Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Microsoft Visual Community - pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam parę pytań na temat owego programu. (mówię o c++)

1. Czy jest on rzeczywiście darmowy? Przy pobieraniu tak zapewniają Jednakże w informacjach w programie jest napis: okres próbny do czerwiec 6....

2. W poradniku od zera do gier kodera korzystają z visual studio 7. NET. Czy to jest to samo co w.w program?

3. Dlaczego pliki skompilowane w CodeBlocksie ważą więcej niż te Visual Studio Community

4. Da się zamienić kompilator w Visual Studio C.?

5. Jakie IDE polecacie na dłuższą metę?

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

3. są po prostu inaczej kompilowane, albo te z Code::Block'sa mają tam nawalone masę niepotrzebnych dodatków

5. Visual Studio wydaje mi się dobre - ja używam Dev-C++, ale jest to raczej środowisko, za które każdy Cię wyśmieje, więc zostań przy VS :D

jw19e8.png

Opublikowano

DevCPP to porażka i masakra, widziałem co się z nim dzieje na pracowni w szkole - ból żal i smutek.

Visual to na dłuższą metę świetne środowisko, Community jest w pełni darmowe, opcjonalnie można się zalogować do niego przez konto Microsoftu jak krzyczy o rejestrację.

Więc:

1. Tak, 100% darmowy, zarejestruj się na stronie M$ i zaloguj poprzez nią.

2. Wszystko jest z grubsza identycznie, GCC i Visual C++ mają minimalnie inną składnię, ale to szczegóły

3. Bo w CodeBlocks najprawdopodobniej używasz GCC a Visual korzysta z Visual C++, dwa różne kompilatory. GCC dorzuca swoje biblioteki bezpośrednio w wykonywalkę, Visual tylko podlinkowuje swoje biblioteki które muszą być zainstalowane żeby program działał.

4. Jedyną opcją jest korzystanie z makefilesów, jeśli o to chodzi, co otwiera drogę do korzystania z GCC

5. VS, ewentualnie CLion bo podobno fajny, ale płatny.­

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

@Phoenix_PL Jeszcze takie jedno pytanko - Skompilowany plik z code blocksa działał wssystkim znajomymi, natomiast z Visual C++ niekiedy wywalal błędy typu: że brakuje jakiegoś pliku (nie został znaleziony)/ 0xc000007b. Da się jakoś magicznie sprawić żeby ten skompilowany plik zawierał te wszystkie pliki? Mam nadzieję że e mnie zrozumiesz :p

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Phoenix_PL Jeszcze takie jedno pytanko - Skompilowany plik z code blocksa działał wssystkim znajomymi, natomiast z Visual C++ niekiedy wywalal błędy typu: że brakuje jakiegoś pliku (nie został znaleziony)/ 0xc000007b. Da się jakoś magicznie sprawić żeby ten skompilowany plik zawierał te wszystkie pliki? Mam nadzieję że e mnie zrozumiesz :p Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

w zależności od sytuacji

1. Pisz kod zgodny ze standardem

2. Użyj jakiegoś programu (google) żeby sprawdzić zależności DLL i odpowiednie wysyłaj razem z programem

3. Linkuj dllki statycznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...