Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Która myszka najlepsza?

shuterxgame

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Borykam się z problemem doboru idealnej myszki do CS'a. W grę wchodzą trzy modele, a mianowicie:

Steelseries Rival

Razer Deathadder Chroma

Zowie EC1-A

Proszę o wasze opinie i porady, która z nich jest najlepsza pod względem sensora i precyzji oraz o wasze doświadczenia z tymi myszkami.

Wszystkie z propozycji znajdują się w podobnym pułapie cenowym. Obecnie posiadam myszkę za 20zł, która od dłuższego czasu mnie denerwuje i nie pozwala się rozwijać, więc czas na zmianę.

Pozdrawiam forumowiczów.

Opublikowano

SteelSeries rival bierz, mam i polecam. Wiem że pewnie mnie wyśmiejesz i powiesz że to nie możliwe ale miałem myszke którą grałem w cs'a z pol roku i dobrze mi szło a jak podłączyłem rivala to jak ogarnąłem troche strzelanie po około 10 minutach już lepiej grałem niż tamtą. Nie czytaj tego jak będa pisać że zależy jaka myszką grałeś przdtem, ja grałem całkiem inną myszka innym kształtem i sie od razu nauczyłem grać rivalem . Bierz rivala 100 

Opublikowano

Nie będę nikogo wyśmiewał. Wierzę Ci, bo wiem jak to jest przesiąść się na porządny sprzęt. Jak jest z kablem i ślizgaczami? Jak wygląda ich stan po pewnym czasie użytkowania?

Nie doświadczasz na Rivalu akceleracji wstecznej ani dziwnych samoistnych ruchów? (ja mam tak na co dzień, niestety...)

Z modelu Rival to jedynie wchodzi w grę Rival 300 Fade

Opublikowano

Dziękuję, że wypowiadacie się w temacie, ale odpowiedź lepiej do mnie przemówi jeśli będzie trochę uzasadniona, a najlepiej własnym doświadczeniem bo takowe jest najbardziej miarodajne  ;)

Opublikowano

Rival - mam polecam, zwykły normalny Rival - nie bierz 300, nie bierz Fade - nie przepłacaj za to samo!

• Płyta Główna MSI Gaming 970  • Procesor AMD FX 8350 8x4.0GHz (OC 4.5GHz)  • Chłodzenie Silentium PC Spartan PRO 

• Pamięć Ram (4x2GB) 2x 2GB A-Data Gaming + 2x 2GB Kingston HyperX 1600MHz CL9  • Zasilacz XFX Core 550W Bronze 80+  

• Grafika Gigabyte Radeon R9 270 OC 2GB WindForce2X (950/5600)  • Obudowa Silentium PC Brutus M25  • System Windows 10 Pro

• Monitor BenQ 24" XL2430T 144Hz 1ms  • Dodatkowo TV Samsung 40" 3D H6400 400Hz

• Klawiatura Razer Deathstalker Essential  • Mysz SteelSeries Rival  • Podkładka A4Tech Bloody B-070  Słuchawki MSI Gaming DS501

Opublikowano

Moja ranga waha się pomiędzy Gold 4, a Master Guardian II. Jest to spowodowany jedynie tym, że zawsze gram z losowymi ludźmi oraz mam strasznie słaby sprzęt.

Doświadczenia w CS mam łącznie ponad 6 lat (w tym 2k godzin w 1.6).

Czekam na premierę karty graficznej GTX 1080. Wtedy chcę złożyć nowy sprzęt, a myszka będzie wisienką na torcie  :)

Opublikowano

swoją drogą jaki chwyt? 

ja bym bral rivala zwykłego, dlaczego? przyjazny software, miliard kolorów do wyboru, jeden z lepszych sensorów i lepszy od chromy, zaś taki sam jak w zowie. guma się nie wyciera, jeżeli słyszałeś o takich "mitach". sam posiadam najstarszą wersję i guma po bokach jedynie robi się brudna, ale to normalne. jest ona lekko wyprofilowana dla praworęcznych, co dla mnie jest plusem. oczywiście jest dla posiadaczy większych łap. rival nie ma żadnej akceleracji wstecznej, ale w tej cenie to chyba normalka. zowie i razer też nie mają. interopolacja występuje po przekroczeniu 5000 dpi, jittering podobnie, ale kto gra na takich częstotliwościach? Rival jest przyjemny w dotyku, widać, że nie jest to jakiś plastik niskiej jakości. Wszystko trzyma się kupy, scroll jedynie u mnie troszkę sprawia wrażenie "latającego" na boki leciutko, ale czuć go dobrze, że coś się przesuwa. 4 teflonowe ślizgacze, pasują w sumie pod każdą podkładkę. jedyny minus to szybko zbierający się brud, ale to chyba wynik tego, że obok ślizgaczy masz takie malutkie szparki. 

