Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagrzewanie radiatorów płyty głównej.

Xcmer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy to normalne że radiatory płyty głównej nagrzewają się do tego stopnia że są aż gorące?

ASUS z170 pro Gaming.

Chodzi mi o to że pograłem sobie z 2h w Far Cry 3 na Ultra, dotykam obudowę a ona gorąca, potem dotknąłem radiatora płyty i jest totalnie gorący.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Który radiator. Jest ich tam kilka.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

masz radiator sb (mostek południowy) radiator na mostek północny (nb) lub na vrm (sekcja zasilania), zorientuj się gdzie dokładnie. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

masz radiator sb (mostek południowy) radiator na mostek północny (nb) lub na vrm (sekcja zasilania), zorientuj się gdzie dokładnie. 

Ziomek, mostki to nie zęby Karolaka, one już od dawna są razem. To, że się radiator nagrzewa, to normalna sprawa, bo od tego kurna w końcu on jest...

436951440626370320491.png

Opublikowano

Boje się że mi się coś spali, mój pierwszy komputer za ponad 5 tysięcy, a poskładali mi go w ten sposób, że wentylatory od obudowy są podpięte pod rozgałęźnik i do zasilacza, prędkość wentylatorów kontroluję przełącznikami obudowy.

I sam nie wiem kiedy je dawać na max a kiedy zostawić na tych standardowych obrotach...

Opublikowano

Ziomek, mostki to nie zęby Karolaka, one już od dawna są razem. To, że się radiator nagrzewa, to normalna sprawa, bo od tego kurna w końcu on jest...

nie sa od dawna razem. moja 970a-ud3 ma jeszcze je oddzielnie, dlatego tak piszę. 

chodziło mi o to, że jeżeli ma jeszcze takie rozwiązanie, niech je sprawdzi. 

polecam sprawdzić programem hwmonitor, będziesz miał wszystkie temperatury. jeżeli nie masz zepsutego czujnika, jest spoko. masz linijkę TMPINów. tmpin0 - temperatura proca, tmpin1 mostka południowego i tmpin2 północnego. 

@Kirito. masz rację. no nic, żyję jeszcze starymi standardami.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Powiedzcie mi czy te wentylatory dobrze mi podpięli: że prędkość regulowana jest przy obudowie zamiast automatycznie przez płytę główną.

Czy to jest tak że albo każdy wentylator podpina się pod płytę i będą ustawiane automatycznie albo wszystkie na raz przez rozgałęźnik pod obudowę i zasilacz wtedy sam sobie reguluję?

Opublikowano

nie sa od dawna razem. moja 970a-ud3 ma jeszcze je oddzielnie, dlatego tak piszę. 

chodziło mi o to, że jeżeli ma jeszcze takie rozwiązanie, niech je sprawdzi. 

polecam sprawdzić programem hwmonitor, będziesz miał wszystkie temperatury. jeżeli nie masz zepsutego czujnika, jest spoko. masz linijkę TMPINów. tmpin0 - temperatura proca, tmpin1 mostka południowego i tmpin2 północnego. 

No intele już od dawna nie mają osobno mostków, jeden się zintegrował z prockiem, drugi z chipsetem, tak na przyszłość piszę, żeby nie wprowadzać w błąd. Jedynie podstawka AMD jest na tyle stara, że wszystko ma osobno.

Opublikowano

W obudowie masz kontroler - dobrze rozumiem? To jest najlepsze rozwiązanie. Możesz sobie samemu ustawiać te wentylatory. Nie opłaca się podpinać pod płytę główną.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Powiedzcie mi czy te wentylatory dobrze mi podpięli: że prędkość regulowana jest przy obudowie zamiast automatycznie przez płytę główną.

Czy to jest tak że albo każdy wentylator podpina się pod płytę i będą ustawiane automatycznie albo wszystkie na raz przez rozgałęźnik pod obudowę i zasilacz wtedy sam sobie reguluję?

Zależy jaki wentyl, te z procka są regulowane płytą, resztę sobie sam ustawiasz wedle potrzeby.

Opublikowano

W obudowie masz kontroler - dobrze rozumiem? To jest najlepsze rozwiązanie. Możesz sobie samemu ustawiać te wentylatory. Nie opłaca się podpinać pod płytę główną.

Tak, tylko ja nie wiem kiedy dawać na max obroty, dzisiaj grałem 2h w FC3 i jak dotknąłem siatki na górze obudowy była gorąca, nawet chyba się zdeformowała lekko (zagięła do środka).

Mam 2 suwaki, do przednich wentylatorów i jednego tylnego 1. zwykłe obroty 2. wyłączone wentyle 3. max obroty. W każdej grze mam je dawać na max?

Obudowa  silentiumpc gladius m45w pure black

Opublikowano

Ja mam też kontroler obrotów w moim Regnum L50 i cały czas trzymam kompa na minimalnych obrotach. Jak nie masz u góry żadnych wentyli to nie dziw się, że nagrzewa się ta siatka - ciepłe powietrze idzie do góry. Jak byś miał jeden nad chłodzeniem to by on wywalał to powietrze zimniejsze, a zarazem szybciej.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Zauważyłem również że wychodzi koło chłodzenia procesora, albo płyty lekki dźwięk i właśnie nie wiem czy to prądu czy cholera wie czego (jak się przysłucha przy komputerze)... chodzi mi o granie, bo potem tego nie słychać.

Opublikowano

Mam tą samą płytę i nie mam problemów

Znaczy pewnie przesadziłem i po prostu nie wiem jak ciepłe powinny być radiatory xD

Po prostu są gorące, ale chyba na tym to polega jak odprowadzają ciepło.

Problem mam z tym dźwiękiem jakby prądu, bzyczenie czy coś takiego... Jest to słyszalne jak przysłucham się do obudowy, w trakcie grania w bardziej wymagane gry.

Opublikowano

Te bzyczenie czasem nie dobiega z karty graf ? Nie powiem u mnie radiatory płyty też potrafią się nagrzać ale wszystko jest w jak najlepszym stanie.

Opublikowano

Jak dla mnie może to być coś z wentylami (w sensie ten dźwięk). Ciężko jest stwierdzić co wydaje dany dźwięk, bo w kompie jest od cholery rzeczy, które mogą wydawać różne dźwięki.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Jeśli to brzęczenie będzie od grafiki to to jest normalne czy trzeba wysłać na gwarancje? Bo to jest tak że jeśli gram np w league od legends, to tego nie ma a jeśli odpaleniu far cry 3 i schyle się do obudowy to słychać brzęczenie podobne do brzeczenia lodówki. Karta to MSI Radeon R9 390

Opublikowano

Mam ten sam model r9 390 (G1 Gaming) . U mnie cewki nie piszczą 

To nie do końca mogą być cewki, posiadam spc m1 550w i podczas odpalonego ets2 zasilacz wydaje "inne" dźwięki. Nigdzie indziej z takim czymś się nie spotykam :D.

graphic.png
Opublikowano

Jak będę miał okazję to nagram to, być może wtedy pomożecie i coś doradzicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...