Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymagania sprzętowe gier.

Caryloo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszystkim forumowiczom ! Na wstępie od razu piszę, że średnio interesują mnie wypowiedzi "znawców" co to by zmienili cały mój zestaw  itd. Po prostu kupiłem/złożyłem z tego co miałem i nie mam jak zmienić niczego. Pozdrówka !

A teraz do sedna i bez zbędnego pitolenia - złożyłem PC na "martwej" platformie jak to mówią - FM2+ z racji braku potrzeby późniejszej rozbudowy PC (jak już to po prostu złożę nowy) i braku środków na kocie. Pytanie brzmi - czy dam radę zagrać w określone gry ? Z minimalnych wymagania nie raz wynika że nie ale jak wiadomo - niejednokrotnie ktoś odpalił na kalkulatorze grę na którą może sobie pozwolić ktoś kto ma PC za mniej więcej 1/2k :P (sam  się dziwiłem niejednokrotnie że mam drewno nie PC a przykładowo Tomb Raider z 2012 czy tam 2013 oraz Diablo 3 chodzą dość płynnie nawet na Maxymalnych :D

Omawiany zestawik to : 

Mobo : MSI A78M-E45 V2 A78M SFM2+ mATX

Grafika : Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5(128 bit)

Ram : HyperX Savage 8GB 1866MHz DDR3 CL9

Dysk : WD Caviar GREEN 500GB

Procek : AMD A8-7600, 3.1GHz, 2MB, BOX

PSU : Nie jestem pewien, ale chyba MODECOM 400 lub 450W, jutro zajrzę pod klapę swojej budy i podam dokładnie ale to raczej ten.

Tak, wiem że zasilacz kappa ale nie stać mnie na inny aktualnie i dopiero wczoraj pomyślałem żeby w ogóle się zastanowić nad zasilaczem... 

Gry, a właściwie gra w jaką przede wszystkim chciałbym zagrać to Lords of the Fallen.

Kolejne mniej interesujące jak dla mnie tytuły to Need for Speed z 2016roku, Wiedźmin 3 : Dziki Gon i Watch Dogs. 

Monitor to Philips 150S 15" więc nie liczę na FullHD czy coś, ustawienia rozdzielczości oczywiście 1024 x 768 bo większej jak na razie i tak nie ustawię :D

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)

A właśnie, na sam koniec - wypowie się ktoś na temat zintegrowanego APU od AMD ? Podobno to Radeon R7 ale nic więcej nie wiem. Ciekawi mnie jego wydajność względem wybranego Radeona wymienionego w zestawie ;x 

­

Opublikowano

Chwila - posiadasz już ten zestaw czy nie?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Kupiles syf, w 800x600 + low graphics mod moze wiedzmina odpalisz w 20fpsach, ale to nadaje sie bardziej do gier tak 2013 rok max, przeplacone na maxa, w dodatku syf, zasilacz bomba itp...

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Już widzę jak grasz ma tym w watch dogs... Daj spokój, anuluj zamówienie.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Phenom II X4 B45 4x 3.1 +  6GB ram + Asus GT440 całkiem nieźle sobie radził w watch dogs ­na średnich + rozdziałka HD. I na wiedźminie mi nie zależy, bardziej na Lords of the Fallen a reszte podałem przykładowo tylko. 

Opublikowano

O to mi dokładnie chodzi - odpalenie chociażby na minimalnych szczególnie Lords of the Fallen. O D3 nie pytam bo na obecnym drewnie chodzi na maxymalnych nawet a w przyszłości planując zamianę sprzętu kupię po prostu i5 + mobo + PSU + inną grafikę powiedzmy z zalecanych w wymaganiach gry i tyle. A co do przepłacania - co niby przepłaciłem ? Pamięć jest chyba okej, mobo wiem że przepłaciłem ale szukałem 4x gniazdo dd3 i to była chyba najtańsza, proc tak samo był jednym z najtańszych + patrzyłem na niski pobór prądu, co do grafiki miałem dylemat między czteroma ale ostatecznie zdecydowałem się na tego Radka ze względu podanych taktowań i dość dobrych wynikach w benchmarkach które przebijały jedną z wybranych kart która miała 2gb pamięci gddr5. PSU i dysk po prostu mam jakiś stary w obecnym szrocie i nie mam jak wymienić chwilowo.

