Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ VS 12 - libcURL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chcę poprosić Was o pomoc w konfiguracji libcurl. Chodzi mi o VS 2012 dopiero zauważyłem, że nazywa się to VS11. Spędziłem nad tym już kilka godzin i dalej nie wiem jak to zrobić. Nigdy nie używałem tej biblioteki. Właściwie to w C++ pisałem tylko aplikacje konsolowe. :s  W Internecie znalazłem kilka poradników opisujących proces konfiguracji, czytałem także plik BUILD.WINDOWS.txt znajdujący się w paczce z biblioteką jednak wcale mi to nie wychodzi. Dodałem nagłówek curl.h, a także odpowiednią ścieżkę w additional include directories, jednak w wersji 7.48, którą pobrałem nie ma pliku .lib. Jak to ugryźć. Poszę o pomoc.

Edit:

Znalazłem tą instrukcję na stronie biblioteki:
https://curl.haxx.se/libcurl/c/visual_studio.pdf

Jest ona chyba trochę przestarzała względem samej biblioteki. Robię tak jak jest napisane ale wciąż dostaję jakieś błędy podczas kompilacji dll:

5737174fe2f3b.png

giphy.gif

Opublikowano

Nie mam pliku .lib na komputerze, ale z tego co czytam to może być równie dobrze .dll tylko muszę je sobie skompilować, a to z kolei nie wychodzi bo brakuje mi folderu openssl w include.

Edit:

Udało mi się skompilować bibliotekę zgodnie z tym poradnikiem (zmieniłem tylko na VS11 i x86):

http://www.codepool.biz/build-use-libcurl-vs2015-windows.html

Dodałem odpowiednie lokalizacje i nazwę biblioteki w ustawieniach projektu. A także definicje CRUL_STATICLIB oraz zmieniłem Runtime Library na Multi-threaded(/MT).

Otrzymuję jednak poniższe błędy (które w zasadzie otrzymywałem zanim dodałem libcurl_a.lib do projektu):

1>Update Service.obj : error LNK2001: unresolved external symbol __imp__curl_global_init
1>Update Service.obj : error LNK2001: unresolved external symbol __imp__curl_easy_init
1>Update Service.obj : error LNK2001: unresolved external symbol __imp__curl_easy_setopt
1>Update Service.obj : error LNK2001: unresolved external symbol __imp__curl_easy_perform
1>Update Service.obj : error LNK2001: unresolved external symbol __imp__curl_easy_cleanup

Edit: Z .dll zadziałało ale wolałbym mieć to w pojedynczym pliku.

giphy.gif

Opublikowano

Tylko właśnie wtedy nie chce mi działać. Pojawiają się te błędy co wyżej.

giphy.gif

Opublikowano

Może to CRUL_STATICLIB ma literówkę i chodziło o CURL_STATICLIB?

Opublikowano

Może to CRUL_STATICLIB ma literówkę i chodziło o CURL_STATICLIB?

Dzięki, oprócz tego zmieniłem jeszcze Runtime Library  z Multi-threaded (/MT) na Multi-threaded DLL (/MD) i wtedy zadziałało. Tylko nie rozumiem dlaczego ma być akurat tak.

giphy.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...