Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Język Polski ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zastanawialiście się kiedyś jak nasz język ojczysty jest mega? 

Tylko nasz język może wyrazić słowo po angielsku np.:  biutiful to my po polsku możemy napisać bjutiful.

To tak samo brzmi i to samo wyraża (tylko nie pisząc) . Po innych językach nie możemy się tego spodziewać ,ponieważ z tego co mi wiadomo to tylko Polska ma taki język który Pisze się i Wymawia to samo ,nie jak w anigielskim.

PS: Taka rozkmina mi sie trafiła jak oglądałem Eurowizje XDDD

PS 2: Kto jeszcze oprócz mnie ogląda Eurowizje>???

­

Opublikowano

Ty nie masz o czym tematów zakładać widzę. xDDD

Też pomyśl o słowie: jedenaście. Wszyscy wymawiamy jedynaście.

I tylko nie w polskim tak jest. Mówię po niderlandzku i tam jest podobnie. Tylko tam są ustalone głoski i czyta się to wszystko tak jak się pisze. Np. "ee" czytasz jak francuskie é.

Tylko angielski jest jakiś dziwny. Nie lubię tego języka. Nielogiczny jak dla mnie. Czajld, czildren..........

19.jpg

Opublikowano

Zauważ, że coś podobnego możesz uzyskać, tłumacząc owe słowo z alfabetu łacińskiego na alfabet cyrylicy... np. beautiful - беатифул itd.

Tak samo będzie z innym pismami alfabetycznymi. 

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Polski to pierwszy bądź drugi najtrudniejszy język świata. W sumie nie z powodu gramatyki, bo węgierski bodajże posiada 35 przypadków (sam nie wierzyłem jak czytałem). Z powodu wyjątków. Prawie każde słowo posiada wyjątek od reguły, przez co trudno jest płynnie mówić.

Co jest fajne w polskim to to, że żaden obcokrajowiec raczej nigdy nie da rady podszyć się pod Polaka pod przykrywką dobrej mowy, albowiem jest to raczej bardzo mało możliwe.

19.jpg

Opublikowano

Co jest też fajne, repertuar wulgaryzmów jest dość duży, przez co można się dobrze "wyżyć". Osobiście znając bardzo dobrze niderlandzki i jego przekleństwa nie mogę stwierdzić, że w tym języku da się "wyżyć".

19.jpg

Opublikowano

Po innych językach nie możemy się tego spodziewać ,ponieważ z tego co mi wiadomo to tylko Polska ma taki język który Pisze się i Wymawia to samo ,nie jak w anigielskim.

­

"rz", "ch" - No rzeczywiście, tak samo się pisze jak i wymawia.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

@9Jarek9 No niby nie, no ale w każdym języku są umówione głoski, które wymawia się inaczej. Jak np. ja już przykład podawałem, "ee" wymawiane jako francuskie "é".

19.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...