Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Auto dla początkującego kierowcy.

Valentor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Niedawno zdałem prawo jazdy, co poskutkowało tym, że trzeba zakupić jakieś fajne autko, żeby je wykorzystać. Nie znam się zbyt bardzo na samochodach, więc chciałbym poprosić o pomoc bardziej obeznanych z tym temacie ludzi :) Do dyspozycji mam 5000 zł, więc wiem, że nie będzie to jakieś full luksus autko, ale chciałbym, żeby w miarę przyjemnie się nim jeździło. Zależy mi na tym żeby nie było awaryjne i w miarę ergonomiczne (Na LPG to byłoby idealnie). Samochody które mi się w miarę spodobały to Opel Corsa C, Peugeot 206 i Golfy/Polówki. 

uosv7x.jpg

Opublikowano

Smart lub deaveoo matiz - małe, łatwe i dość "luksusowe" jak na tę kwotę. Wyżej masz już tylko audi a2 ( które jeździ na oparach - diesel tym bardziej ).

Smart ma twarde zawieszanie, ale jest mega fajny dla zielonych, no i mało pali.

Opublikowano

Smart niestety odpada, chyba mi nie podpasuje :D O tych Deaveoo dużo słyszałem. Matiz bardzo spoko. A co myślisz o Lanos? W mojej okolicy jest na sprzedaż w całkiem przystępnej cenie (przynajmniej tak mi się wydaje) http://olx.pl/oferta/daewoo-lanos-z-gazem-CID5-IDfcXfJ.html#c950471e52

Przedni prawy błotnik nie ma listwy więc był wymieniany :P ciekawe dlaczego?

Skoro szukasz auta do 5000zł czemu pokazujesz za 2k? 

Najważniejsze to aby było stać Cię utrzymać auto bo kupić to jedno a utrzymać to drugie. Zastanów się więc nad takimi kwestiami jak rozrząd na pasku który musisz cyklicznie wymieniać w przeciwieństwie do rozrządu na łańcuchu. Patrz też na dostępność części używanych i ich ewentualne ceny. 

I pamiętaj że każde auto ma jakiś słaby punkt czy to karoseria, pompowtryski, rozrządy, turbiny itp itd nie ma auta idealnego.

Kwestia też czy auto będzie na Ciebie czy na kogoś kto ma zniżki, pamiętaj ogólnie im większa pojemność tym droższe OC (ale nie tylko).

Opublikowano

­Dobity ren lanos strasznie. Ja jeżdżę 206 i sobie chwalę. Volkswagenofile powiedzą Ci, że ma papierowe zawieszenie ale z własnej praktyki wiem, że to bujda. Mój ma 10 lat i wymieniane były tylko i wyłącznie podstawowe elementy jakie się po prostu zużywają. Silniczki benzynowe dobrze współpracują z LPG i są dość żywotne. 300-350 tys bez generalnego remontu a diesle jeszcze dłużej. Korozja praktycznie nie występuje. Nie chce mi się więcej rozpisywać, jak chcesz wiedzeć coś więcej to zapraszam PW.

Cyrk.png

Opublikowano

Mam te 5k, ale tez niezbyt chcę wszystko wydawać. Samochód za tą kwotę to tylko w takim skrajnym przypadku. Nie ukrywam, że wolałbym coś tańszego. Ale dzięki wielkie za rady dotyczące zakupu. Będę większą uwagę zwracał na te rzeczy :) 

uosv7x.jpg

Opublikowano

Mam te 5k, ale tez niezbyt chcę wszystko wydawać. Samochód za tą kwotę to tylko w takim skrajnym przypadku. Nie ukrywam, że wolałbym coś tańszego. Ale dzięki wielkie za rady dotyczące zakupu. Będę większą uwagę zwracał na te rzeczy :)

Tańsze auto=starsze, większy przebieg, więcej wad itp=większy wkład bo nie bez powodu jest tańsze.

Opublikowano

Jako pierwsze auto proponuję jakiegoś Opla. Mało spalają, są dosyć dobre wizualnie, tanie części do wymiany. 

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

focus mk1 1.8 tddi

sam mam takiego i chwale sobie. Części taniutkie. Spalanie na trasie w granicach 5 - 5.5 l. Tak po mieście troche gorzej z 8 weznie (zależy jak kto jezdzi).

btw

Skąd jesteś ? Bo przed 20 maja będe go sprzedawał.

