Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana karty graficznej na dedykowaną win10, AMD

WengorzDesign

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio wysypał mi się komputer, przez co zmuszony byłem reinstalować system na nowo. Korzystałem i nadal korzystam z windowsa 10. Od razu mówię, że mój LAPTOP to Lenovo G510.

Karta graficzna od AMD to AMD R7 M265.

Dawno dawno temu, ta karta graficzna wspierana była przez Catalyst Control Center. Teraz AMD przerzuciło się na jakiś Crimson, który wg. mnie, okrojony jest ze wszystkich ważnych funkcji, w tym włączenia karty graficznej.

Po ustawieniu profilu gry na wydajność graficzną itp. - widnieje napis (wyłączone)

(screen)

http://prntscr.com/b3bf21

W mojej karcie zintegrowanej, jest to bodajże HD 4600, nie ma żadnych ustawień związanych ze zmianą karty graficznej...

W BIOSie grzebałem, niby zmieniłem kartę, ale o dziwo - w menadżerze urządzeń, karta AMD zniknęła i trzeba było cofać to i znów instalować sterowniki...

Czy jest tu gdzieś na mpc jakiś geniusz, który pomógłby mi włączyć moją kartę graficzną, która tak naprawdę jest nieużywana? Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam!

Opublikowano

Skąd pobrane sterowniki?

Z oficjalnej strony lenovo - nie pomaga, z oficjalnej strony AMD instalka automatyczna (wykrywa sprzęt i dostosowuje sterowniki) - również nic to nie daje, karta dalej wyłączona jest w aplikacji, a samego przełączenia na nią nigdzie nie widzę, a szperałem wszędzie gdzie się da!

Opublikowano

Czy podczas gier są jakiekolwiek problemy, czy tylko w tym programie?

Gry nie wykorzystują karty graficznej, przez co zamiast mieć te 30 fps, mam 15 bo na zintegrowanej lecę. O to tutaj chodzi...

Opublikowano

Może po prostu karta graficzna nie daje rady?

Daje radę i to spokojnie. Przed aktualizacją sterownika, spokojnie wyciągałem 30-35 fps na wysokich z wieśka 3, a teraz nawet nie mam co marzyć o średnich ustawieniach :/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...