Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duże spadki fps co 5-10 sekund w GTA IV

Gratkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Potrzebna mi pomoc ze ścinami w gta 4 na laptopie. Zacznę od mojej konfiguracji.

Procesor: Intel Core i7 5500U

Ram: 4gb

Karta Graficzna: Geforce 940m

Dysk Twardy: 1tb (Chociaż nie wiem czy to istotne)

Windows 10.

Komp nie jest najwyższych lotów ale wydaje mi się, że do Gta4 powinien wystarczyć. Gość, który pożyczył mi tą grę grał w nią na laptopie lenovo z intelem i3, 4gb ram, i na zintegrowanej grafice(nie wiem jakie miał ustawienia grafiki). Ja na moim oprócz gta mam Black opsa 2 który chodzi na najwyższych detalach i mam jakoś 100klatek, kiedyś przed formatem miałem jeszcze Obcego Izolacje(pirat), który chodził na wysokich i było z 60 klatek tylko jak podłączyłem do tv i ustawiłem rozdzielczość na Full HD to się czasami ścinało jak waliłem miotaczem ognia i Battlefield 3 który grałem na B.Wysokich i nie było ściny nawet na mapach z 64 graczami. Teraz przejdę w końcu do sedna. Mam to gta z wszystkimi patchami itp. i jak odpalam to przez chwile gra się normalnie jakoś 50fps po chwili zaczynają się robić dziwne ściny z częstotliwością 5-10 sekund np. Jadę samochodem i mam tak z 50 fps i zaraz ścina tak przez 2 sekundy do max 5fps, później znów z 50fps i po 5 sekundach ścina na ok 2 sekundy do 5 fps i tak w kółko mogę jeździć i mniej więcej w równych odstępach czasu mam te ściny to się nie pogarsza stopniowo tylko jak już zacznie ścinać to mogę grać przez 30 min i będzie cały czas tak samo. Więc moglibyście mi koledzy i koleżanki pomóc? Bo nie wiem o co z tym biega. Skanowałem kompa różnymi programami, defragmentowałem, kupiłem sobię nawet podkładkę chłodzącą bo myślałem, że może komputer się grzeje za mocno. Warto też dodać, że nie ważne na jakie ustawienia graficzne zmienie to i tak będzie tak samo. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki i directx. Pozdro.

Opublikowano

Problem prawdopodobnie leży po stronie gry, a właściwie jej bardzo słabej optymalizacji. U mnie na kompie GTA IV może działać w 50 FPS'ach na najwyższych (gdzie GTA V na bardzo wysokich działa w 60 cały czas) przez 5 minut, a później przez pół minuty jest np. 20 FPS'ów. Ciężko będzie cokolwiek z tym zrobić.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Czyli na moim kompie może nie działać dobrze chociaż powinno, a na innym słabszym może chodzić płynnie? To ale padaka to gta nie wiedziałem, że aż tak z tym źle :(

Opublikowano

Przypadkowo doszedłem do tego o co chodzi :D. Jak grałem w Combat Arms to miałem odłączony zasilacz (prawie zawsze mam podłączony) jak pojawił mi się komunikat, że bateria jest słaba to podłączyłem i zaczeło się zacinać też combat arms mniej więcej tak samo jak gta. Więc spróbowałem w gta i faktycznie z odłączonym zasilaczem się nie zacina. Ale może mi ktoś powiedzieć o co chodzi? Czy to wina jakiegoś napięcia czy wystarczy pogrzebać coś w ustawieniach?

Opublikowano

GTA IV miało swego czasu to do siebie, że miało totalnie skopaną optymalizację na PC. Nawet na bardzo dobrych kompach nie działało płynnie. Nie wiem jak jest teraz, bo ostatnio w czwórkę grałam jakoś w 2014 roku, ale wtedy grając na średnich ustawieniach miałam ~60 fps i nie mogłam podnieść wyżej, bo fps leciały na łeb na szyję. Z kolei w GTA V, nowszej odsłonie serii, na tym samym kompie mam ~60 fps na high, to o czymś świadczy.

Pomijając fakt optymalizacji, może po prostu baterię masz zepsutą? I dlatego jej odłączenie pomaga :) W moim lapku kiedyś podłączona bateria uniemożliwiała włączenie kompa, dopiero jej wyjęcie umożliwiało korzystanie z niego.

who cares?

Opublikowano

GTA IV miało swego czasu to do siebie, że miało totalnie skopaną optymalizację na PC. Nawet na bardzo dobrych kompach nie działało płynnie. Nie wiem jak jest teraz, bo ostatnio w czwórkę grałam jakoś w 2014 roku, ale wtedy grając na średnich ustawieniach miałam ~60 fps i nie mogłam podnieść wyżej, bo fps leciały na łeb na szyję. Z kolei w GTA V, nowszej odsłonie serii, na tym samym kompie mam ~60 fps na high, to o czymś świadczy.

Pomijając fakt optymalizacji, może po prostu baterię masz zepsutą? I dlatego jej odłączenie pomaga :) W moim lapku kiedyś podłączona bateria uniemożliwiała włączenie kompa, dopiero jej wyjęcie umożliwiało korzystanie z niego.

Dalej jest tak samo w GTA IV. Tylko u mnie nie zależnie jakie ustawienia to klatki potrafią spadać poniżej 20 tak "o".

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Czyli lipa, bo baterię mam wbudowaną :D . Jeszcze spróbuje formata ale jak to nic nie da to chłama na gwarancję zaniosę. A co do gta to kupię po prostu na xboxa i spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...