Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Metin2 na nowym silniku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy przyjęłoby się tworzenie prywatnych serwerów na świeższym silniku oraz moim zdaniem łatwiejszym w obsłudze?

Zastanawiają mnie również rzeczy typu:

- stworzenie gry z innym tytułem, modelami, teksturami (to mogłoby zająć trochę czasu) wtedy nie byłby to w teorii Metin, lecz gra która byłaby przygotowana do edycji/dodawania/usuwania przedmiotów/potworów/npc/modelów w bardzo prosty sposób,

- przeniesienie Metina [jakby nie patrzeć = plagiat],

- jeśli na przykład nowa gra to czy nie byłoby plagiatem bonusy w przedmiotach/kamienie duchowe/ulepszanie z +0 do +9.

Wiadome jest to, że taka operacja zajęłaby trochę czasu, lecz czy gra byłaby warta świeczki?

Jeśli czegoś nie rozwinąłem, odpowiem szczegółowiej na Wasze pytania. Rozpisałbym się tutaj ale jak wiadomo nikomu nie chciałoby się aż tyle czytać :P Odpowiem na wszystkie pytania nurtujące Was, dotyczące mojego pomysłu.

Opublikowano

Weź pod uwagę to, ze m2m jest "plagiatem" metina :) jakoś dużo osób tam nie ma. Musiał byś mieć naprawdę oryginalny pomysł i trochę ludzi do realizacji go.

BxFcm1v.gif

Opublikowano

Weź pod uwagę to, ze m2m jest "plagiatem" metina :) jakoś dużo osób tam nie ma. Musiał byś mieć naprawdę oryginalny pomysł i trochę ludzi do realizacji go.

Ja widziałem tego tam m2m, ale chodzi o stworzenie silnika "Metina" który będzie nastawiony na tworzenie prywatnych serwerów z właśnie tym silnikiem. 

Opublikowano

Pomysł ogólnie fajny, ale chyba to będzie przerost formy nad treścią, metin jest chujową grą,

nie do końca przemyślaną, jako developer wpierw powinieneś zająć się od poprawek od strony serwerowej

(bugi w game, zabezpieczenie + optymalizacja baz danych, jak i samych zapytań SQL), a potem klient gry, bo tak

naprawdę, klienta gry pod metin2 można napisać nawet na silniku Andorra 2D dla delphi 7, ale gdybym miał wybierać to wolalłbym

klienta gry napisać na Unreal Engine 4.

function GetPlayerLevel(FromDB, FromTable, WichPlayer: word): word;
begin
Query.Execute(Format('SELECT `level` as "Poziom" FROM `%s`.`%s` WHERE `id` = %d', [FromDB, FromTable, WichPlayer]));
result := Query.Field['Poziom'].AsInteger;
end;
I tak sobie definiując klasę w pascalu mogę zbudować sobie zapytania SQL dla metin2 i w kilka dni zrobić metka w pascalu.

arijh2.jpg

Opublikowano

Pomysł ogólnie fajny, ale chyba to będzie przerost formy nad treścią, metin jest chujową grą,

nie do końca przemyślaną, jako developer wpierw powinieneś zająć się od poprawek od strony serwerowej

(bugi w game, zabezpieczenie + optymalizacja baz danych, jak i samych zapytań SQL), a potem klient gry, bo tak

naprawdę, klienta gry pod metin2 można napisać nawet na silniku Andorra 2D dla delphi 7, ale gdybym miał wybierać to wolalłbym

klienta gry napisać na Unreal Engine 4.

Bugi w programach które pisałem minimalizowałem praktycznie do zera, także i w tym przypadku nie byłoby inaczej, jeśli chodzi o zabezpieczenia też myślę że nie byłoby problemu, znalazłbym sposób i na optymalizację bazy jak i zapytań. Lecz chodzi mi bardziej o nie stworzenie klienta do istniejącego serwera lecz stworzenie serwera i clienta od nowa. Miałby na pewno większe możliwości i byłby prostszy w obsłudze.

Opublikowano

Lecz chodzi mi bardziej o nie stworzenie klienta do istniejącego serwera lecz stworzenie serwera i clienta od nowa

W takim razie to nie byłby metin2 tylko coś zupełnie innego bazującego na pomysłach i rozwiązaniach z gry. Nie nabijam się z Ciebie, bo

sam się zastanawiałem nad takim pomysłem kilka tygodni temu i może coś z tego być, ale w pojedynkę nie zrobisz tego, bo nawet

jeśli uda Ci się wykorzystać format grafiki modeli postaci i mobów z metka (gr2) to będzie to samo.

Ja jednak namawiałbym Cię na użycie Unreal Engine 4, chyba, że sprzęt Cię ogranicza:

Mnie się tak spodobał ten silnik, że rzuciłem palenie, sprzedałem samochód i biorę tyle nadgodzin w robocie ile się da, żeby sobie

kupić PC'a, który wyciśnie MAX z UE4. :)

arijh2.jpg

Opublikowano

UE4 od niedawna jest darmowy

Słuchaj a to nie działało przypadkiem na zasadzie że jeżeli gra jest płatna to musisz jakiś % rzucić twórcą silnika ?

9909414654143781403620.png

Opublikowano

UE4 od niedawna jest darmowy

Słuchaj a to nie działało przypadkiem na zasadzie że jeżeli gra jest płatna to musisz jakiś % rzucić twórcą silnika ?

Działało.

Opublikowano

chodzi o stworzenie silnika "Metina" który będzie nastawiony na tworzenie prywatnych serwerów z właśnie tym silnikiem.

To byłoby to całkowicie bez sensu, bo w ciągu roku ile wyszło serwerów godnych uwagi? Vesteris, Invoria (z którą też już trochę ponoć gorzej) + do tego Antaris niedługo (mam nadzieję). Reszta to serwery, które stały z 3 miesiące max.

Jeśli chodzi o stworzenie gry bazującej na pomysłach z metina to coś w tym stylu powstaje - Heroes of Asgard (na unity3d).

tenor.gif

Opublikowano

jeśli byś odwzorował metina na nowym silniku z lepszą grafiką itd. to fejm byś miał spory ale wątpię żebyś sam stworzył taką gre, ewentualnie zajęłoby Ci to 10 lat :)

żeby uniknąć plagiatu musiał byś sam zrobić/kupić nowe mapy, modele itd.

jeśli już miałbyś to robić to warto trochę pomyśleć i rozbudować rozgrywke ponieważ zajawka na samego "odświeżonego metina" szybko by minęła :)

a pomysły możesz zawsze zaczerpnąć z innych gier MMORPG (aion,

lineage2, 4story itd)

Opublikowano

@up

Znając możliwości przeciętnego kowalskiego, to nawet tego nie zaczniesz. A nawet jesli zaczniesz to samemu, zajmie ci to 7/8lat bo nie masz możliwości , nie masz studia i ekipy.

Dodatkowo powielanie tego samego schematu.. Pliki metina sa wystarczająco proste w obsłudze. Nie trzeba tego juz bardziej upraszczać.

Jak juz cos robic to z ekipa i cos dobrego, a nie plagiaty gier.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...