Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało Fps? Pomocy!

Xtreme1337

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Piszę do was w sprawie małej ilości Fps , podczas gry mam około 20-30 fps momentami spada nawet do 15..

Opis mojego PC:

System : Windows 8.1 64 bit

Procesor : Intel Core i5 4460

Karta Graficzna : ADM Radeon R7 240 2GB

Dysk : 1 TB

Pamięć Ram : 8 GB DDR 3

Sterowniki Grafiki Aktualne...

Jeżeli potrzeba jakiś informacji więcej Pisać. :s :s :s

Opublikowano

Mam ten sam problem przy R9 380X. Gra ciągnie po 100 fpsów, a spadki do 70 są straszne (gra tak przycina wtedy). Najlepsze jest to, że obojętnie na jakich ustawieniach gram (no chyba tylko tych dolnych granic nie testowałem, ale jednak coś świadczy te 100fpsów). Dziwi mnie trochę ten fakt, bo wymagania rekomendowane biję o głowę swoim komputerem. Taki Wiedźmin 3 ciągnie na ultra po 40-50 stałych fpsów, a tutaj te spadki są masakryczne. Obstawiam słabą optymalizację tej gry i robienie ludzi w ciula z tymi "rekomendowanymi" wymaganiami.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

yhm czyli nic nie da się zrobić ? bo jeszcze myślałem nad zmianą karty na GeForce podobno jest lepszy do blade&soul..

Opublikowano

Możesz poszukać jakichś trików na to, a co do kart graficznych nvidii i amd, to powiedziałbym iż zależy wszystko od zakresu cenowego. Do tysiąca pięciuset złotych zdecydowanie przewagę ma AMD. Późniejsza półka to kwestia zdań użytkowników (np. taki R9 Fury X vs GTX 980). Mnie zdziwił fakt, że komputer kupiony 3 miechy temu za kwotę 3000 złotych może mieć jakieś problemy z taką gierką jak Blade&Soul. Zawiodłem się bardzo na tej optymalizacji. Co z tego, że mam te 100 fpsów jak spadek o te 20-30fps (na chwilę dosłownie) daje dość brzydki efekt w postaci zatrzymania obrazu na te kilka mili sekund.

Opublikowano

Mnie zdziwił fakt, że komputer kupiony 3 miechy temu za kwotę 3000 złotych może mieć jakieś problemy z taką gierką jak Blade&Soul. Zawiodłem się bardzo na tej optymalizacji.

Noo dokładnie..! mam nadzieje że coś z tym zrobią..

Opublikowano

Posiadając GeForce Gtx 960 (4GB) Przy Najwyższych Ustawieniach Graficznych, Nie posiadam takowych spadków, może to wina Radeonów, stałe płynne, eleganckie 60 fps, gra jest tak dobrze zoptymalizowana że wdg. mnie nie potrzeba już lepszej optymalizacji, może jest to problem owych Radeonów, ponoć kłócą się z dużą ilością gier, np z metinem, w którym czasem źle grafiki czytają. :)

@topic Co do tematu, to może ustaw największa wydajność w systemie jaką można, oraz ustaw na najwyższy procesor graficzny podczas uruchamiania, nie wiem jak to jest dokładnie w Radeonie, ale możliwe że wczytuje ci grę z Integrowanej Karty Graficznej.

image.png

Opublikowano

Posiadając GeForce Gtx 960 (4GB) Przy Najwyższych Ustawieniach Graficznych, Nie posiadam takowych spadków, może to wina Radeonów, stałe płynne, eleganckie 60 fps, gra jest tak dobrze zoptymalizowana że wdg. mnie nie potrzeba już lepszej optymalizacji, może jest to problem owych Radeonów, ponoć kłócą się z dużą ilością gier, np z metinem, w którym czasem źle grafiki czytają. :)

@topic Co do tematu, to może ustaw największa wydajność w systemie jaką można, oraz ustaw na najwyższy procesor graficzny podczas uruchamiania, nie wiem jak to jest dokładnie w Radeonie, ale możliwe że wczytuje ci grę z Integrowanej Karty Graficznej.

Jakby była dobrze zoptymalizowana to nie byłoby żadnych problemów. Zgodzę się z Tobą, że GTXy w tej grze lepiej chodzą, choć w nowszych tytułach R9 380X > R9 380 > GTX 960. Dla mnie jest to po prostu pajacerka.

Opublikowano

Polecam zrobić ten tweak:
1. Download nvidia inspector http://www.guru3d.com/files-details/nvidia-inspector-download.html
2. Open it and click the tool icon next to the driver version
3. Locate Final Fantasy XIV: A Realm Reborn in the profile selection
4. Click the "add application to current profile" icon
5. Locate the Blade and Soul client.exe located in Ncsoft/BnS/bin - this will be wherever you installed it at.
6. IMPORTANT: Make sure to select "Application absolute path" above the open/cancel buttons when you select the client.exe
7. Hit Apply Changes
8. Scroll down to the Other section of the settings and find "Shim Rendering Mode Options per application for Optimus" and change it to "SHIM_RENDERING_OPTIONS_DEFAULT_RENDERING_MODE" and Apply Changes again.
9. Open your Nvidia control panel and go to Manage 3D Settings
10. Click the Program Settings tab and then hit add
11. Click browse and go to where you installed BnS and find the client.exe file in the Ncsoft/BnS/bin directory
12. After selecting the client.exe the profile should be named Final Fantasy XIV: A Realm Reborn but have the BnS icon next to the name.
13. Go back to Nvidia inspector and under Compatibility find SLI compatibility bits (NOT the DX1x one) and change it to: 0x03402405 (Blade & Soul (China), Blade & Soul (Korea))
14. Now under Other find Memory Allocation Policy and change it to "WKS_MEMORY_ALLOCATION_POLICY_AGGRESSIVE_PRE_ALLOCATION"
Note: This forces your windows theme to switch to basic rather than Aero.
15. Under Antialiasing change Antialiasing - Behavior Flags to "None"
16. Hit Apply Changes and you should be good to go.

Mój 4 letni laptop przed tą modyfikacją ledwo wyciągał 10fpsów, teraz mogę grać na stabilnych 20-30 fpsach. Karta Nvidia, mam nadzieje, że Ci pomoże. Daje jeszcze link do oryginalnego postu z tym tweakiem.

https://www.reddit.com/r/bladeandsoul/comments/42y25u/blade_and_soul_optimization_guide_needs/

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja posiadam gtx 860m i też zdarzają się spadki fps, może nie kolosalne ale da się to wyczuć. Wydaje mi się że optymalizacja jeszcze powinna zostać chociaż trochę ulepszona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...