Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jazda na rowerze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mieszkam na wsi. Nigdy nie jeździłem rowerem po mieście. 

Teraz takie pytanie, czy można jeździć po wszelakich ulicach i rondach na rowerze nawet gdy jest np. obok ścieżka rowerowa ? 

Ciekawi mnie to, bo chcę się wybrać, a nie chcę być zgarnięty przez Policję xD

@Edit

Do hejterów, że powinienem jeździć po ścieżce rowerowej niż ulicą. Mam prawko, znam większość przepisów.

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

Tak jak pan Jezus powiedział.

A tak poważnie to sprawa wygląda tak. Jeżeli jest ścieżka rowerowa a ty jedziesz po ulicy to popełniasz wykroczenie - 50 zł mandatu.

Jeżeli jest droga na której obowiązuje do 50km na godzinę i nie ma ścieżki (tylko chodnik) to masz obowiązek jechać ulicą. Za jazdę po chodniku - 50 zł mandatu.(jak trafi sie upierdlwy glina bo sam jeżdżę od 15 lat po chodnikach i 0 mandatów)

Jeżeli jest droga z prędkością 50+ to możesz na legalu jechać chodnikiem.

Jeżeli nie ma ścieżki i droga jest do 50km/h to możesz z niej korzystać jak i wszystkich skrzyżowań jako pełnoprawny uczestnik ruchu. Oczywiście wszystkie przepisy ruchu drogowego Cie obowiazują.

Cyrk.png

Opublikowano

Nie ma najmniejszych przeciwwskazań.

Nawet jeżeli ścieżka rowerowa znajduje się obok drogi to nie masz obowiązku z niego korzystać i możesz jeździć po drodze. Inaczej sprawa się ma jak bezpośrednio na drodze znajduje się pas dla rowerów - wtedy chodnik bądź ten właśnie pas. 

Tak czy inaczej zalecam zachowanie szczególnej ostrożności używając ulic w miastach, bo kierowcy zdają się często nie respektować rowerzystów. Szerokiej drogi :)

Opublikowano

@Arialll

Jak chciałeś zabłysnąć, to trzeba było się brokatem posypać.

Rowerzysta to uczestnik ruchu drogowego, więc możesz jechać nawet gdy masz w pobliżu ścieżkę rowerową. Na upartego mógłbyś jechać środkiem drogi i nikt nie ma prawa Ci zarzucić, że dostaniesz mandat. No chyba, że ktoś jest na tyle głupi i się nabierze.

No chyba, że mowa o mieście takim jak Kraków, Warszawa, Katowice, Gdańsk. Wtedy zalecam ścieżkę, bo baranów pełno na drogach.

Opublikowano

@Arialll

Rowerzysta to uczestnik ruchu drogowego, więc możesz jechać nawet gdy masz w pobliżu ścieżkę rowerową. Na upartego mógłbyś jechać środkiem drogi i nikt nie ma prawa Ci zarzucić, że dostaniesz mandat. No chyba, że ktoś jest na tyle głupi i się nabierze.

No chyba, że mowa o mieście takim jak Kraków, Warszawa, Katowice, Gdańsk. Wtedy zalecam ścieżkę, bo baranów pełno na drogach.

Nie nie może jechać jezdnią gdy w pobliżu jest ścieżka rowerowa dwukierunkowa a takie w większości są w Polsce. Są od tego pewne ustępstwa oczywiście. Poczytaj lepiej przepisy a nie wprowadzaj ludzi w błąd swoimi domysłami. Stwierdzenie, że można jeździć sobie bezkarnie środkiem pasa również jest głupotą - nie można. Można jedynie przed skrzyżowaniami i na skrzyżowaniach a po drodze prostej rowerzysta ma obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi pasa.

Cyrk.png

Opublikowano

@Arialll

Pieszy to też uczestnik ruchu drogowego.

Rozumiem, że mogę od dzisiaj zacząć chodzić ulicą? Bezkarnie oczywiście.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

­Jeździj synu gdzie chcesz, ale nie wpierdol się pod samochód xp

HTBCzoQ.png

Chcesz żebym zobaczył co nabazgrałeś?

dodaj @rzy4y do posta to zobacze :)

if player has name "rzy4y"

Execute command: /Give a like

Opublikowano

Tak z ciekawosci zapytam, jezeli jest droga do 20 km max I jadac rowerem po ulicy z predkoscia nwm 45 km|h to policja moze zatrzymac?? xD (chyba tylko najbardziej wkurwiajacy milicjany xD )

