Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Matura z języka polskiego - pytanie

Erkel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej pisałem dziś maturę z Polaka i miałbym pytanie do kogoś kto siedzi w kwestiach punktacji. Otóż jak wiecie dziś był temat z dziadów cz. 4 (lektura nieobowiązkowa) z fragmentem o Pustekniku, który rozmawiał z księdzem o swojej miłości. Rozmowa była o tym, że pustelnik stracił swoją kochaną, która wybrała innego. Trzeba było napisać, czy dla miłości warto cierpieć. Ja to niestety źle zrozumiałem i zinterpretowałem to tak, że jego ukochana umarła. Poza tym odwołałem się do do dziadów cz 3 i kordiana ale to już w ogóle inna sprawa. Czy mogą mi za to ciachnąć dużo punktów ? Pozdrawiam.

Opublikowano

Prawdę mówiąc czarno to widzę. Wykazałeś się jedynie kompletną nieznajomością utworu. Nie można było zinterpretować wątku ukochanej w sposób, który opisałeś - to wszystko było akurat konkretnie opisane. Byłoby naprawdę dobrze, gdybyś dostał za to jakiekolwiek punkty. Trzymam kciuki, musisz być dobrej myśli.

Qui est le prochain?

Opublikowano

rozwinięcie tematu 25 punktów = 50% 

kompozycję 5 punktów = 10% 

styl 5 punktów = 10% 

język 12 punktów = 24% 

zapis (ortografia i interpunkcja) 3 punkty = 6% 

Maja tam jakis klucz sprawdzajacy, to pewnie za bledna interpretacje albo cos. Od 2015 klucz nieaktualny, to pewnie i tak cie zdejma za nieznajomosc/bledna interpretacje.

Cos tam kiedys nauczycielka mowila, ze bledna interpretacje 0 punktow z rozwiniecia jest.

Opublikowano

Ale ciachnąć za całe wypracowanie czy dokładnie ten temat. Postawiłem tezę, rozwinąłem ją i odwołałem się do poszczególnych lektur dobrze. Po prostu machnąłem się w interpretacji tematu. Dziady cz 4 nie są lektura w ogóle przerabianą w liceum na poziomie podstawowym wiec nie wyzerują mi pracy za nieznajomość lektury która nie jest wymagana. To był taki temat, gdzie nie trzeba było się odwołać do całości lektury z fragmentu. Zazwyczaj jak jest np. Lalka to trzeba się odwołać do fragmentu i całej książki a tu nie trzeba było

Opublikowano

Ale ciachnąć za całe wypracowanie czy dokładnie ten temat. Postawiłem tezę, rozwinąłem ją i odwołałem się do poszczególnych lektur dobrze. Po prostu machnąłem się w interpretacji tematu. Dziady cz 4 nie są lektura w ogóle przerabianą w liceum na poziomie podstawowym wiec nie wyzerują mi pracy za nieznajomość lektury która nie jest wymagana. To był taki temat, gdzie nie trzeba było się odwołać do całości lektury z fragmentu. Zazwyczaj jak jest np. Lalka to trzeba się odwołać do fragmentu i całej książki a tu nie trzeba było

Z tego co napisales wynika, ze odwolales sie do fragmentu, ale blednie? Jesli tak, to i tak jest bledna interpretacja tekstu.

Mozesz jutro podejsc do nauczyciela z polskiego i spytac. Powinien Ci to jakos jasniej nakreslic.

/Down a ino nie umarla : d

Opublikowano

Hmm no tak. Chodziło o to, że Pustelnik był załamany po utracie ukochanej, która go zostawiła go i poszła do innego. Ja napisałem, że ona umarła itd.

Opublikowano

­Błędne postawienie tezy interpretacyjnej (jak potem ją uargumentujesz jak już teza jest źle?) jest równoznaczne z brakiem uzyskania punktów za całe wypracowanie.

Też się zdziwiłem, że dali lekturę, która jest omawiana tylko na rozszerzeniach. Ja jednak sam we własnym zakresie ją sobie kiedyś przeczytałem, więc było całkiem łatwo.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Mogą to interpretować jako błąd kardynalny, mogą nawet wyzerować pracę ale nie patrz na to tak czarno. Jeśli jednak źle postawiłeś tezę to nie można dalej lecieć z tematem skoro samo stwierdzenie jest błędne. Obetną Ci trochę punktów za to, o ile nie całość.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Napisz Mojrzesz jest królem tak jak ja i będziesz miał błąd kardynalny.

Opublikowano

Czemu źle postawiłem tezę. Moja teza jest taka, że warto się poświęcić choćby dla tych ulotnych chwil z drugą połówką, nawet jeśli ją potem stracimy i będziemy cierpieć. "Śmierć" ukochanej nieco koloruje, podkreśla moją tezę ale jej nie wyklucza .. W moich argumentach na podstawie innych lektur właściwie nie porównywałem śmierci tego i tego, a raczej skupiałem się na miłości Kordiana i Konrada do ojczyzny, dla której poświęcili się mimo cierpienia i byli gotowi dla niej nawet umrzeć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...