Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jest tu jakis ekonomista? :v

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo mordy,wybieram sie na Technika ekonomiste,jest tu ktos taki? Opowie ktos cos więcej o tym? Cięzko? Fajnie ? Warto? Czekam :D

79160594027661829163.png

Opublikowano

To chyba jakaś pomyłka. tutaj są tylko i wyłącznie najwyższej klasy specjaliści do spraw trollowania, robienia hałasu oraz ubliżania. Ekonomia to dolnolotny zapęd ograniczonych umysłowo podludzi.

Cięzko? Zależy od parametrów Twojego mózgu. (Poważnie, nie da się okreslić czy coś jest proste czy trudne. Wtedy wszyscy uczniowie mieliby takie same oceny, każdy jest mniej lub bardziej kumaty)

Fajnie? Zalezy, czy tego chcesz. (Fajne zazwyczaj jest to, co lubimy (WOW))

Warto? Oczywiście, że tak. Każda okazja do zdobycia wiedzy jest warta góry złota.

Chociaż ja dalej uważam, że combo psychologia + prawo to droga do zdobycia fortuny w każdej dziedzinie życia ;)

sygna.png

Opublikowano

To tylko moja osobista obserwacja, jako, że miałem dość częstą i gęstą styczność z ludźmi byznesu i sukcesów (menagerowie/szefowie/handlowcy).

Z tego co ja, zwykły, acz troszku inteligentny szaraczek zaobserwowałem to własnie te dwie nauki gwarantują sukces.

Osoby, o których wspomniałem świetnie manipulowały ludźmi, doskonale negocjowały i nawiązywały konkretne i wartościowe kontakty (co jest po prostu psychologią)

A prawo to już tylko co można, jak, kiedy i gdzie, takie regulacje ;)

A cała droga do sukcesu otwiera się przed Tobą.

Wiele słyszałem, wiele zaobserwowałem, ale to duuuuuuużo pisania. Jak najkrócej moge to opisać to

podstawą sukcesu jest interakcja z innymi ludźmi - a mając przewagę na tym polu, możesz mieć wszystko :)

od sprzedawcy w biedronce po dyrektora korporacji

sygna.png

Opublikowano

Ciężko? Zdecydowanie nie, ale przez pierwsze miesiące będzie to dla Ciebie i tak diametralna zmiana, jeżeli dotychczas się mało uczyłeś :)

Przedmioty zawodowe - na początku pierwszej klasy były jakieś pierdoły typu przepisywanie tekstów i odpowiednie formatowanie (różne układy pisma) i niewielka liczba pojęć, z drugiego przedmiotu zawodowego fhuj teorii - makroekonomia, mikroekonomia, podstawy prawa itd. miliony pojęć. Generalnie na lekcjach bywało nudno i do tej pory tak jest xD

Oczywiście to wszystko zależy na jakich nauczycieli i szkołę trafisz.

Nieodzownym plusem tego kierunku jest posiadanie +- 80% dziewczyn w klasie :) ale to nie rekompensuje wszystkiego :(

Opublikowano

To tylko moja osobista obserwacja, jako, że miałem dość częstą i gęstą styczność z ludźmi byznesu i sukcesów (menagerowie/szefowie/handlowcy).

Z tego co ja, zwykły, acz troszku inteligentny szaraczek zaobserwowałem to własnie te dwie nauki gwarantują sukces.

Osoby, o których wspomniałem świetnie manipulowały ludźmi, doskonale negocjowały i nawiązywały konkretne i wartościowe kontakty (co jest po prostu psychologią)

A prawo to już tylko co można, jak, kiedy i gdzie, takie regulacje ;)

A cała droga do sukcesu otwiera się przed Tobą.

Wiele słyszałem, wiele zaobserwowałem, ale to duuuuuuużo pisania. Jak najkrócej moge to opisać to

podstawą sukcesu jest interakcja z innymi ludźmi - a mając przewagę na tym polu, możesz mieć wszystko :)

od sprzedawcy w biedronce po dyrektora korporacji

Co do psychologii to mozna sie uczyc samemu tez w wolnym czasie z tego co zauwazylem :D Bede sie uczyl po trochu czytajac dobre ksiazki i sprawdzajac all w praktyce.

@up Jak nie rekompensuje? To zle cos jest w tym kierunku?:D

79160594027661829163.png

Opublikowano

Nie jest ciężko. Ja zdałem egzamin zawodowy w ogóle się do niego nie przygotowując. Wystarczyły mi informacje które wynioslem z lekcji ;)

Czy fajnie? raczej nikt w klasie nie tryska entuzjazmem na lekcjach zawodowych xD. troche monotonnie, nudno, trzeba dużo myśleć, a jak wiemy myślenie boli

Warto kształcić się w tym kierunku

1. nie jest to praca fizyczna

2. dobre zarobkki

3. duże zapotrzebowanie na rynku pracy

4. uczą tam dużo rzeczy które przydadzą Ci się w życiu osobistym

zmarnowałem 5 minut życia na Ciebie ale mam nadzieje że wyrosniesz na dobrego ludzia

