Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarny ekran laptopa od razu po włączeniu.

Paciula

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem z laptopem dokładnie Asus X501a. Wariowała taśma matrycy, więc kupiłem nową, wymieniłem i przez moment było okej ale zachciało mi się źle skręcać laptopa (przez przypadek) i przyciąłem taśmę w jednym miejscu i dupa, kupiłem kolejną bo mój błąd wtedy był i dodatkowo nową pastę na procesor bo stara już kompletnie nie spełniała swojej funkcji. Wymieniłem taśmę jak wcześniej, wyczyściłem procesor ipa i nałożyłem nową pastę, skręciłem na spokojnie wszystko i dupa, laptop się włącza i cały czas czarny ekran, przy podpiętym zewnętrznym monitorze cały czas też czarny ekran niestety, kombinowałem skrótami etc ale nie wiem czy włącza się do windowsa czy nie laptop, wszystko pracuje okej, diody świecą się jak powinny, dysk chodzi i działa bo podpinałem do stacjonarnego, zasilanie i bateria okej, wentylator po chwili działa normalnie. Tylko czarny ekran. Laptop jest mojej dziewczyny i chciałem jej powiedzmy prezent zrobić i naprawić ale bardziej zepsułem teraz ;(
Ktoś doradzi co może być problemem? Nagle padła grafa na płycie głównej? Dodam że sprawdzałem wszystkie połączenia i taśmy, sprawdzałem również czy ram siedzi okej. Na starej taśmie która wariowała jest to samo czyli problem nie leży w taśmie napewno.

Opublikowano

Oddaj do serwisu.

Z ględzenia co napisałeś nic nie wynika poza uszkodzeniem kabla matrycy możliwe jest uszkodzenie przez zabawę z kablami układów matrycy ewentualnie uszkodzeniem multipleksera grafiki. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Oddaj do serwisu.

Z ględzenia co napisałeś nic nie wynika poza uszkodzeniem kabla matrycy możliwe jest uszkodzenie przez zabawę z kablami układów matrycy ewentualnie uszkodzeniem multipleksera grafiki. 

Mi to wstępnie wyglądało na uszkodzenie układu BGA. Mam zamiar oddać do serwisu prawdopodobnie jutro, ale wolałem też usłyszeć opinię kilku osób bo wiadomo czasami serwis lubi zrobić ludzi w bambuko.

Opublikowano

Skoro sam twierdzisz że to BGA to na co liczysz? Nie można wykryć usterki na podstawie opisu bo to wcale nie musi być BGA tylko jeden element ( rezystor  ) na płycie . Zresztą to problem serwisu go poszukać i tylko wymienić 

Opublikowano

No właśnie na taką odpowiedź liczyłem, też wpadło mi do głowy że może być rezystor na płycie czy coś walnięte, ale wiadomo jak to czasami bywa wymienią rezystor ale mogą skasować za BGA cały ;(. Domyślam się że przez internet to takie wróżenie z fusów, ale liczyłem że ktoś może miał podobny przypadek i okazało się że jakaś mała pierdółka tylko do wymiany.

Opublikowano

Miałem ten sam problem nie raz ale rezystor ( może być i kondensator )  jeden z 20-40 dostępnych chyba ciężko zgadnąć z opisu nie robiąc diagnostyki w serwisie . ( wiem jak to zmierzyć, problem że nie masz najprostszej  możliwości tego zrobić bez oscyloskopu )

Serwis.

Opublikowano

Miałem ten sam problem nie raz ale rezystor ( może być i kondensator )  jeden z 20-40 dostępnych chyba ciężko zgadnąć z opisu nie robiąc diagnostyki w serwisie . ( wiem jak to zmierzyć, problem że nie masz najprostszej  możliwości tego zrobić bez oscyloskopu )

Serwis.

Okej, dzięki wielkie za sensowne wypowiedzi, laptop i tak poleci do serwisu. Dam znać w temacie co wyszło żeby w razie czego komuś się przydało w przyszłości.

Jeszcze pytanie tylko jedno czy jeżeli przez przypadek okaże się BGA, to w laptopie który używany chodzi ok 600-700zł jest sens naprawy BGA za 300-400zł czy odpuścić i kupować nowego laptopa ew jakiś używany.

Opublikowano

Nie ma sensu dopłacać bo to może być i układ BGA.

Z reguły serwis tak stwierdzi ( sam bym to zrobił ) bo charytatywnie za grosze  nikt nie naprawi chyba że po znajomości. Jest różnica zarobić 300 zł ( wymiana BGA ) a 50 zł za naprawę tylko rezystora )  

Opublikowano

No właśnie i to mnie najbardziej boli ze stwierdza że BGA a naprawia rezystor. Bo czemu by nie zarobić. No nic zobaczymy.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...