Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lagi w GTA V na dobrym komputerze

XenZ.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj zainstalowałem GTA 5 na steamie i mam problemy z lagami oraz teksturami. Więc tak:

podczas chodzenia mam 30-40 FPS a podczas jazdy 30 FPS...

Gram na ustawieniach domyślnych.

Mój kolega kupił ten sam komputer co ja i gra na tych samych ustawieniach co ja - ma 60 FPS przy jeżdżeniu oraz przy chodzeniu.

Co robić? Myślę, że sprzętu nie muszę tutaj podawać, bo skoro inni mają ten sam komputer co ja i grają w GTA 5 na 60 FPS więc to raczej nie jest to wina sprzętu.

Dodatkowo mam wolno ładujące się tekstury, wygląda to mniej więcej tak: http://imgur.com/a/Lpcjt

Dodam, że nie zawsze się tak wolno ładują, ale dość często..

Osoby z tym komputerem co ja nie mają problemów z tymi teksturami..

Opublikowano

Może byś tak napisał specyfikacje ? Bo wielu osobom się wydaje, że mają dobry sprzęt a ledwo spełnia minimalne wymagania sprzętowe.

Tylko, jak pisałem znajomy ma ten sam komputer kupiony z tej samej oferty i ma 60 FPS przy jeżdżeniu oraz chodzeniu tak więc to nie wina sprzętu ;)

Opublikowano

No dobra, tekstury już nie zanikają - świetnie. Ale ścinki dalej są, dałem priorytet na wysoki także. Wiadomo może co zrobić? To sprawdzanie plików pomoże przy ścinkach?

Jakby ktoś miał ten sam problem z teksturami, proszę bardzo:

- pobierz i zainstaluj sterownik zrobiony specjalnie do gry GTA V (jest napisane, że tylko pod WIN Vista, 7 i 8 - ale pod 10 też działa): http://www.nvidia.pl/content/DriverDownload-March2009/confirmation.php?url=/Windows/350.12/350.12-desktop-win8-win7-winvista-64bit-international-whql.exe〈=pl&type=GeForce

- po zainstalowaniu sterownika restart komputera

- przy włączeniu gry nadaj wysoki priorytet procesom GTA5.exe oraz GTAVLauncher.exe :)

- gotowe

Opublikowano

A ja mam ten sam rower co kolega, ale on jeździ szybciej. 
Całkiem możliwe, że on pedałuje szybciej niż ja. 

A Ty możesz mieć bardziej zasyfiony komputer niż Twój kolega albo inny użyszkodnik tego komputera/ zestawu. 
Możecie mieć inne sterowniki, jeśli był to PC używany, to możesz mieć bardziej "zjechane" części/ kartę graficzną. 

Albo po prostu możesz nie szanować sprzętu i w środku obudowy możesz nazbierać kurzu na całkiem niezłego kociaka. ­

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

A ja mam ten sam rower co kolega, ale on jeździ szybciej. 

Całkiem możliwe, że on pedałuje szybciej niż ja. 

A Ty możesz mieć bardziej zasyfiony komputer niż Twój kolega albo inny użyszkodnik tego komputera/ zestawu. 

Możecie mieć inne sterowniki, jeśli był to PC używany, to możesz mieć bardziej "zjechane" części/ kartę graficzną. 

Albo po prostu możesz nie szanować sprzętu i w środku obudowy możesz nazbierać kurzu na całkiem niezłego kociaka. ­

Komputer był kupowany w tym samym czasie co on, miesiąc temu tak więc? Mamy takie same ustawienia i jemu chodzi dobrze, a mi nie.

Opublikowano

A widziałeś na własne oczy jak działa u kolegi czy z jego opowiadań ?

Wyłącz V-Sync.

Opublikowano

A widziałeś na własne oczy jak działa u kolegi czy z jego opowiadań ?

Wyłącz V-Sync.

Widziałem. V-Sync czyli FXAA, tak?

Opublikowano

­Nie. 
Virtual Sync to nie FXAA...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

­Nie. 

Virtual Sync to nie FXAA...

To można dokładnej wytłumaczyć, co to jest i jak się nazywa, ew. gdzie jest w opcjach GTA?

Opublikowano

­V-Sync nazywa się V-sync,  a FXAA nazywa się FXAA
czyli Synchronizacja pionowa oraz jeden z efektów Anty Aliasingu. Poczytaj sobie. 

Zakładam, że w opcjach z ustawieniami graficznymi, ale może też być w ustawieniach windowsa. 

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Podaj specyfikacje komputera albo daj sobie siana, bo ,,mój kolega ma taki sam komputer jak ja i jemu działa lel'' nam nie pomoże, niestety.

bOSELih.jpg

Opublikowano

Tak w ogole to robiles reinstall gta?

Sprobuj reinstallowac sterowniki.

Sory, ale ja nie mam zamiaru znowu pobierać 65 GB :) Reinstalowałem sterowniki kilka razy i dalej. Ale lagów już nie ma, poradziłem sobie z nimi. Lecz zanikające tekstury dalej są, wiem co z nimi zrobić. Muszę ustawić wysoki priorytet gry w menadżerze zadań, i działa, lecz wtedy mam lagi myszki podczas ruszania... Piszę właśnie z Rockstar i może oni mi pomogą.

Opublikowano

Mimo to podaj tą specyfikację komputera.

Kiedyś miałem problem ze znikającymi teksturami ale to dlatego, że przesadziłem z opcjami graficznymi.

Spróbuj ustawić większość na low i zobacz czy nadal znikają.

Druga opcja to wyłączenie pliku stronicowania nawet jeżeli posiadasz 8GB. (U mnie pomogło)

Gdy RAM się zapycha zaczyna pracować dysk przez to przy jeździe gdy powinna się ładować mapa po prostu dysk jest zbyt obciążony i powoduje to zawieszanie się komputera.

Ja na moim wysłużonym już GTX 660 i 4690K gram na bardzo wysokich poza MSAA i nawet mi nie spada poniżej 60FPS

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Zrob defragmentacje dysku moze pomoc.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...