Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem (ACPI) z instalacją windowsa xp/7.

grzesssiu

Pytanie

Opublikowano

Siema. Czy może ktoś orientuje się jak mógłbym zainstalować xp/7 w miejsce 8 biorąc pod uwagę, że wyskakuje mi jakieś gówno coś tam ACPI i coś tam o aktualizacji biosa itd. Nie przytoczę dokładnie o co chodzi gdyż nie mam ów komputera u siebie, a jeżeli ktoś spotkał się z podobną sytuacją to tyle powinno mu wystarczyć. ;)

Na ów komputer (jakiś nowy laptop lenovo) da się zainstalować bez problemu win8 (i pewnie nowsze) oraz linuxy aczkolwiek żadne z tych dwóch mnie nie interesują.

Odnośnie tego ACPI to nic takiego w biosie nie widać (ogólnie to tam gówno jest).

Z góry dziękuję za pomoc. :)

HBV27j.png

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musi być w biosie, ACPI to zaradzanie energią i przyznawanie ID urządzeniom 

Na niektóre nowe laptopy nie da się zainstalować XP . Zresztą nie raczyłeś nawet poinformować co masz za laptop. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Musi być w biosie, ACPI to zaradzanie energią i przyznawanie ID urządzeniom

No nie wiem czy musi być. Przeglądnąłem biosa dokładnie, przynajmniej tak mi się wydaje. Niestety nic takiego nie znalazłem.

Na niektóre nowe laptopy nie da się zainstalować XP . Zresztą nie raczyłeś nawet poinformować co masz za laptop.

O taki

http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/ideapad/100-series/100-15-inch/

HBV27j.png

Opublikowano

No to raczej  może być problem w zainstalowaniu XP , w7 tylko można x64 ze względu na obsługę UEFI . ( instalka w7 w trybie GPT albo przynajmniej dla partycji UEFI  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...