Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SEAT CORDOBA BEZ WSPOMAGANIA

Koniuh'owo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem dziś seata cordobe z 1997 roku bez wspomagania, bardzo ciężko chodzi kierownica przy niskich prędkościach, mam na razie zimowe opony, czy to może być wina tych opon? Myślę żeby podpompować do 2,4 / 2,5 atmosfer czy tam barów.

Co moge wysmarować żeby mi chodziła lżej?

Mam nadzieje że jak zmienie na letnie to będzie lepiej..

Co wy o tym sądzicie, spotkaliście się z czymś takim?

Jeździłem gofem 3 bez wspomagania na letnich i kierownica w sumie chodziła leciutko 

536061453511031953381.png

Opublikowano

Kwestia przyzwyczajenia, trzeba dobrze opanować powolne ruszanie, bo gdy toczysz się nawet przez te kilka cm, to dużo łatwiej jest kręcić. Co do opon, to nie nabijałbym więcej niż 0.3 ponad max podany w instrukcji. Z reguły na letnich kierownica chodzi ciężej, ale tak jak mówię, jest to kwestia przyzwyczajenia. Sam jak zaczynałem jeździć autem bez wspomagania, to miałem duże problemy z wyjeżdżaniem z zatok, parkowaniem itd. Teraz mogę to robić jednym palcem. Możesz wstawić auto na warsztat, żeby obejrzeli układ kierowniczy i wymienili tuleje jak istnieje tak potrzeba. Jednak głównie trzeba się przyzwyczaić. 

PS. Może poćwicz łapy?  :D

1461832065_chcntp_600.jpg

Opublikowano

@Endziu

Łapy silne haha, w sumie kupiłem go dzisiaj więc może po prostu muszę sie przyzwyczaić bo w ciągu 3 godzin jazdy

coraz mniej problemu mi sprawia ten "opór kierownicy".

Ale myślę że nie zaszkodzi smarem przelecieć tu i ówdzie, jutro zapytam moich nauczycieli - w końcu jestem na profilu mechanika szkole..

Zastanawia mnie tylko to dlaczego w golfie 3 na letnich prowadziło mi się spoko, nawet nie czułem braku wspomagania, a tutaj w seacie cordobie czuje to makss

Opublikowano

­Jaką masz szerokość opony? No i golf chyba trochę lżejszy jest.

Pojeździsz kilka dni to się przyzwyczaisz. Nie kombinuj z dobijaniem ciśnienia w kołach bo zniszczysz sobie zawieszenie a dodatkowo zmniejszysz przyczepność a to nie jest dobry pomysł dla młodego kierowcy.

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Przyczepność robi swoje, bez wspomagania zawsze będzie chodzić ciężej ;)

A im auto cięższe tym ciężej. Przyzwyczaisz się, spokojnie :D

Jak już to niech Ci mechanicy pokombinują, wysmarują i odrdzewią :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Nie pompuj opony bardziej, niż jest to zalecane, bo to debilizm. Cała sztuka w manewrowaniu autem bez wspomagania polega na silnych rekach, kręceniu tylko wtedy, kiedy auto jest w ruchu, albo parkowaniu na kamieniach, piasku, trawie. Nie jest to aż takie ciężkie, po tygodniu idzie się przyzwyczaić.

PS zimowe opony w lato są miękkie, więc nie licz, że letnie Ci ułatwią sprawę :D

436951440626370320491.png

Opublikowano

jak dzisiaj wjechałem na żwir to czułem sie jak w bajce, zero oporów ohh.

co do opon, są szerokie jak huyy. musze poszukać węższych 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...