Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stojak rowerowy na dach samochodu - GDZIE TO DIABELSTWO KUPIĆ?

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam i szukam - nie mogę znaleźć. Poszukuję stojaka rowerowego na dach samochodu. 

Na dachu mamy takie belki

http://img37.otomoto.pl/images_otomotopl/818976413_8_1080x720_bmw-e46-330d-2004r-turing-m-pakiet-doinwestowana-zamienie-zamiana-_rev015.jpg

Tymczasem wszystkie ustrojstwa są w na dach takiego formatu

http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/52/74/98/92/5274989274_1

***Musiałem dać linki, bo mpc nie lubi mnie i nie pozwala na wstawianie obrazków.

Opublikowano

Musisz kupić te poprzeczne belki na relingi. Też mam stojaki na rowery i musiałem dokupić. Jeszcze nie widziałem innego systemu montowania ale spróbuj i jedź lepszego sklepu rowerowego i zapytaj czy są do montażu bezpośrednio do relingów.

Cyrk.png

Opublikowano

Musisz kupić te poprzeczne belki na relingi. Też mam stojaki na rowery i musiałem dokupić. Jeszcze nie widziałem innego systemu montowania ale spróbuj i jedź lepszego sklepu rowerowego i zapytaj czy są do montażu bezpośrednio do relingów.

A podrzucisz może linkiem i orientacyjną ceną? Mam nadzieję, że nie jest to drogie, bo jak mam do mojego starego roweru kupować belkę za majątek to szału dostanę i jak z wytrzymałością takiego roweru na dachu? Czy przy 200-250km/h ma szansę coś się stać? Głupio by było zabić paru kierowców na autostradzie. :P

Opublikowano

A podrzucisz może linkiem i orientacyjną ceną? Mam nadzieję, że nie jest to drogie, bo jak mam do mojego starego roweru kupować belkę za majątek to szału dostanę i jak z wytrzymałością takiego roweru na dachu? Czy przy 200-250km/h ma szansę coś się stać? Głupio by było zabić paru kierowców na autostradzie. :P

Ceny tak zaczynają się od 100 +- w górę. Przy prędkościach 150+ rowery zaczynają wpadać w wibrację a szprychy świszczeć co jest bardzo irytujące. Ale jeśli chcesz próbować jechać prędkością prawie samolotową z rowerem na dachu to musisz go bardzo mocno przymocować, wyeliminować wszelkie luzy itp. ale to i tak nie daje gwarancji, że coś się nie poluzuje. Ponadto przy takiej prędkości rower będzie działał jak skrzydło i przy podmuchach wiatru może robić się niebezpiecznie (znoszenie z jezdni). Producenci zalecają max 120km/h

Cyrk.png

Opublikowano

Ceny tak zaczynają się od 100 +- w górę. Przy prędkościach 150+ rowery zaczynają wpadać w wibrację a szprychy świszczeć co jest bardzo irytujące. Ale jeśli chcesz próbować jechać prędkością prawie samolotową z rowerem na dachu to musisz go bardzo mocno przymocować, wyeliminować wszelkie luzy itp. ale to i tak nie daje gwarancji, że coś się nie poluzuje. Ponadto przy takiej prędkości rower będzie działał jak skrzydło i przy podmuchach wiatru może robić się niebezpiecznie (znoszenie z jezdni). Producenci zalecają max 120km/h

A coś na bagażnik tanio da się wyrwać? Oczywiście do kombi, coś takiego -> http://www.cardill.pl/wp-content/uploads/2015/10/BMW_530_xDrive_2014_back_-1024x683.jpg, boję się że rower będzie wystawać, no i 120km/h max to na pewno odpada, bo rodzina szału dostanie.

Opublikowano

A coś na bagażnik tanio da się wyrwać? Oczywiście do kombi, coś takiego -> http://www.cardill.pl/wp-content/uploads/2015/10/BMW_530_xDrive_2014_back_-1024x683.jpg, boję się że rower będzie wystawać, no i 120km/h max to na pewno odpada, bo rodzina szału dostanie.

Chodzi Ci o montaż na tylna klapę? bo są też na hak.Cena jest zależna od tego na ile rowerów i czy ma światła i miejsce na tablice rej. Ceny też od stówki się zaczynają. Wystawać będzie ale minimalnie max 10-20cm na boki. W takim położeniu rowery będą stawiać znaczy opór powietrza i przy dużej prędkości istnieje ryzyko wyrwania/ułamania jakiegoś elementu (mówię tu o prędkości 150+). Nie lepiej pozdejmować koła/siodełko/kierownice i wpakować go do bagażnika? Wtedy możesz bezstresowo jechać ile fabryka dała. A i jeszcze z moich doświadczeń po długich trasach z rowerami na dachu. Jak sobie pozwolę na szybszą jazdę to rowery są całe upierdolone od rozbitych robali. Nie szło tego gówna niczym domyć potem.

Cyrk.png

Opublikowano

Kurde gdybym wiedział czy pojadę sedanem czy kombi to bym kupował od razu, martwi mnie jednak to i to, bo na dach z prędkością 120 km/h zaśniemy, a na bagażnik trochę strach. Tym bardziej, że samochód z takim przedziałkiem na rower na bagażnik miałby prawie 7 metrów :v .

Opublikowano

Mmm... ale ja nie prowadzę, trudno w wieku 16 lat prowadzić. Przynajmniej w Polsce. Po prostu chcę zabrać rower na wakacje i szukam uchwytu. :v Laysów nie jem - nie są wege. xdd

Opublikowano

Cześć mam jeszcze jedno pytanie, jaka jest maksymalna długość samochodu osobowego? W sensie z normalnym prawem jazdy, nie chcę narażać rodziny na mandaciki. :v Zdecydowałem, że pójdę po całości i kupię duży bagażnik rowerowy na tył.

Opublikowano

Spokojna głowa te bagażniki są robione tak żeby spełniały wszelkie normy. Dopuszczalna długość osobówki w pl i większości krajów to 12m więc będzie sporo zapasu. Rowery zajmują max 1,5 metra nawet 4 szt.

Cyrk.png

Opublikowano

Spokojna głowa te bagażniki są robione tak żeby spełniały wszelkie normy. Dopuszczalna długość osobówki w pl i większości krajów to 12m więc będzie sporo zapasu. Rowery zajmują max 1,5 metra nawet 4 szt.

Auto ma długość 5.5 metra, a dodając ten bagażniczek może wyjść około 7 metrów, ale jeśli maksymalna długość wynosi 12 metrów to nie muszę się przejmować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...