jeżeli masz dużą łapę pod palma/fingera bierz rivala, jeżeli nie rozważyłbym zowie, ale tez nie można przekreślać deathaddera. jedyny minus, który może jako tako przeszkodzić, ale to zależy od twojego trzymania w łapie i to też chyba było w pierwszych egzemplarzach (JA TO MAM, Z WŁASNEJ AUTOPSJI). przyciski potrafią na siebie nachodzić, w sensie kiedy klikniesz lewy obok scrolla, to czasami wcisnie się prawy, ale słyszałem, że zostało to naprawione. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Uchwyt typu palm grip. Słyszałem, że na podkładce dedykowanej czyli Steelseries QCK, Rival jeździ jak po lodzie (dla mnie to duża zaleta). Kabel jest w oplocie czy gumowany tak a propo?

Opublikowano

Moja ranga waha się pomiędzy Gold 4, a Master Guardian II. Jest to spowodowany jedynie tym, że zawsze gram z losowymi ludźmi oraz mam strasznie słaby sprzęt.

Czekam na premierę karty graficznej GTX 1080. Wtedy chcę złożyć nowy sprzęt, a myszka będzie wisienką na torcie  :)

Odpuść sobie kupowanie sprzętu jak jesteś goldem, czy kałachem. Poważnie, nic ci to nie pomoże. Kup zwykłą laserówkę jak musisz za kilka dych. Jak grasz 6 lat w tą grę i masz co masz to już lepszy nie będziesz.

Jestem tylko szczery.

Opublikowano

Odpuść sobie kupowanie sprzętu jak jesteś goldem, czy kałachem. Poważnie, nic ci to nie pomoże. Kup zwykłą laserówkę jak musisz za kilka dych. Jak grasz 6 lat w tą grę i masz co masz to już lepszy nie będziesz.

Jestem tylko szczery.

kabel jest gumowany niestety, ale jest dość sztywny, co akurat dla mnie też jest wadą. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Legenda
Opublikowano

Sam gram dużo (Global Elite, Master Faceit) i jeżeli miałbym wybierać to Zowie tylko i wyłącznie. I proszę nie pisać, że sprzęt nie pozwala bo ja na 30/40 fpsach wbiłem global elite, jeżeli się ćwiczy to się nauczysz nawyków do swojego sprzetu i dasz rade ;)

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

Jestem tylko szczery.

Rozumiem Twój punkt widzenia. Cenię sobie szczerość.

Może wydawać się to śmieszne, ale naprawdę mój obecny sprzęt uniemożliwia mi wejście na wyższy poziom gry. Może trudno to sobie wyobrazić, ale kiedy chcę zrobić szybki obrót w grze (taki przykład codziennej rutyny) to wówczas moja myszka się zacina i kursor staje w miejscu dlatego muszę robić tylko wolne ruchy. Nie jest mi to wcale na rękę, uwierzcie, ponieważ jestem graczem, który ceni sobie używanie niskiego sensitivity. To stanowi ogromną blokadę i męczy psychikę po dłuższej grze. Do wysokiego sensitivity nigdy się nie mogłem przyzwyczaić, bo każdy ma swój styl gry. Nie będę się wymądrzał pisząc, że ranga nie oznacza "skilla". Wiem, że jeżeli będę chciał coś osiągnąć to będę musiał włożyć w to dużo wysiłku, dlatego nie czuję się skreślony i uważam, że profesjonalny sprzęt ułatwi mi drogę rozwoju.

Opublikowano

Bierz rivala skoro grasz lowem. Możesz zastanowić się nad zowie w sumie też, ale z tego co mi wiadomo nie ma własnego software i jest mniejsza + symetryczna z tego co widzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...