Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lepszy sprzęt - mniej FPS w grach

Latreso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, kolega prosił mnie o zapytanie szerszej społeczności o pomoc w Jego problemie także pytam ;)

Mam problem, zakupiłem nowy sprzęt z myślą o większej ilości FPS w grach, jednak efektem tego okazały się spadki z 30-50 (na starym) na 22-30 (na nowym) [gra: ARK, ale inne bardzo podobnie]

Stary sprzęt:

- Pentium Dual core 2x3.0GHz

- RAM: DDR2 - 3.5GB, taktowanie 800 MHz - (3x1GB + 1x0,5GB)

- Grafika: Radeon R7 240

- HDD 140GB

Nowy sprzęt:

- http://www.morele.net/inventory/info/vbcenL/

- Grafika: bez zmian,

- na SSD jedynie system+sterowniki

Opublikowano

Korzysta z Dedykowanej czy z Integry?

Jak integra to zmień kabel na dedyk

Kabel cały czas podpięty pod dedykowaną.

Opublikowano

Sprzęt nie wyrabia 

A dokładniej?

Jak wytłumaczyć, że wcześniej przy gorszym sprzęcie w grze FPS nie spadały poniżej 30, a utrzymywały się w okolicach 40, a po zmianie nie przekracza 30?

Opublikowano

Czasem na przykład z procesorami jest tak, że mimo mniejszego taktowania jest szybszy i wydajniejszy. Przykładem jest tu AMD z dopiskiem 3000+ który posiada zaledwie 1,8 gHz a jest mocniejszy od Pentiuma 4 pod wieloma względami. Nie zawsze należy patrzeć na wartości, bo u jednej firmy 3ghz a u innej 3ghz to duża przepaść i trzeba mieć to na uwadze. Po prostu ma wolniejszy sprzęt pomimo tego, że jest teoretycznie lepszy.

bOSELih.jpg

Opublikowano

Czasem na przykład z procesorami jest tak, że mimo mniejszego taktowania jest szybszy i wydajniejszy. Przykładem jest tu AMD z dopiskiem 3000+ który posiada zaledwie 1,8 gHz a jest mocniejszy od Pentiuma 4 pod wieloma względami. Nie zawsze należy patrzeć na wartości, bo u jednej firmy 3ghz a u innej 3ghz to duża przepaść i trzeba mieć to na uwadze. Po prostu ma wolniejszy sprzęt pomimo tego, że jest teoretycznie lepszy.

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/intel-pentium-g3220-vs-intel-pentium-g3450

Teoretycznie w testach wypada lepiej, czy jesteś pewien, że wina leży w procesorze?

Opublikowano

Nie jestem pewien. Po prostu jest taka możliwość. A czy ona tu wini, to nie jestem pewien.

Kolega zmieniał system np. z Windows 7 na 8/10? Bo teoretycznie 8/10 jest bardziej wymagający od 7, co też może mieć swój wpływ.

Mimo wszystko procesor wydaje mi się być mało prawdopodobny, bo spadek wydajnościowy jest dość spory.

bOSELih.jpg

Opublikowano

Nie ma jak nie wyrabiać, bo ten Pentium jest lepszy od poprzedniego na LGA775.

Jaki tam system operacyjny masz, sterowniki.

Wiem, że instalował Win 7 Ultimate x64, najnowsze sterowniki do grafiki, wszystkie obowiązkowe aktualizacje systemu, ma DirectX 11

Dał jeszcze screena https://zapodaj.net/14bcc2a8fc6d2.png.html

Edit:

TySieKx3: Zainstalowałem jeszcze ServicePack1 jak coś, wszystkie windowsowe aktualizacje jakie były możliwe.

[...]

TySieKx3: Robiłem testy programem od intela coś ale benchmark czy procek się nie przegrzewa ale temperatury nie są wyższe niż 55 stopni przy MAX obciążeniu.

Jak pytałem innego kolegi to mówił, że może być ustawiona inna temperatura (w porównaniu ze starym), przy której procesor przełącza się na mniejsze tektowanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...