Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zainstalować znów Windows 7 zamiast Windows 10?

J Reaper`

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dziwne problemy. Jeszcze przedwczoraj miałem win 10, miałem go od kiedy został wypuszczony ale zaczął mnie coraz bardziej wkur*iać i postanowiłem wrócić do win 7, i tutaj wszystko się zaczęło. 1, nie da się już nigdzie znaleźć iso win7 wersji próbnej (ale jakoś mi się udało) 2, jest w ogóle możliwe zainstalować z powrotem win 7 na win 10?

No ale dobra, udało mi się w końcu zrobić pendrive'a aby z jego bootowało i używając UNetBootin'a nagrałem plik iso na niego. Dobra, wszystko fajnie działa ale przy wybieraniu partycji wszystko zaczyna się pierdo*ić.

13072094_969291073184436_643046084_o.jpg

Tak, upewniłem się i owszem kontroler dysków w BIOSie jest włączony, próbowałem włączyć IDE zmieniać na A coś tam, podpinałem dysk pod różne sloty SATA i chu*a cały czas te gówno wyskakuje. Próbowałem użyć SSD oraz HDD to samo a jak wyłącze kontrole dyskow tą to w partycjach nic nie pokazuje. Próbowałem również przez cmd (z boota usb) sformatować dysk to coś nie tak i jedyne co zdołałem zrobić o diskpart> clean disk 0. Raz też coś wyskoczyło o wolium czy coś takiego ze to czy tam to.

Daje tyle lajków że można się obsrać jeśli ktoś mi pomoże to naprawić..

//edit

aktualnie obydwa dyski są puste i nic na nich nie ma. Jak w partycji klikam format dysku to i tak na nic a kliknąc usuń nie mogę. Do dyspozycji mam laptopa oraz usb pendrive jeśli będzie taka potrzeba

Opublikowano

Na dynamicznym dysku nie można postawić systemu. 

Skasuj partycje na dysku i niech instalka sama je sobie założy

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No to gdzie problem jak masz, uruchom i skasuj partycje.

Opublikowano

Masz skasować najpierw wszystkie partycje a nie formatować 

Opublikowano

Nagraj iso windowsa od nowa użyj Rufusa ( google znajdzie ) , format pena ma być na fat32.

Wejdź do biosu i poszukaj opcji secure boot i ją wyłącz. 

Daj to zdjęcie z instalatora jak wygląda układ partycji, takie samo jak pierwsze tylko bez informacji instalatora.  Zwykle partycje usuwa się od ostatniej do pierwszej 

Opublikowano

@Ktosiu zaraz na nowo wgram iso i ustawie fat32 (ja jestem pewien ze NTFS powinno byc) oraz uzyje rufusa. Aktualnie jest przez UNetBootIn oraz NTFS i podsylam zdjecia jak to wyglada:

i.imgur.com/Neg7m9z.jpg

i.imgur.com/4BeCDZA.jpg

i.imgur.com/tEcNID6.jpg

i.imgur.com/uBSr4MR.jpg

i.imgur.com/cuTD5hJ.jpg

Jesli jakis link nie dziala to przepraszam ale wszystko przez tel robie.

/edit

Jak tam potem jest partycja jedna, to jej nie moge usunac nwm czemu

Opublikowano

Nadal nie skasowałeś partycji dynamicznej, ma by czysty dysk, Windows się nie instaluje na takim typie partycji

Jak masz załączone UEFI to ma być FAT32 a nie jak ci się podoba NTFS

Opublikowano

@Ktosiu

i.imgur.com/iF0pKWi.jpg

i.imgur.com/vdczo9T.jpg

Dysk wybrany: 0

Wybrana partycja: 1

Komendq: delete partition i error jak na zdjeciu. Wiem i rozumiem teraz ze nie moge zainstalowac windowsa na dysku dynamicznym ale tego ch'jostwa nie moge usunac (partycji). Zapomnialem wczesniej dodac ze secure boot i tak byl wylaczony caly czas.

Opublikowano

To wyłącz jeszcze uefi 

Najlepiej było  by usunąć partycję pod jakimś programem, np gparted albo live cd linuxa. 

Jak masz możliwość podłącz do innego kompa i skasuj tą partycję. 

Opublikowano

Masz tylko skasować partycję na innym kompie i nic więcej nie robić. 

W biosie jest UEFI

Opublikowano

@Ktosiu

Podaczylem swoj dysk do drugiego kompa i usunalem wszystko/sfoatowalem go nwm.

I nadal to samo. Zadnych partycji juz na tym dysku nie ma. Ciagle error ze upewnic sie mam ze wlaczyc w BIOSie kontroler dysku zgaduje ze to SATA controlers. Jest wlaczone

Probowalem IDE i aktualnie AHCI. Dysk juz nie jest dynamiczny. I pytanie mam, cxy SSD ma jakas rozncie?

i.imgur.com/YmUVfe.jpg

i.imgur.com/KQgFPIG.jpg

i.imgur.com/nMLY71Z.jpg

i.imgur.com/Wv2maow.jpg

//edit co dziwne na HDD teraz udalo mi sieni system sie instaluje a wczoraj nie moglem na nim nic zainstalowac

Opublikowano

Wcześniej pisałem wyraźnie skasować partycję i NIC NIE ROBIĆ WIĘCEJ a założyłeś partycję na dysku 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...