Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta 5.1 w Windows 10

Treeq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.

Jako, że grywam imprezy jako DJ korzystałem z zestawu Laptop + Mixer 4 kanałowy. Gdy miałem Windows 7 wszystko było normalnie. Znalazłem bardzo fajny sposób podłączenia laptopa do 3 kanałów na mixerze po przez kartę dźwiękową Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro. Używałem opcji 5.1 i w aplikacji Virtual Dj po prostu dźwięk wychodził 3 kanałami z tej karty dźwiękowej (kanał na głośniki prawy i lewy WYJŚCIE CHINCH, subwoofer WYJŚCIE POMARAŃCZOWE JACK i chyba tylne głośniki WYJŚCIE CZARNE JACK). Takim efektem uzyskałem możliwość grania z tej zew. karty dźwiękowej + karty wbudowanej w laptopie na 4 kanały. 

Do sedna sprawy. Po aktualizacji do Windowsa 10 nie mogę odtwarzać tak muzyki. Dźwięk odtwarzany jest tylko na wyjściu dla głównych głośników stereo (czyli w tej karcie tylko na wyjściu CHINCH - zdjęcie poniżej).

4.jpg

Teraz dodam ważny aspekt tego. Gdy miałem Win 7 takie ustawienie jak wyżej opisałem działało gdy były zainstalowane tylko sterowniki do tej karty przez system (nie te ze strony producenta z całym oprogramowaniem, bo z pełnym oprogramowanie od Creative ta opcja puszczania dźwięku na 3 różnych kanałach nie działała wgl). 

Próbowałem już: instalowanie ponownie sterowników (tych okrojonych, instalowanych automatycznie przez system) i także pełnego oprogramowania. 

Co zrobić by w Windowsie 10 zaczęło odtwarzać znowu tak dźwięk na 3 kanały tak jak to było w Windowsie 7. Czytałem w sieci, że wiele osób korzystających z głośników 5.1 w Win 10 ma taki problem.

Mam Windows 10 Home

Pozdrawiam, Treeq

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...