Opublikowano

Tak z ciekawosci zapytam, jezeli jest droga do 20 km max I jadac rowerem po ulicy z predkoscia nwm 45 km|h to policja moze zatrzymac?? xD (chyba tylko najbardziej wkurwiajacy milicjany xD )

Teoretycznie tak bo jesteś uczestnikiem ruchu drogowego i obowiązują Cie przepisy. Praktycznie nie bo na rowerze nie ma obowiązku posiadania licznika więc nie mogłeś sprawdzić swojej prędkości. Dziura w prawie. Typa złapał fotoradar i przyszedł mandat, odwołał się i odpuścili ale ile było zachodu z tym... po sądach chyba nawet chodzili.

Cyrk.png

Opublikowano

Teoretycznie tak bo jesteś uczestnikiem ruchu drogowego i obowiązują Cie przepisy. Praktycznie nie bo na rowerze nie ma obowiązku posiadania licznika więc nie mogłeś sprawdzić swojej prędkości. Dziura w prawie. Typa złapał fotoradar i przyszedł mandat, odwołał się i odpuścili ale ile było zachodu z tym... po sądach chyba nawet chodzili.
Równie dobrze można powiedzieć, że się nie widziało znaku ograniczenia. Tak to nie działa. Nie wiem co to za akcja z fotoradarem o której piszesz, ale myślę że to jest jednorazowe, żyjemy w Polsce a tutaj wszystko jest możliwe.

Jadąc rowerem możnaby było dostać mandat, ale prawdopodobieństwo jest bliskie zeru - na drogach osiedlowych policjanci nie stoją z urządzeniem do pomiaru prędkości, a na innych raczej ciężko byłoby osiągnąć niedozwoloną prędkość.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Niech podczepi się linką pod auto z przodu ;)

Ale zawsze jednak polecam jechać tą ścieżką bo nie wiadomo co za wariot pojedzie tym swoim maluchem po ulicy i chociaż wiem że jak po przechodzniach to i po ścieżce ale jednak zawsze inaczej tak ;)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Równie dobrze można powiedzieć, że się nie widziało znaku ograniczenia. Tak to nie działa. Nie wiem co to za akcja z fotoradarem o której piszesz, ale myślę że to jest jednorazowe, żyjemy w Polsce a tutaj wszystko jest możliwe.

Jadąc rowerem możnaby było dostać mandat, ale prawdopodobieństwo jest bliskie zeru - na drogach osiedlowych policjanci nie stoją z urządzeniem do pomiaru prędkości, a na innych raczej ciężko byłoby osiągnąć niedozwoloną prędkość.

W niektórych miejscach są fotoradary rozkładane przez straż miejska i to najczęściej właśnie w miejscach gdzie z 50 trzeba zwolnić do 40. U mnie w mieście takie sytuacje były notoryczne. I tu właśnie jest taka sprawa http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/778854,koscierzyna-mandatem-za-przekroczenie-predkosci-na-rowerze-zajmuje-sie-juz-trzeci-sad,id,t.html Gościu jechał pewnie z górki to te 48 bez problemu można osiągnąć a było dozwolone 30.

Cyrk.png

Opublikowano

Wiecie co jest najlepsze? Zadawanie "poważniejszych" pytań na tym forum.

Jedna mądra osoba napisze prawdę, pokieruje i wytłumaczy jak powinno być,

10 osób napisze gówno prawdę, bo jest ekspertami w każdej dziedzinie,

i znajdzie się kilku co będą przekonywać do nieprawdy.

Więc polecam odnieść się do przepisów ruchu drogowego niż wpakować się pod auto albo policję.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

W niektórych miejscach są fotoradary rozkładane przez straż miejska i to najczęściej właśnie w miejscach gdzie z 50 trzeba zwolnić do 40. U mnie w mieście takie sytuacje były notoryczne. I tu właśnie jest taka sprawa http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/778854,koscierzyna-mandatem-za-przekroczenie-predkosci-na-rowerze-zajmuje-sie-juz-trzeci-sad,id,t.html Gościu jechał pewnie z górki to te 48 bez problemu można osiągnąć a było dozwolone 30.

Ale dzieki Bogu straz miejska juz nie moze uzywac fotoradarow :D

Opublikowano

Możesz jeździć po drogach, tylko musisz używać kierunkowskazów rowerzystów, czyli machania rękami jak debil :D

O takich ekspertach pisałem... od kiedy wystawienie ręki w stronę, w którą chcemy skręcać przypomina CI machanie ręką w dodatku jak debil?

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...