zabierając mu wszystkie serduszka. Jak się przed takim szmelcem chronić?

Jeśli chcesz być bezpieczny przed zombie szkieletami czy innymi pokrakami z poziomem inteligencji -1 wystarczą ściany domu, pamiętaj jednak że istnieją zielone pokraki - które wybuchają - na nich najlepiej stosować fosy - z wodą, woda sprawia że wybuchy nie powodują szkód.

5 (i ostatni punkt)

Pamiętaj o pochodniach! Zawsze kiedy idziesz do jaskiń lub kopalni, bierz ze sobą przynajmniej 1 stack (64) pochodni - starczą ci one na mniej więcej 10 minut dobrej zabawy w Indiane Jonesa.

6 (Multiplayer)

Pamiętaj o takich komendach jak:

/register

/login

/spawn

Dzięki tym komendom będziesz mógł wchodzić na serwery multiplayer - z pluginami takimi jak AuthMe.

Nie ufaj graczom!

online.png

Opublikowano

Troche tego nie rozumiem.

Po co komu poradnik, jak zacząć grać w Minecraft?

Każdy do tego dojdzie sam ;/

Zauważy że są zwierzęta, oraz bloki, to pomśli "Aha! Czyli ja mogę budować oraz zabijać zwierzęta, aby się najeść"

Kurde, trochę bezsensowny poradnik, według mnie.

­

qbAFfcA.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Troche tego nie rozumiem.

Po co komu poradnik, jak zacząć grać w Minecraft?

Każdy do tego dojdzie sam ;/

Zauważy że są zwierzęta, oraz bloki, to pomśli "Aha! Czyli ja mogę budować oraz zabijać zwierzęta, aby się najeść"

Kurde, trochę bezsensowny poradnik, według mnie.

­

Jak sam napisałem: Poradnik jest dla początkujących.

online.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szczerze poradnik jest spoko ale jest jedno ale. Na wielu stronach jest ich masa z ładnymi screenami choć by na mcwiki. Ale dla początkujących jest bardzo przydatny :D.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gram w Minecrafta od daaawna, kiedy jeszcze kipiał nowościami. Dla mnie największą magią było właśnie odkrywanie tego wszystkiego. No bo co jak co, ale poradnik jak grać w Sandboxa to trochę bez sensu... xD

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Każdy ma swoją metodę i to zależy również,w co się akurat gra. Chociaż spotykałem graczy,którzy pytali na czacie,co robić. Takim może się kilka porad przydać. Nie zwalnia to jednak od samodzielnego myślenia.

Opublikowano

Poradnik jest mało treściwy, meh.

Poza tym po co komu poradnik jak zacząć? Przecież to jest najlepsza część gry. :) Ten strach, dochodzenie do wszystkiego, awww, chętnie cofnęłabym się do niewiedzy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...