Opublikowano

Pol komputera, po prostu nie kalalo sie brac tego apu i do tego tej starej karty, co Ci z ramu, potem na ddr4 juz przejdziesz, zasilacz to rak.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Dobra. Sprawa wygląda tak - anulowałem już zamówienie i teraz proszę o radę. Potrzebuję PCta głównie do gier, czasem jakiś render w 480p na YT . Wymagania Lords of the Fallen można znaleźć w necie więc proszę o zestaw JAK NAJTAŃSZY do pogrania w tę właśnie grę nawet na najniższych lub chociaż średnich detalach ( 25fps+ starczy mi w zupełności, przyzwyczaiłem się ale nie pogardzę ponad 60 :D) . W zestawie musi być mobo, proc, grafika, ram (podejrzewam że ten z poprzedniego zestawu będzie okej, nie zamierzam przejść na DDR4 a już na pewno nie w ciągu najbliższych .. 5 lat ? @Oski0202 :) ), zasilacz, i jakaś tania buda. Cena - do 1500zł. Jeśli chodzi o grafikę to wolałbym Nvdię ale radeonem nie pogardzę (zieloni ze względu na nieprzyjemności związane z radkiem ATI AMD Radeon HD 4850 1GB GDDR5 ...). W zestawie dodatkowo, oczywiście w cenie, jesli budżetu zostanie jeszcze z zapasem, może znaleźć się jakis mały SSD na system, sterowniki, podstawowe programy i z jedną/dwie gry (powiedźmy diablo 3 ~ 17gb) więc około 64gb starczy jak znalazł, jakaś klawiatura, podświetlana niebieskim światłem najlepiej (natec medusa2 była fajna ale może być alt.) i monitor 20" +. Ważne by zmieścić się w budżecie 1500PLN. Jesli nie starczy na monitor w zamian za lepszą budę, modularny zasilacz, lepszą grafikę - nie szkodzi, jakoś sobie radziłem do tej pory na 15-nasto calaku to i poradzę sobie dalej. Zasilacza nie sprawdzę bo mam dziwną bude od PC i jest schowany ... Ale to bodajże Modecom FEEL 450W w dodatku troche kombinowany xD ... A co do tego że pół kompa - szukałem po prostu najtańszych 4 rdzeni fizycznych, to wszystko, a ze AMD ma tę swoją zaletę niskich cen to wiadomo ... Kompa nie będę podkręcał bo mi to nie potrzebne, może czasem delikatnie grafikę jesli zajdzie potrzeba. 

Zestaw koniecznie na Morele.net. ponieważ będzie brany na raty. Najlepiej podesłać koszyk który sobie wrzucę i będzie git :) 

Opublikowano
http://www.morele.net/inventory/info/M8LLsh/

CPU - Pentium G4400 na najnowszą podstawkę 1151. W pełni starczy do Lords Of The Fallen. Później wymiana na jakąś i3 i będzie super zestaw.

GPU - Karta na której pograsz w każdą grę na ustawieniach niskich.

RAM - zwykłe 8GB

CASE - Regnum RG1 - produkcja polskiego producenta. Posiada dwukomorową budowę co ułatwia przepływ powietrza i estetykę, grube blachy jak na tą cenę. Ogólnie najlepsza buda w tej cenie

PSU - Antec VP500 - sprawdzony zasilacz, wystarczy na luzie do tego zestawu, jak i przyszłej rozbudowy.

MOBO - podstawowa płyta by obsłużyć procesor.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

2 rdzenie to chyba trochę mało jak na grę która wymagania minimum Core 2 Quad'a. Ktoś jeszcze może ma jakieś pomysły ? I pisałem z reszztą że DDR4 nie biorę pod uwagę..

­

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/OhoSZ/

CPU dałem takie jakie dał @miszkurkam które powinno ci na spokojnie wystarczyć, lepsze GPU oraz tańszą płytę główną która w zupełności starczy oraz trochę tańsze pamięci. Jest to zestaw pod DDR4 gdyż na sockecie 1151 który w przyszłej rozbudowie da ci lepszą wydajność niż na sockecie 1150 i DDR3. Nie dawałem dysku gdyż piszesz, że masz.

Jesteś pewien, że nie chcesz tego DDR4?

Opublikowano

­Wolałbym DDR3 ze względu na to że procki na 1155 czy 1150 lub martwą platformę jak to mówią FM2+ i tym podobne są tańsze. PCta i tak nie planuję zmieniac przez najbliższe kilka lat ani go upgrade'ować więc najtańszy AMD na którym odpale LOTF i najtańsza grfika która da mi te 24-30 FPSów nawet na low/srednich przy rozdziałce 1024x768 w zupełności mi wystarczy. Na ogół nie gram w wymagające gry ale po prostu ta gra mnie przyciąga jak magnes gwoździe. Na ogół gram w Metina (tak wiem, gra dla gimbozjebów ..) i ostatnio w D3 a że chce pograć w LOTF i pare innych tytułów, mniej wymagających, to zmieniam PC bo moje obecne drewno spłonie przy pobieraniu tej gry xD

Opublikowano

Ale tańszy niż ten najnowszy 1151 bodajże :) Dzieki, ten zestaw jest akurat. Swoją drogą nie wiedziałem że są pamięci CL8 o.O

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...