Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zastanawiam się nad Technik informatyk lub Technik mechanik fakty są takie że nie jestem dobry z podstawowej matmy a dopiero rozszerzonej. Lubię komputery może nie znam się bardzo co jak co co jest czym ale lubię je i tu mam pytanie czy w technikum jest ciężko ? da się to ogarnąć Matma i fizyka rozszerzona mnie przerażają ale może nie jest tak źle co wy na ten temat wiecie ?

+ nie mam jakiś dobrych ocen z matmy i fizy istnieje możliwość że mnie nie przyjmą 

Opublikowano

U mnie nie ma matmy i fizyki rozszerzonej, a zdawalność e.12, e.13 i e.14 wynosi prawie zawsze 100%.

Ogólnie jeśli cię to kręci to idź, na pewno ciekawiej niż w liceum. Jak pójdziesz do dobrej szkoły - to otrzymasz fajne doświadczenie zawodowe. Pierwsza klasa to zawsze piekuo. Jest ciężko i dużo osób odpada w trakcie lub na koniec. Oj dużo...

Przyjmą cię, bo jest niż demograficzny. Jak przyjęli takiego barana jak ja - to ciebie raczej również.

Opublikowano

Sezon na pytania o wybór szkoły uważam za otwarty!!! :yay:

Wybierz to co Cię kręci chłopie :)

W technikum będzie zawsze większy luz niż w liceum a i po technikum masz znacznie więcej niż po licku.

Ja sam pisze w papierach jako 1. Technik Zaaw proc Graficznych 2.Technik Informatyk :)

Sprawdź sobie jeszcze jakie przedmioty będziesz miał rozszerzone bo ja np mam w obu informatykę a matmę tylko w informatyku, chemię w grafiku  :D

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Jeśli nie rozumiesz matematyki, to albo zacznij się jej uczyć (wszystkie Matemaksy na youtubie itp.), ogarnij sobie korepetycje, albo sobie daruj informatykę. To, w większości, matma i logika. To, czy jest ciężko, to już zależy od szkoły.

Edit: Literówka.

Opublikowano

Idź na informatyka jeśli to lubisz. Sam aktualnie jestem na tym profilu i nie żałuję wyboru. Po pierwszej klasie zostaną Ci praktycznie zawodowe przedmioty i te ważniejsze z podstawowych(matma,ang,polski). 
Więc praktycznie będziesz miał luz bo cały czas przy kompach będziesz. Profil nie jest trudny, nawet jeśli nie ogarniasz dobrze tego tematu. 
W technikum informatycznym jest izi.  :D

Opublikowano

W technikum będzie zawsze większy luz niż w liceum a i po technikum masz znacznie więcej niż po licku.

człowieku, zaprzeczasz sam sobie. Jakim cudem mozesz miec wiecej po technikum jezeli robisz ZNACZNIE mniej niż w liceum? Prawda jest taka, że jeżeli ktoś ma AMBICJE żeby kształcić się dalej, to wybierze się do liceum BO TO JEST NAJLEPSZA DROGA. W liceum nauczysz się O WIELE WIĘCEJ niż w technikum. Poza tym, kończysz technikum masz tam zdany egzamin zawodowy i co? Wysyp informatyków na rynku jest ogromny, a Ty jesteś z samymi podstawami świeżo po technikum. Powodzenia, życie nie jest takie łatwe jak to piszą w internecie. 'idź do technikum bedziesz miał papierek i zawód a te debile z liceum jeszcze kilka lat nauki hehe', tylko że w większej ilości przypadków 'te debile' zarabiają kilkakrotności ludzi po technikum, (oczywiście liczy się tutaj spryt i umiejętność wybrania dobrego kierunku)

things aren't that simple.

