Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zaczynam grać: 2 pytania o serwer i mechanikę gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gram w wowa od tygodnia na darmowym koncie, spodobało mi się więc kupuję starter i zamierzam pograć dłużej. mam kilka pytań:

1) jaki serwer wybrać? wydaje mi się że fajny będzie RPVP, zależy mi na dużej ilości graczy w tym sporo polaków

2) czy da się handlować/przekazywać przedmioty i zloto między graczami (jak np. w metinie)?

Opublikowano

gram w wowa od tygodnia na darmowym koncie, spodobało mi się więc kupuję starter i zamierzam pograć dłużej. mam kilka pytań:

1) jaki serwer wybrać? wydaje mi się że fajny będzie RPVP, zależy mi na dużej ilości graczy w tym sporo polaków

2) czy da się handlować/przekazywać przedmioty i zloto między graczami (jak np. w metinie)?

1. Chociażby tutaj masz tutaj info o serwerach, gdzie Polacy grają. M.in. Defias Brotherhood jest RPPVP. Niedobitków spotkasz na prawie wszędzie, ponieważ wybór serwera sprowadza się praktycznie do wyboru gildii.(cross-realm)
  2. Tak. Jest możliwość handlu między postaciami, jak i poprzez AH.

Jeszcze jakieś wątpliwości? Pisz śmiało.

Opublikowano

jeszcze 3 pytania odnośnie spraw technicznych: 1) znalazłem kilka możliwości kupienia startera. który i skąd najlepiej kupić? 2) czy będę mógł na nim grać na starym koncie czy muszę zakładać nowe? 3) jeśli się skończy czas a niedoładuje to postać się kasuje czy po doładowaniu będę mógł grać na niej z powrtem?

Opublikowano

jeszcze 3 pytania odnośnie spraw technicznych: 1) znalazłem kilka możliwości kupienia startera. który i skąd najlepiej kupić? 2) czy będę mógł na nim grać na starym koncie czy muszę zakładać nowe? 3) jeśli się skończy czas a niedoładuje to postać się kasuje czy po doładowaniu będę mógł grać na niej z powrtem?

1. Startera? Chodzi Ci o Battlechesta? Kup sobie Battlechest EU z G2A.com https://www.g2a.com/world-of-warcraft-battlechest.html

2. Jeśli dobrze rozumiem pytanie to będziesz mógł grać na starym koncie.

3. Z Twoją postacią nic się nie stanie, a po doładowaniu będziesz mógł grać na niej z powrotem.

Opublikowano

1. Nigdy nie kupuj na jakichś pośrednikach skoro cdp.pl otworzyło się na potrzeby graczy WoWa. Poprzez allegro u nich możesz kupić zdrapkę na 2 miechy abonamentu po cenie, którą sprzedają inni pośrednicy, albo i taniej. Kupując tutaj Battlechesta, który na tę chwilę jest najtańszy, będziesz miał odblokowaną zawartość do 90 poziomu. WoDa, czyli ostatni dodatek musisz kupić osobno.
  2. Battlechesta aktywujesz na koncie trial, na którym z resztą grasz obecnie, jak i na nowym koncie. Lepiej na starterze. W końcu nie marnujesz czasu na wbijanie 20 poziomów. ;)
  3. Konto i zawartość pozostaje bez zmian w momencie wygaśnięcia subskrypcji. Po ponownym zakupie abonamentu możesz grać tym, co miałeś.

Inna kwestia jest taka, że w sierpniu, czyli 30.08.2016, wychodzi nowy dodatek, Legion. Prawdopodobnie WoD wejdzie w skład BC, więc wstrzymując się z zakupem jeszcze trochę możesz zaoszczędzić do 100 zł i przeznaczyć je na nadchodzącą premierę dodatku. :)

Opublikowano

dzięki za pomoc ;)

ciekawi mnie jeszcze jak wygląda sytuacja z gospodarką na serwerach - czy złoto traci ciągle na wartości względem przedmiotów, czy jest to jakoś rozwiązane / ustabilizowane?

ps. wybrałem serwer Defias Brotherhood. z ciekawości - ile lat ma ten serwer?

i jeszcze jedno - jest taki serwer Chamber of Aspects. dlaczego przy opisie zaludnienia pisze tam "new players" - ten serwer jest jakiś treningowy czy mało zaludniony czy po prostu nie dawno powstał?

Opublikowano

dzięki za pomoc ;)

ciekawi mnie jeszcze jak wygląda sytuacja z gospodarką na serwerach - czy złoto traci ciągle na wartości względem przedmiotów, czy jest to jakoś rozwiązane / ustabilizowane?

ps. wybrałem serwer Defias Brotherhood. z ciekawości - ile lat ma ten serwer?

i jeszcze jedno - jest taki serwer Chamber of Aspects. dlaczego przy opisie zaludnienia pisze tam "new players" - ten serwer jest jakiś treningowy czy mało zaludniony czy po prostu nie dawno powstał?

1. Co do złota, to jest różnie. WoD wprowadził garnizony, który po rozwinięciu pozwala spać na kasie. Ja grając z kolei sprzedawałem matsy lub jakieś itemy z najnowszych rajdów. Mimo wszystko dochód czerpałem z garnizonów i rajdów Cata.
  2. Serwer z 2005. Info z 2010 roku o DB i obecne statystyki.
  3. Tutaj masz informacje o serwerze. Dodatkowo możesz to sprawdzić na realmpop, do którego masz wyżej link. ;)Tutaj przykładowe gdybanie o statusie "new player". Ogółem możesz chodzić o balans w populacji Horda:Sojusz, Klasa:Klasa etc.. Możliwości sporo.
Opublikowano

A ja tutaj tylko dolaczajac sie do tematu chcialbym sie zapytac , czy na ta gre jest sens placic co miesiac tak ? , z tego co mi kolega mowil :P

Nie ma sensu bo gra upada + jest mocno casualowa = nudna na dłużej. Poczekaj do nowego dodatku może coś się zmieni.

Opublikowano

Jest aż za bardzo casualowa ;P na niektórych serwerach gdzie tokeny kosztują powiedzmy 30k jeszcze się opłaca grać bo wtedy masz granie za free - 30k uzbierasz z farmienia bez większego problemu. Na takim Burning Legion jednak, token kosztował jeszcze niedawno 70k... tutaj już jest więc problem jeśli nie posiadasz 11 postaci z rozwiniętymi garnizonami żeby trzepać kasę :P

Opublikowano

Nie ma sensu bo gra upada + jest mocno casualowa = nudna na dłużej. Poczekaj do nowego dodatku może coś się zmieni.

Dowody? Nie masz, nie pleciesz trzy po trzy.

wydropiłem spodnie i jak chce je założyć to pisze "equipping this item will bind it to you". co to znaczy?

Że jak go ubierzesz, to będzie przypisany do twojej postaci.

Opublikowano

wydropiłem spodnie i jak chce je założyć to pisze "equipping this item will bind it to you". co to znaczy?

Po założeniu nie będziesz mógł go sprzedać innej postaci, wystawić na auction house ani przesłać przez skrzynkę. Pozostaje wtedy jedynie sprzedaż do vendora

Opublikowano

Nie polecam sluchać ludzi, którzy piszą bzdury w stylu ''gra upada, nie ma co robić etc''.Jeżeli zaczynasz dopiero gre to powinieneś mieć co robić i sie nudzić przez najbliższe kilka lat.Na brak kontentu narzekają tylko ludzie co graja od poczatków gry lub debile.