Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux - jaka dystrybucja dla początkującego?

Gość androidfanboy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w najbliższym czasie zamierzam się przesiąść na linuxa. Lecz dystrybucji jest sporo, a ja się kompletnie pogubiłem. Przeczytałem kilka ostatnich wątków na forum o linuxie i oto te które niektórzy polecili:

-Deepin (ten najbardziej mi się podoba)

-Elementary OS

-Linux Mint ze środowiskiem Mate

-Ubuntu LTS

Chciałbym się głównie zapytać o te dwie pierwsze wymienione, czy są warte uwagi i czy nie mają żadnych błędów itp. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Każdy ma błędy więc to nie problem.

Najprostszy chyba będzie Mate

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Znaczy chodziło mi o to, czy mają jakieś krytyczne bugi ;p A co sądzisz o debianie?

Opublikowano

Nic nie sądzę, linux jak kazdy inny linux

Nie pytaj tyko zrób cokolwiek by samemu zobaczyć

Opublikowano

Nie pobieraj żadnego z tych, najbardziej przystępny dla początkujących jest Manjaro Linux. Testowałem wiele ale odepchneły mnie, czego o tym powiedzieć nie mogę, a jak na ARCH Linuxa wcale nie jest taki straszny! Dla początkującego i zaawansowanego polecam ;)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Manjaro to nie ARCH, bazuje tylko na ARCHu i ma własne kernele i korzysta z Pacmana! Praktycznie nie ma z nim nic wspólnego, nie myl systemów. 

Nie pisz też że jest prosty, jest dość problematyczny i w razie problemów będzie musiał wszystko robić sam ręcznie 

Opublikowano

Manjaro to nie ARCH, bazuje tylko na ARCHu i ma własne kernele i korzysta z Pacmana! Praktycznie nie ma z nim nic wspólnego, nie myl systemów. 

Nie pisz też że jest prosty, jest dość problematyczny i w razie problemów będzie musiał wszystko robić sam ręcznie.

Dla mnie problematyczny nie jest, no jeśli bazuje na ARCHu czy jak to ująłeś "wywodzi" się od niego to ma jednak coś wspólnego. Ale dla mnie właśnie jako początkującego to zepsucie Manjaro było czymś naprawdę trudnym i przez pewien czas system mi to utrudniał :D no ale nadszedł moment i przegiąłem pałeczkę, system się ugiął i musiałem prosić o pomoc chłopaków z manjaro.pl xD

Z innej beczki to stronka fajna dla każdego kto szuka szybkiego info i pomocy w sprawie manjaro ;) 

Doje**ł jak sosna w dzika...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...