Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

UPC zmiana IP w routerze (Thomson)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jest jakakolwiek możliwość zmiany IP w upc na takim routerze jakim posiadam? Słyszałem że jakieś tryby coś tam, ale tego nie ogarniam a dostaje ataki na łącze(DDoS) i się poprostu nie da w nic grać. Za pomoc z góry dziekuje.

Bo narkomani mają piekło na ziemi, czyściec przechodzą w momencie śmierci, cała trucizna uwalnia się w ostatnim oddechu. I potem mają swoją wymarzoną, wyczekaną i wyćpaną szczęśliwość.

21076673_155844708327715_28800624_n.jpg

Opublikowano

Może tak , może nie.

Zadzwoń i się spytaj serwisu ISP

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

pewnym rozwiązaniem jest podpięcie pod ten modem routera, wtedy każdorazowo uzyskasz nowe IP po zmianie MAC w routerze. sprawdzone przeze mnie

Opublikowano

Nie można sobie zmieniać jak się chce IP. UPC przyznaje routowalny IP albo publiczny przypisany do zarejestrowanego urządzenia i usług pod niego podpiętych ( TV, telefon, internet ) 

W wypadku publicznego nie jest nawet możliwe by ktokolwiek go ddosował!  

Opublikowano

Nie można sobie zmieniać jak się chce IP. UPC przyznaje routowalny IP albo publiczny przypisany do zarejestrowanego urządzenia i usług pod niego podpiętych ( TV, telefon, internet ) 

W wypadku publicznego nie jest nawet możliwe by ktokolwiek go ddosował!  

jak widzisz teoria ≠ praktyka.

działało na pewno w tej konfiguacji - modem UPC EPC2203 + mój GO-RT-N150. zmiana MAC w tym drugim powodowała, że DHCP przypisywał IP pod nowy MAC. 

Opublikowano

Nie zawsze jest to  możliwe, na modemie UPC nie możesz sobie zmieniać jak chcesz IP bo od tego są uzależnione usługi i działanie internetu, ma stałe IP i żaden lamer tego nie zmieni bez zgłoszenia do administratora i odblokowania urządzenia na switchu, zresztą masz modem kablowy z DOCSIS Cisco a on Thompsona. 

W routerze GO-RT-N150 możesz sobie zmieniać DOWOLNIE IP bo masz nie publiczne.

Ty ciągle mylisz możliwość zmiany IP dla adresów nie publicznych które możesz sobie dowolnie zmieniać jak ci się podoba z adresami publicznymi które może zmienić tylko operator. 

Jeszcze jedno, wystarczy się spytać jakiego typu adresy mamy przyznawane w biurze obsługi, przydział tych adresu zależny jest od miejscowości i dostępności w danym miejscu numerów IP routowalnych. Zwykły użytkownik zwykle dostanie nie publiczny adres dynamiczny albo publiczny dynamiczny, co nie wyklucza dostania publicznego na stałe w małych sieciach.

Jak montowałem router u siebie ( całkiem nowa sieć kablowa ) pytałem o możliwość zmiany mac ( zmieniałem też sam sobie )  i wyraźnie mi powiedziano że zmiana odłączy całkowicie internet jeśli nie zgłoszę tego do administracji siecią. 

​Tak przy okazji, własnie się dowiedziałem.

By zmienić adres IP publiczny  można wyłączyć router na 2-4 dni by wygasła dzierżawa adresu IP   Serwer może zmienić adres ale i wcale nie  musi. 

Opublikowano

Nie zawsze jest to  możliwe, na modemie UPC nie możesz sobie zmieniać jak chcesz IP bo od tego są uzależnione usługi i działanie internetu, ma stałe IP i żaden lamer tego nie zmieni bez zgłoszenia do administratora i odblokowania urządzenia na switchu, zresztą masz modem kablowy z DOCSIS Cisco a on Thompsona. 

W routerze GO-RT-N150 możesz sobie zmieniać DOWOLNIE IP bo masz nie publiczne.

Ty ciągle mylisz możliwość zmiany IP dla adresów nie publicznych które możesz sobie dowolnie zmieniać jak ci się podoba z adresami publicznymi które może zmienić tylko operator. 

Jeszcze jedno, wystarczy się spytać jakiego typu adresy mamy przyznawane w biurze obsługi, przydział tych adresu zależny jest od miejscowości i dostępności w danym miejscu numerów IP routowalnych. Zwykły użytkownik zwykle dostanie nie publiczny adres dynamiczny albo publiczny dynamiczny, co nie wyklucza dostania publicznego na stałe w małych sieciach.

Jak montowałem router u siebie ( całkiem nowa sieć kablowa ) pytałem o możliwość zmiany mac ( zmieniałem też sam sobie )  i wyraźnie mi powiedziano że zmiana odłączy całkowicie internet jeśli nie zgłoszę tego do administracji siecią. 

​Tak przy okazji, własnie się dowiedziałem.

By zmienić adres IP publiczny  można wyłączyć router na 2-4 dni by wygasła dzierżawa adresu IP   Serwer może zmienić adres ale i wcale nie  musi. 

w modemach UPC nie ma opcji do zmiany MAC, dlatego trzeba wykorzystać dodatkowy router wpinany do portu ethernet w modemie

uwierz, że się nie mylę. to ty się mylisz. piszesz jak to jest w teorii, a w praktyce, przynajmniej w wypadku UPC wygląda to zupełnie inaczej.

modem UPC i mój GO-RT-N150 są połączone zwykłym kablem ethernet. zmiana MAC w moim routerze powoduje przypisanie przez DHCP nowego numeru IP, widocznego nie w sieci lokalnej jak to ty rozumiesz (np. 192.168.0.3), ale widocznego na zewnątrz, czyli widocznego dla każdego serwera z którym się łącze.

widocznie zależy od operatora, u jednych przestanie działać internet, u drugich IP nie ulegnie zmianie, a w trzecich sposób jak ja opisałem będzie działać za każdym razem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...