Opublikowano

człowieku, zaprzeczasz sam sobie. Jakim cudem mozesz miec wiecej po technikum jezeli robisz ZNACZNIE mniej niż w liceum? Prawda jest taka, że jeżeli ktoś ma AMBICJE żeby kształcić się dalej, to wybierze się do liceum BO TO JEST NAJLEPSZA DROGA. W liceum nauczysz się O WIELE WIĘCEJ niż w technikum. Poza tym, kończysz technikum masz tam zdany egzamin zawodowy i co? Wysyp informatyków na rynku jest ogromny, a Ty jesteś z samymi podstawami świeżo po technikum. Powodzenia, życie nie jest takie łatwe jak to piszą w internecie. 'idź do technikum bedziesz miał papierek i zawód a te debile z liceum jeszcze kilka lat nauki hehe', tylko że w większej ilości przypadków 'te debile' zarabiają kilkakrotności ludzi po technikum, (oczywiście liczy się tutaj spryt i umiejętność wybrania dobrego kierunku)

Nie. Liceum jest dla dzieci które nie wiedzą co w życiu robić. 

Deus vult

Opublikowano

Sam jestem z takowym technikum - jedno z największych miast w województwie + najlepsze technikum w tym mieście. Matmę mam rozszerzoną, ale jest ona tylko raz w tygodniu (+ 2 normalne), ale mamy na niej podstawę - w dziale jest +/- 10 tematów, w tym 1/2 rozszerzone. Co do trudności, to zależy, ja mam wyjebane, bo w 1. klasie są same nudy, testy z zeszytami itp. xp. Tak czy siak myślę nad zmianą szkoły w drugiej klasie na LO, bo po technikum i tak czekają mnie studia, a podczas nauki na profilu TI muszę dokształcać się w domu, grafika czy programowanie dla przykładu, bo tego nie ma za dużo (albo w ogóle) w programie 4-letnim.

A kto powiedział, że po danym technikum muszę iść akurat na zawód związany z moją poprzednią szkołą? Równie dobrze mogę iść na studia z profilem informatycznym po jakimś LO i mieć podobną wiedzę do osoby ze skończonym technikum. Fakt faktem, że idąc na studia po TI mam nieco większą wiedzę niż ktoś po LO. 

Opublikowano

Sam jestem z takowym technikum - jedno z największych miast w województwie + najlepsze technikum w tym mieście. Matmę mam rozszerzoną, ale jest ona tylko raz w tygodniu (+ 2 normalne), ale mamy na niej podstawę - w dziale jest +/- 10 tematów, w tym 1/2 rozszerzone. Co do trudności, to zależy, ja mam wyjebane, bo w 1. klasie są same nudy, testy z zeszytami itp. xp. Tak czy siak myślę nad zmianą szkoły w drugiej klasie na LO, bo po technikum i tak czekają mnie studia, a podczas nauki na profilu TI muszę dokształcać się w domu, grafika czy programowanie dla przykładu, bo tego nie ma za dużo (albo w ogóle) w programie 4-letnim.

A kto powiedział, że po danym technikum muszę iść akurat na zawód związany z moją poprzednią szkołą? Równie dobrze mogę iść na studia z profilem informatycznym po jakimś LO i mieć podobną wiedzę do osoby ze skończonym technikum. Fakt faktem, że idąc na studia po TI mam nieco większą wiedzę niż ktoś po LO. 

Ale ja nie mówię o informatyku, tylko ogólnie o profilach technicznych.Jeśli ktoś ma konkretny plan i cel to skończy no tech elektryka, a następnie pójdzie sobie na inż z elektrotechniki. Ale według mnie lepiej nie iść na ten sam kierunek na uczelnie bo masz dwa takie same papierki. Lepiej np iść na automatykę przykładowo.  Wiesz human też może iść zawsze na jakieś prywatne studia. 

Deus vult

Opublikowano

Dobre technika też mają dobry poziom nauki. Tak czy siak w technikum nie przygotują Cię lepiej do matury niż w liceum, masz o wiele mniej godzin. Jeśli nie jesteś orzeł z matmy to przygotuj się po prostu na korki, wiele ludzi korzysta z takiej opcji.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Dobre technika też mają dobry poziom nauki. Tak czy siak w technikum nie przygotują Cię lepiej do matury niż w liceum, masz o wiele mniej godzin. Jeśli nie jesteś orzeł z matmy to przygotuj się po prostu na korki, wiele ludzi korzysta z takiej opcji.

