Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Pakowanie" w domu

Argfor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy jeżeli raz na dwa dni robię sobie w domu ćwiczenia na biceps z hantlem (15 uniesień po 2 razy 5kg na każdą rękę) to może jakoś mi to zaszkodzić (nie ćwiczę nic innego)? Nie traktuję raczej jakoś super poważnie. Robię to, żeby zagospodarować wolny czas.

Pytanie bierze się stąd, że po dwóch dniach takiego "treningu" bolą mnie ręce przy prostowaniu.

ps. wiem, że ten temat może być, dla niektórych smaczkiem, żeby się ze mnie ponabijać, więc od razu ostrzegam, że za mowę nienawiści będą leciały raporty.

Opublikowano

Nic złego nie powinno się stać. Jak przywykniesz do tego to powinno być ok, ja jestem już zaprawiony, robię to z większym ciężarem i nie mam takich problemów.

Opublikowano

Może to mieć negatywny wpływ na całokształt sylwetki, jeśli rozwijasz tylko jedną partię. Niesymetryczne mięśnie. Ból to zapewne zakwasy albo nieprawidłowa technika przy wykonywaniu ćwiczenia.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Przed rozciągnij biceps i po rozciągnij biceps :D

Każdego chyba bolą mięśnie jeśli ostro wyciska na siłce / w domu, mnie też, więc możesz być spokojny - nie umrzesz od tego :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@"Unknown User" ma rację. Nie powinieneś ćwiczyć tylko jednej części ciała. Ja tak robiłem, ale też wiele się nie naćwiczyłem, więc u mnie nie jest źle.

Jak już chcesz się bawić w siłownię to ćwicz całe ciało, a nie tylko biceps.

Pamiętaj, aby zawsze się porozciągać i rozgrzać przed i po treningu; przed abyś się jakiejś szkody nie nabawił, a po aby skrócić czas regeneracji mięśni (wg. tego co wyczytałem rozciąganie daje taki efekt).

Ogólnie, bardzo dziwne, że bolą Cię ręce przy prostowaniu po ćwiczeniu z 5 kg. Takiej sytuacji osobiście nie miałem. Ew. bardzo mały ból.

Tak ogólnie, to ile masz lat? Bo jak masz 12-13 to odstaw hantle. To za wcześnie. 15-16 lat może być.

Jeżeli zamierzasz ćwiczyć to polecam zaznajomić się z tymi tematami (sam się na nich bazuję):

http://www.sfd.pl/%5BART%5D_Pierwszy_rok_trening%C3%B3w_-t906985.html

http://www.sfd.pl/%5BArt%5DTrening_mi%C4%99%C5%9Bni_brzucha-t949283.html

I tutaj spis ćwiczeń:

http://www.kulturystyka.pl/atlas/

@Edit Dla każdego, co myśli, że to reklama: to nie jest reklama, chcę tylko mu pokazać z czego zalecam korzystać.

19.jpg

Opublikowano

Witam,

czy jeżeli raz na dwa dni robię sobie w domu ćwiczenia na biceps z hantlem (15 uniesień po 2 razy 5kg na każdą rękę) to może jakoś mi to zaszkodzić (nie ćwiczę nic innego)? Nie traktuję raczej jakoś super poważnie. Robię to, żeby zagospodarować wolny czas.

Pytanie bierze się stąd, że po dwóch dniach takiego "treningu" bolą mnie ręce przy prostowaniu.

ps. wiem, że ten temat może być, dla niektórych smaczkiem, żeby się ze mnie ponabijać, więc od razu ostrzegam, że za mowę nienawiści będą leciały raporty.

Nic złego Ci się nie stanie, bez obaw. Jeżeli ćwiczenia wykonujesz powoli - z uwzględnieniem fazy negatywnej (opuszczania) może to być przyczyna, że mięśnia dostają dobrego kopa i dlatego odczuwasz zakwas :)

Gdybyś stosował izolację ( coś w stylu wykonywania ćwiczeń na modlitewniku) odczułbyś zdecydowanie większy wysiłek ponieważ wszystko jest oparte tylko i wyłącznie na jednej partii beż większego użycia pozostałych ( skupia się na bicepsie).

Stosuj różnorodność ćwiczeń a z biegiem czasu możesz tych treningów wykonywać więcej. Mięśnie przyzwyczają się do stałego wysiłku i większego efektu nie zobaczysz, wtedy polecam Ci progresie (dokładnie ciężaru np. 0.5 kg / 1kg w każdym treningu ) Jeżeli po pewnym czasie już nie będziesz w stanie dokładać ciężarów na hantle, wtedy odkładasz 20/30 % ciężaru maksymalnego (przykładowo, brałeś w pierwszy dzień 5 kg na hantle - po kilku tygodniach 10 kg na hantle - stosowałeś progresje czyli dodawanie kilogramów - stanąłeś na 10 kg i nie jesteś w stanie dodać więcej - od 10 kg odejmujesz 20/30 % ciężaru, obliczasz sobie ile wychodzi i od nowa dodajesz sobie co trening 0.5/1kg do każdego ćwiczenia) Myślę, że napisałem wystarczająco abyś zrozumiał co mam na myśli.

Powodzenia. ;)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...