Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duże zużycie procesora i CPU po formacie

MisterSatuk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Jakieś 2 tygodnie temu laptop tak zaciął się ciąć, że nie da się nic na nim zrobić.Zrobiłem więc formata, nadal nic się nie zmieniło, trochę się poprawiło, ale ciągle się ciął.

Nie wiem czy coś zrobiłem źle, ale usunąłem od razu  Windows.old (zwykłe usunięcie z C tak jak do kosza).Szukałem różnych rozwiązań, aż jakieś 2 dni temu ciągle wyszukiwało mi jakieś aktualizacje na Windows Update, tylko, że nie dało się ich zainstalować, więc podmieniłem folder Win Update (wyłączyłem usługę, i zmieniłem nazwę folderu, a potem stworzył się nowy folder), a teraz w ogóle mi nie wyszukuje aktualizacji

Zainstalowałem program, który sam znajduje najnowsze sterowniki.Czyściłem PC CCleanerem.Zrobiłem przywracanie systemu do stanu, gdzie jeszcze nie było tak ogromnego zużcia pamięci.

Teraz na pulpicie ma 2-3 / 8 GB, przy włączeniu 3 stron na chroomie dochodzi prawie do 8..Cpu też duże jakieś 30-70%.

Mam 2 procesy svchost, jeden z nich zjada mi 1 258 780 K.

Nie wiem czy po części jest to moja wina, że coś zrobiłem źle, a może to tylko przegrzewanie? Miałem z tym wcześniej problem.Może jest zanieczyszczony od środka.Czy może to być przyczyną?

Opublikowano

Siema.

Jakieś 2 tygodnie temu laptop tak zaciął się ciąć, że nie da się nic na nim zrobić.Zrobiłem więc formata, nadal nic się nie zmieniło, trochę się poprawiło, ale ciągle się ciął.

Nie wiem czy coś zrobiłem źle, ale usunąłem od razu  Windows.old (zwykłe usunięcie z C tak jak do kosza).Szukałem różnych rozwiązań, aż jakieś 2 dni temu ciągle wyszukiwało mi jakieś aktualizacje na Windows Update, tylko, że nie dało się ich zainstalować, więc podmieniłem folder Win Update (wyłączyłem usługę, i zmieniłem nazwę folderu, a potem stworzył się nowy folder), a teraz w ogóle mi nie wyszukuje aktualizacji

Zainstalowałem program, który sam znajduje najnowsze sterowniki.Czyściłem PC CCleanerem.Zrobiłem przywracanie systemu do stanu, gdzie jeszcze nie było tak ogromnego zużcia pamięci.

Teraz na pulpicie ma 2-3 / 8 GB, przy włączeniu 3 stron na chroomie dochodzi prawie do 8..Cpu też duże jakieś 30-70%.

Nie wiem czy po części jest to moja wina, że coś zrobiłem źle, a może to tylko przegrzewanie? Miałem z tym wcześniej problem.Może jest zanieczyszczony od środka.Czy może to być przyczyną?

Czemu używasz programów do instalacji sterowników? Nie spotkałem się jeszcze z darmowym, a jeśli już to zazwyczaj z wirusami lub reklamami. Zainstaluj na nowo system oraz sterowniki (ale samemu, bez programów pośredniczych).

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Siema.

Nie wiem czy coś zrobiłem źle, ale usunąłem od razu Windows.old (zwykłe usunięcie z C tak jak do kosza).Szukałem różnych rozwiązań, aż jakieś 2 dni temu ciągle wyszukiwało mi jakieś aktualizacje na Windows Update, tylko, że nie dało się ich zainstalować, więc podmieniłem folder Win Update (wyłączyłem usługę, i zmieniłem nazwę folderu, a potem stworzył się nowy folder), a teraz w ogóle mi nie wyszukuje aktualizacji

Czemu używasz programów do instalacji sterowników? Nie spotkałem się jeszcze z darmowym, a jeśli już to zazwyczaj z wirusami lub reklamami. Zainstaluj na nowo system oraz sterowniki (ale samemu, bez programów pośredniczych).
Używam driveboostera, polecany w necie, za darmo i bez żadnych reklam, nie sądzę, żeby to on był problemem.Poza tym nie mam jak zainstalować tych sterowników, bo nie mam płytki, a automatycznie nie znajduje mi sterowników do karty sieciowej mimo neta z telefonu.Wgl ściągnąłem ze strony della czyli od mojego lapka, i potem z dysku chciałem zainstalować również nie znajdował.

Serio konieczne jest ponowne instalowanie Windowsa? Instalowałem go całkowicie od nowa.

Opublikowano

Wywal program i zainstaluj to co ma być zainstalowane od producenta. 

Jak chcesz możesz reinstalowac ale na początek wystarczy deinstalacja po kolei wszystkich sterowników 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Witajcie z powrotem.

System działa już płynnie dzięki wam bardzo!

Problem z tym Ramem I CPU nadal jednak pozostaje, przy włączonej grze (Lolu na najniższych, b1tch please, to nie jest wymagająca gra) nadal mam ponad połowe CPU i ramu jednak mam się tym przejmować? To jednak przegrzewanie / zanieczyszczenie lapka od środka? Laptop robi się cieplejszy.

Mam jeszcze jeden problem.

Za każdym razem jak pojawia się jakiś efekt graficzny, to dostaje lekką ścinę.

Np. włączam chrooma laguje 2 sekundy, jest normalnie.

Wlączam drugi raz nie ma laga.

Gra ładuje się masakrycznie długi czas jakieś 10 min, a potem po 2/3.

Jest to taki uciążliwe.Miałem to przed formatem.

Zardzicie? :))

Jeszcze raz ogromne dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...