Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gothic 2 NK - mam kilka pytań odnośnie "sztuki filmowej"

Gnieworz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla zabawy próbuję stworzyć coś dość efektownego i przede wszystkim dobrze nakręconego ale natknąłem się na kilka problemów które mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać (oczywiście zaznaczam że posiadam "legalną" wersję gry z patchem, fixem, itd żeby działała na windows 10)

Proszę przeczytaj do końca, może znasz odpowiedź na chociaż część pytań (na końcu zaczynają się łatwiejsze xD)

1. W jaki sposób najłatwiej zrobić żeby przywołany potwór nie atakował najbliższych postaci ludzkich? ---- Zmienienie gildii na Paladyn nic nie daje, potwór i tak atakuje a ustawienie mu fight_tactics na 0 sprawia że i tak próbuje podbiegać do postaci ale nie potrafi ich ugryźć.

2. Z jakiegoś powodu nie działa mi część kodów odpowiedzialnych za animacje a nawet takich na przyzwanie niektórych itemów. ---- wiele razy upewniałem się czy wpisuję play ani dobrze ale niektóre po prostu wyświetlają jedynie komunikat "not found"

3. Czy jest jakiś sposób na sprawienie by facehelper wyeksportowany i importowany z powrotem miał zapisaną twarz? ---- Za każdym razem muszę ustawiać je od nowa...

4. Czy jest możliwość zablokowania zmieniania się pory dnia? ---- Za każdym razem gdy użyję kodu set time okazuje się że znikają wszyscy facehelperowie i muszę ustawiać scenę od nowa

5. Czy mogę przyspieszyć jakoś upływanie czasu, tak jak to miało miejsce w Skyrim? Chodzi o to by jeden dzień mijał w 3-4 sekundy. ---- wiem że mogę to zrobić wpisując coś w B ale zależy mi na większej prędkości

6. Czy mogę jakoś sprawić by ork wykonywał animacje play ani przeznaczone dla ludzi np zmieniając mu gildię czy coś takiego? Może istnieje jakiś mod opowiadający historię jakiegoś orka gdzie dodano nowe animki

7. Czy animacje do gothica można sobie dorobić w Blenderze? Jeśli tak to skąd wziąć szablony itd.

8. Czy mogę jakoś pomajstrować w plikach żeby dodać do gothica 2 animacje z gothica 1?

9. Jakim programem nagrywać? xD ---- dziwne pytanie w porównaniu do powyższych? możliwe, ale do tej pory nagrywałem frapsem i trochę boli mnie fakt że nagrywając w 30 klatkach materiał do 5 minutowego jak narazie filmu, zająłem sobie ponad 60GB miejsca na dysku!

10. W jakim programie nagrywać i obrabiać audio? ---- Audacity odpada, ponieważ nie jest kompatybilny z windowsem 10. Zależy mi żeby taki program był w miarę przejrzysty (już mam dość, że muszę uczyć się tego którego używam do montowania filmu) a także żeby umożliwiał mi jakieś edytowanie nagrań, zmieniając tempo, prędkość, dodawać jakieś efekty użyteczne w dubbingowaniu orków itd.

11. Znacie jakąś stronę z ambientami creative commons? Od najprostszych parsknięć, czy dźwięków chodzenia, po melodie i inne efekty dźwiękowe.

Opublikowano

1. Możesz postawić serwer, a na serwerze może być osoba, która odegra owe zwierze/potwora.

4. O ile dobrze wiem na serwerze możesz napisać skrypt, który będzie ustawiał czas na taki jaki chcesz i go zapętlić.

7. Pewnie tak, ale nie wiem czy na pewno zrobisz to w Blenderze. 

8. Chyba tak. Myślę, że będziesz musiał zrobić małego moda z tymi animkami.

Odpowiedzi i dokładniejszych wyjaśnień radzę Ci poszukać tu http://themodders.org/ ponieważ zahaczasz o modernizacje Gothica.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

1. Możesz postawić serwer, a na serwerze może być osoba, która odegra owe zwierze/potwora.

4. O ile dobrze wiem na serwerze możesz napisać skrypt, który będzie ustawiał czas na taki jaki chcesz i go zapętlić.

7. Pewnie tak, ale nie wiem czy na pewno zrobisz to w Blenderze. 

8. Chyba tak. Myślę, że będziesz musiał zrobić małego moda z tymi animkami.

Odpowiedzi i dokładniejszych wyjaśnień radzę Ci poszukać tu http://themodders.org/ ponieważ zahaczasz o modernizacje Gothica.

co do 1 to skorzystam z rady ale wolałbym znać też jakiś kod bo scena wymaga obecności kilku potworów a znam max 1 osobę która ewentualnie byłaby mi skłonna pomóc 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...