Opublikowano

Nie jest ciężko. Ja zdałem egzamin zawodowy w ogóle się do niego nie przygotowując. Wystarczyły mi informacje które wynioslem z lekcji ;)

Czy fajnie? raczej nikt w klasie nie tryska entuzjazmem na lekcjach zawodowych xD. troche monotonnie, nudno, trzeba dużo myśleć, a jak wiemy myślenie boli

Warto kształcić się w tym kierunku

1. nie jest to praca fizyczna

2. dobre zarobkki

3. duże zapotrzebowanie na rynku pracy

4. uczą tam dużo rzeczy które przydadzą Ci się w życiu osobistym

zmarnowałem 5 minut życia na Ciebie ale mam nadzieje że wyrosniesz na dobrego ludzia

Twoje nauki nie pojda na marne

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ja jestem po technikum handlowym (uczą prawie tego samego...) i nie polecam ;x Chyba że jakieś studia po tym planujesz bo po samej szkole chu** na kiju masz.

Opublikowano

Ja jestem po technikum handlowym (uczą prawie tego samego...) i nie polecam ;x Chyba że jakieś studia po tym planujesz bo po samej szkole chu** na kiju masz.

A cos wincy?

79160594027661829163.png

Opublikowano

A cos wincy?

Co chcesz wiedzieć to CI powiem :P 

Opublikowano

A cos wincy?

Ty po studiach ekonomicznych nie będziesz wiedział jak działa rynek papierów wartościowych, bo na tych śmieciowych polskich uczelniach będą ci wbijać przez 5 lat keynesizm i resztę bezużytecznych przedmiotów. A ty oczekujesz czegokolwiek od technikum? Tam idą ludzie którzy nie dostali się do liceum, więc sama koncepcja inflacji i złożoność tak prostego zjawiska będzie dla nich czymś ciężkim xD PS. Z technikiem to masz takie same kwalifikacje jak po liceum.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

A cos wincy?

Ty po studiach ekonomicznych nie będziesz wiedział jak działa rynek papierów wartościowych, bo na tych śmieciowych polskich uczelniach będą ci wbijać przez 5 lat keynesizm i resztę bezużytecznych przedmiotów. A ty oczekujesz czegokolwiek od technikum? Tam idą ludzie którzy nie dostali się do liceum, więc sama koncepcja inflacji i złożoność tak prostego zjawiska będzie dla nich czymś ciężkim xD PS. Z technikiem to masz takie same kwalifikacje jak po liceum.

Wątpie że na każdej polskiej uczelni nic sie nie naucze :D

79160594027661829163.png

Opublikowano

jestem na uniwersytecie ekonomicznym, wprawdzie nie na ekonomicznym kierunku ale jak nam to ładnie powiedzieli "jako absolwent UE musicie posiadać jakąkolwiek wiedze z zakresu ekonomii", połowa... 3/4 roku wywaliło sie w pierwszym semestrze na statystyce i mikroekonomii xdddd 

statystyka była w miare fajna, ale mikro o żenua :<

jak nie lubisz masy cyferek i ceteris paribus wydaje Ci sie nielogiczne to nie polecam xddd

ae1d1005fe.png

Opublikowano

jestem na uniwersytecie ekonomicznym, wprawdzie nie na ekonomicznym kierunku ale jak nam to ładnie powiedzieli "jako absolwent UE musicie posiadać jakąkolwiek wiedze z zakresu ekonomii", połowa... 3/4 roku wywaliło sie w pierwszym semestrze na statystyce i mikroekonomii xdddd 

statystyka była w miare fajna, ale mikro o żenua :<

jak nie lubisz masy cyferek i ceteris paribus wydaje Ci sie nielogiczne to nie polecam xddd

A sądzisz że warto ?

79160594027661829163.png

Opublikowano

A wiesz mniej wiecej jakie zarobki ? Czy swoją działalnosc najlepiej otwierac?(zawsze najlepiej ale wiesz ock )hmm?;d

79160594027661829163.png

Opublikowano

Nie opłaca się iść do tech. ekonomicznego, bo już od uja jest tych "pseudo" ekonomistów. Najlepszym wyborem w dzisiejszych czasach to zdecydowanie logistyka.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Nie opłaca się iść do tech. ekonomicznego, bo już od uja jest tych "pseudo" ekonomistów. Najlepszym wyborem w dzisiejszych czasach to zdecydowanie logistyka.

Tego też jest dużo. Dlaczego to lepsze?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Handlowiec/ekonomista = bezrobocie zaraz po opuszczeniu szkoły, a nawet po zakończeni studiów. Zwłaszcza, że jest od c***a ekonomistów/handlowców, którzy myślą, że już od samego początku będą zarabiać kokosy. Taki uj, na kasę i 12h w biedronce.

Z tych wszystkich technikum jedynie informatyczne lub logistyka.

gfgdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...