Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zbindować "przycisk"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, da się zbindować jakiś przycisk na klawiaturze tak, aby po jego naciśnięciu odpowiadał naciśnięciu przez myszkę danego przycisku na stronie internetowej?

Poprzez źródło strony ten przycisk wygląda tak:

<button type="button" class="btn btn-primary" id="btn-continue" data-dismiss="modal">Continue</button>

Chciałbym, aby jakikolwiek przycisk z klawiatury odtwarzał jego naciśnięcie aby przyspieszyć tempo pracy. Da się zrobić?

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

Daj buttonowi jakieś ID np. dalej

document.onkeydown = function (e) {
    $("#dalej").trigger('click');
};
Wymaga jQuery.
Opublikowano

A dokładniej co mam zrobić ^^?

Nosz dałem ci kod ;-;

Guzik:

<button type="button" class="btn btn-primary" id="btn-continue" id="dalej" data-dismiss="modal">Continue</button>

Przed </body>:

};
Opublikowano

Załóżmy, że masz taki kod:

<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>moja strona</title>
</head>
<body>
<button type="button" class="btn btn-primary" id="btn-continue" id="dalej" data-dismiss="modal">Continue</button>
</body>
</html>

Musisz to zmienić tak:

<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>moja strona</title>
<!-- tu zaczynasz dodawanie -->
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.2/jquery.min.js"></script>
<!-- tu kończysz dodawanie -->
</head>
<body>
<!-- tu zaczynasz dodawanie -->
<script>
};
</script>
<!-- tu kończysz dodawanie -->
</body>
</html>

UWAGA! Jeśli korzystasz z Bootstrapa, nie musisz implementować jQuery (ten kod z head).

Opublikowano

Dzięki wielkie! A jeszcze jedno.. To jQuerty to co to jest i mam to ściągnąć i gdzieś wrzucić czy jak?

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

jQuery to biblioteka do JavaScript, która bardzo ułatwia programowanie w tym języku oraz dodaje bardzo przydatne skrypty.

Aby umożliwić korzystanie z jQuery na stronie, trzeba albo to ściągnąć i wpisać w swoim kodzie coś takiego:

<head>

<script src="nazwa_pliku_jquery.js"></script>
Albo bez ściągania tego pliczku:

<script src="link_do_jquery"></script>
Istnieją dwie wersje jQuery, 1 i 2. 2 ma najprawdopodobniej więcej skryptów, ale za to niektóre z nich mogą nie działać na MSIE 8 (Microsoft Internet Explorer) oraz starszych.

19.jpg

Opublikowano

jQuery to biblioteka do JavaScript, która bardzo ułatwia programowanie w tym języku oraz dodaje bardzo przydatne skrypty.

Aby umożliwić korzystanie z jQuery na stronie, trzeba albo to ściągnąć i wpisać w swoim kodzie coś takiego:

<head>

<script src="nazwa_pliku_jquery.js"></script>
Albo bez ściągania tego pliczku:

<script src="link_do_jquery"></script>
Istnieją dwie wersje jQuery, 1 i 2. 2 ma najprawdopodobniej więcej skryptów, ale za to niektóre z nich mogą nie działać na MSIE 8 (Microsoft Internet Explorer) oraz starszych.

Wersji jest dużo więcej niż napisałeś.

Polecam skrypty pobierać ze stabilnego cdn (jak cdnjs od cloudflare)

https://cdnjs.com/libraries/jquery

Opublikowano

Po twoim kodzie, zauważyłem, że prawdopodobnie korzystasz z framework CSS nazywającego się Bootstrap. Jeśli z niego korzystasz, nie musisz wstawiać kodu implementującego jQeury. Jeśli nie jesteś pewien, czy z niego korzystasz w edytorze kodu spróbuj wyszukać frazę "bootstrap" poprzez użycie skrótu klawiaturowego Ctrl+F. Jeśli otrzymasz więcej wyników niż 0, nie wstawiaj kodu <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.2/jquery.min.js"></script>. Jeśli jednak liczba otrzymanych wyników wynosi 0, linijkę przed frazą </head> naciśnij Enter i wstaw <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.2/jquery.min.js"></script> poprzez zaznaczenie tego, użycie Ctrl+C, a następnie kliknięcie początku wcześniej utworzonej linijki i użycie skrótu klawiaturowego Ctrl+V.

Kiedy już uda ci się to zrobić, linijkę przed frazą </body> naciśnij Enter i wstaw kod, przez zaznaczenie go, użycie skrótu klawiaturowego Ctrl+C, a następnie przejście do edytora kodu, kliknięcia początku wcześniej utworzonej linijki i naciśnięcie Ctrl+V. Oto kod, o którym napisałem linijkę wyżej:

<script>
};
</script>

Życzę udanego tworzenia stron internetowych w przyszłości i polecam zapoznanie się z którymś z jakże licznych kursów HTML, np. ten.

Pozdrawiam,

MrSix.

Słowniczek:

Kod - jest to zbiór tekstu, służący np. do zapisania treści strony internetowej w specjalny sposób.

Framework - jest to zbiór wcześniej przygotowanego kodu, który można użyć we własnym projekcie, zazwyczaj darmowy.

jQuery - biblioteka przydatnego kodu do JavaScript, ułatwiającego programowanie stron internetowych.

Edytor kodu - narzędzie służące do edycji kodu.

Skrót klawiaturowy - sekwencja dwóch lub więcej przycisków służąca do ułatwienia korzystania z komputera.

Jeśli nadal nie rozumiesz któregoś z tych zwrotów lub innego, polecam użycie strony http://pl.wikipedia.org. Mogę także pomóc przez prywatną wiadomość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...