Nie byłbym tego taki pewny. Cały dział techniki to jedna wielka fizyka i matematyka. Brakuje mi tyko analizy matematycznej której nieznajomość utrudnia zrozumienie pewnych aspektów. 

Deus vult

Opublikowano

A technikum pokazuje, jak bardzo z*****a jest rzecz, którą chciałeś robić. Niech żyje zawodówka!
Opublikowano

A technikum pokazuje, jak bardzo z*****a jest rzecz, którą chciałeś robić. Niech żyje zawodówka!

Masz racje, ale to tylko pokazuje jak bardzo polskie szkolnictwo jest zjebane. Zamiast uczyć zawodu dla życia to uczy sie pod egzamin który jest nonsensem. 

Deus vult

Opublikowano

Ja od roku chodzę do http://szkolykreatywne.pl/technikum/technik-informatyk/ i uczę się projektowania gier. Powiem ci że w gimnazjum orłem nie byłem, na sprawdziany to się uczyłem jak już naprawdę musiałem. Przeważnie czas spędzałem na graniu w gry i dlatego postanowiłem spróbować połączyć hobby z edukacją i pracą. Jak na razie radzę sobie dobrze, szybko załapuję czego nas uczą. Jak dla mnie pomysł żeby kształcić się na technika informatyka to dobry pomysł, ale musisz czuć się w tym dobrze i po prostu to lubić :D 

Opublikowano

@kacuxd999

Przeważnie czas spędzałem na graniu w gry

połączyć hobby z edukacją i pracą

kształcić się na technika informatyka

Kek

Moim skromnym zdaniem i tak nie ma znaczenia co wybierzesz, przynajmniej w kontekście informatyki. W technikum i tak nie nauczą cię niczego sensownego, wszystko co jest w programie można bardzo szybko ogarnąć samemu, bez własnej inicjatywy i tak nic ci to nie da. Jeśli masz problemy z matematyką, to radzę się przyłożyć. Matematyka, przynajmniej ta gimnazjalna jest naprawdę banalna, wszystko jest maksymalnie logiczne i w większości intuicyjne, więc nie rozumiem jak można tego nie ogarniać, chyba że nie rozumiesz jakiejś konkretnej rzeczy, ale przecież żyjemy w czasach powszechnego dostępu do internetu, co za problem o tym poczytać? Poza tym co jak co, ale informatyka opiera się w bardzo dużym stopniu na matematyce.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano
Jak piszą koledzy, programy które opanujesz przez czas nauki w technikum, samodzielnie również zdołałbyś opanować znacznie szybciej, jeśli Cie to interesuje.

Istotna również specjalizacja kierunku, czy to będzie programowanie, grafika czy projektowanie stron. Jeśli wolałbyś programowanie, a specjalizacją będzie grafika, to programowanie tylko 'liźniesz' itd 

Hm, w zasadzie w technikum wszystko 'tylko' liźniesz.

CB
Opublikowano

Jak wybór kierunku może być nie istotny?Jeżeli ktoś lubi informatykę to moim zdaniem powinien iść do szkoły która taki profil mu oferuje, a nie pójść na profil np. humanistyczny i w domu samemu załapywać podstawy grafiki. Oczywiście zgadzam się, że technikum nie przygotuje nikogo w ogromnym stopniu do pracy grafika albo projektanta gier, ale jest to bardzo dobre wprowadzenie w temat(w końcu jest to klasa wyspecjalizowana w tym zakresie). Mój kuzyn tak zaczynał, poszedł z przypadku do klasy informatycznej, a teraz kończy http://www.zpsb.pl/studia-podyplomowe/ i rozkręca własną firmę. 

Cześć wybralem mimo to Mechanika mam nadzieję że poradzę sobie postaram nawet się uczyć mam nadzieję że wyjdzie mi to na dobre 

Powodzenia! Nauka zawsze wychodzi na dobre ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...