11836830_816333421813281_165281955485659

Opublikowano

Fiat 126p :) Mały ale potwór, a strefa "zgniotu" kończy się na silniku więc spokojnie możesz jeździć :D

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Alfe 156 jak, trafisz, że nie bedzie się elektronika walić to auto cud. Jeździłem autami za 20-30 tyś zl, a afla za 3-5k jeździ się 100 razy lepiej. Z zewnątrz auto ladne moim zdaniem, jakieś tam laonsy, corsy się chowają do tego, a o srodku nie muszę mówić, bo auta z 2010 roku mają brzydsze wnętrze. 

Pewnie się znajdą ludzie co powiedzą, że alfa to tylko na lawete. Posiadałem rok alfe, aktualnie ojciec użytkuje ją i tylko musiałem wymienić komputer, bo mi się kluczyk zapalał. A z silnikiem nie miałem żadnego problemu, więc jak chcesz dobre autko na początek, to zobacz sobie na alfe 156.

Na golfa 3 nawet nie patrz, bo większość, to zlomy. Chyba, ze dasz z 5-10k za golfa 3, który nawet nie będzie miał el. szyb. 

Opublikowano

focus mk1 1.8 tddi

sam mam takiego i chwale sobie. Części taniutkie. Spalanie na trasie w granicach 5 - 5.5 l. Tak po mieście troche gorzej z 8 weznie (zależy jak kto jezdzi).

btw

Skąd jesteś ? Bo przed 20 maja będe go sprzedawał.

11836830_816333421813281_165281955485659

Zachodniopomorskie, więc raczej odpada :) I przy okazji dzięki wielkie wszystkim za propozycje. Ten focus bardzo mi się spodobał. Musze nad nim pomyśleć :) 

uosv7x.jpg

Opublikowano

Zachodniopomorskie, więc raczej odpada :) I przy okazji dzięki wielkie wszystkim za propozycje. Ten focus bardzo mi się spodobał. Musze nad nim pomyśleć :)

Pomyśl :D Lecz to 2 koniec polski xD. Jak coś wal do mnie na PW. Moge też ci więcej zdjęć i info podesłać.

Opublikowano

Fiat 126p :) Mały ale potwór, a strefa "zgniotu" kończy się na silniku więc spokojnie możesz jeździć :D

H*ja prawda... :D

Maluchem jeździć w aktualnych czasach, to tylko za karę :P Dziś miałem okazję przejechać się Maluchem, to kierownica tarła o intymne miejsce, a gałkę zmiany biegów miałem pod kolanem...

Ogólnie neutralny samochód, każdy go lubi i jednocześnie się z niego śmieje :P

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Pisałem już w poprzednim temacie, był podobny tylko, że do 6000 zł. Aczkolwiek przy tych autach spokojnie do 5k można zbić

Audi 80, A4
BMW e36 (1.8, 8 zaworowy dobrze znosi gaz)
MB W124, S190
Ford Mondeo mk2

Honda civic  VI gen(1.4 bez witka troche Ci pochodzi)
Opel astra F
VW Passat b3, Golf mk3

Najbardziej polecałbym Ci tego Civica VI gen, jesteś początkującym kierowcą więc napewno będziesz katować te auto :v Silniczek wytrzyma :) Gorzej z blacharką, ale taki już urok hundy
Golf mk3 również świetny wybór, tylko uważaj jaki silnik, końcówka wypustu o ile się nie myle była z silnikami z polówek 1.6 - pali jak pojebany :)

Opublikowano

Ja mam BMW e36 320i i serdecznie polecam. Na trasie pali ok. 5l, w mieście max 8. Auto prawie dwudziestoletnie i praktycznie zero rdzy. Wygodne, dobre audio. Ty jako młoda kierowca pewnie bedziesz chciał czasem poszaleć więc w tym bmw dasz rade :) 

*Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Ja mam BMW e36 320i i serdecznie polecam. Na trasie pali ok. 5l, w mieście max 8. Auto prawie dwudziestoletnie i praktycznie zero rdzy. Wygodne, dobre audio. Ty jako młoda kierowca pewnie bedziesz chciał czasem poszaleć więc w tym bmw dasz rade :)

Bmw w trasie 5l a w mieście max 8 ? chyba pomyliłeś samochody kolego :)

Opublikowano

Bmw w trasie 5l a w mieście max 8 ? chyba pomyliłeś samochody kolego :)

Zależy jak sie jedzie i na czym sie jedzie :)

*Nieregulaminowa sygnatura

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...