Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka programowania :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jako iż chciałbym się nauczyć programowania, po prostu chciałbym umieć pisać pluginy.

Stąd też rodzi się moje pytanie, kieruję je bardziej do tych doświadczonych programistów typu @OldisPL

Jak zacząć? W czym to się pisze? I ogólnie potrzebuję wszystko wiedzieć.

Nie podsyłajcie mi linków do poradników, bo nic z nich nie rozumiem, lepiej jak ktoś swoimi słowami może wytłumaczyć.

Z góry dziękiii, wszystkie moje projekty będę udostępniał na MPCFORUM.

Aaaa i prosiłbym o "challenge" :D 

W sensie podajecie, np.

a)

b )

c) 

itd, od mega łatwych, aż po trudne, żebym mógł się sprawdzać i kiedyś być jednym z Was ;) ( w sensie na co pluginy :P )

Każda POMOC dostanie lajka ;) 

Pozdrawiam, yolinho

sygnatura.png

Opublikowano

Pluginy piszemy w JAVA.

Poczytaj ogólnie o programowaniu, bo nie wiem w sumie czy da się nauczyć od razu pisania pluginów bez innych ćwiczeń.

Poleca się na początek C++, abyś poznał algorytmiczne "myślenie" komputera, ale poczekaj na kogoś bardziej doświadczonego. :D

Opublikowano

Pluginy piszemy w JAVA.

Poczytaj ogólnie o programowaniu, bo nie wiem w sumie czy da się nauczyć od razu pisania pluginów bez innych ćwiczeń.

Poleca się na początek C++, abyś poznał algorytmiczne "myślenie" komputera, ale poczekaj na kogoś bardziej doświadczonego. :D

To, że piszemy w JAVA to wiem :P 

Ale dzięki ;)

sygnatura.png

Opublikowano

Generalnie próbuj czegokolwiek, a będziesz rozumiał co raz więcej. Nie czekaj na jakiś moment, w którym będziesz miał plan co i jak.

Z czasem będziesz bardziej obeznany. Sam na początku nie wiedziałem jak zacząć, po prostu próbuj.

Opublikowano

Na początku potrzebujesz środowiska (tj. JDK + IDE). JDK znajdziesz pod hasłem Java Development Kit, a jedno z lepszych IDE pod hasłem Intellij w wyszukiwarce.

Gdy już zaopatrzysz się w środowiskom powinieneś zapoznać się z językiem, jeżeli jest to twój pierwszy język - zacznij się go uczyć od podstaw. Podstawy podstaw zapewni ci choćby ten krótki kurs - http://java-krok-po-kroku.readthedocs.org/pl/latest/

Po przyswojeniu jakiegoś kursu Javy, możesz zacząć zapoznawać się z API Bukkita, przy pomocy którego będziesz pisać wtyczki do gry - https://hub.spigotmc.org/javadocs/spigot/

Prawie wszystko można tak naprawdę znaleźć w głupim Google.

Opublikowano

Poleca się na początek C++

Moim zdaniem nawet lepiej żeby zaczął od Javy, a już w ogóle, jeśli coś co chce robić jej wymaga.

// I czemu wy piszecie Java wielkimi literami, to skrót od czegoś? ;o

708121422388637873334.png

Opublikowano

Nie wiem od czego się zabrać :/

Pewnie od nauki Javy, no chyba, że czekasz aż ktoś napisze te całe "pluginy" za Ciebie cokolwiek to jest.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Pewnie od nauki Javy, no chyba, że czekasz aż ktoś napisze te całe "pluginy" za Ciebie cokolwiek to jest.

Pluginy to są dodatki do serwerów, dodają różne rzeczy.

Właśnie nie mogą za mnie napisać, bo to JA mam się nauczyć je pisać :D 

sygnatura.png

Opublikowano

Do tworzenia plugin'ów, pomimo, że jestem zatwardziałym zwolennikiem C++, najodpowiedniejsza mnie się wydaje Java :v

jw19e8.png

Opublikowano

Do tworzenia plugin'ów, pomimo, że jestem zatwardziałym zwolennikiem C++, najodpowiedniejsza mnie się wydaje Java :v

Pluginów nie napiszesz w c++ kolego

Pluginy to są dodatki do serwerów, dodają różne rzeczy.

Właśnie nie mogą za mnie napisać, bo to JA mam się nauczyć je pisać  :D

To była ironia

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

­@Crisey @MXVOL @yolinho - polecam dowiedzieć się czym jest plug-in. Jest to dodatek, najczęściej dodatkowe oprogramowanie do serwera/aplikacji, z istniejących już funkcji programu mamy do dyspozycji api, które ułatwia nam pisać dodatkowe funkcje, których nie ma oryginalnie w programie.

Pluginy można pisać nawet w języku brainfuck. Wszystko zależy od developera wydającego daną aplikacje/serwer (cokolwiek).

http://javastart.pl

Wejdź na moją listę serwerów i zobacz wszystkie serwery minecraft

Opublikowano

­@Crisey @MXVOL @yolinho - polecam dowiedzieć się czym jest plug-in. Jest to dodatek, najczęściej dodatkowe oprogramowanie do serwera/aplikacji, z istniejących już funkcji programu mamy do dyspozycji api, które ułatwia nam pisać dodatkowe funkcje, których nie ma oryginalnie w programie.

Pluginy można pisać nawet w języku brainfuck. Wszystko zależy od developera wydającego daną aplikacje/serwer (cokolwiek).

plugin w srajkrafcie kolego, pewnie koledze wyżej dodatkowo chodziło o bukkita czy co to tam było

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

plugin w srajkrafcie kolego, pewnie koledze wyżej dodatkowo chodziło o bukkita czy co to tam było

A za przeproszeniem ja mam sobie z fusów wyczarować, że mu chodzi o minecraft'a?

@yolinho spróbuj na sam początek spreparować sobie środowisko do pracy.

@MXVOL - mimo wszystko i tak mógłbyś pisać pluginy pod jave w c++. Tylko wystarczyłaby ci podstawowa wiedza na temat javy jak zrobić parę rzeczy, a dalej wszystko w c++ możesz.

@Crisey

­

Opublikowano

@Crisey

A czy ja koleżko powiedziałem, że napisze w C++ plugin? Stwierdziłem, że jestem zwolennikiem C++, czyli po prostu w nim piszę, i na ogół uznaję go za lepsze rozwiązanie niż pozostałe języki, a nie, że można by w nim pisać pluginy do klocków. Miało to podkreślić, że mimo, iż za Javą nie przepadam, uznaję ją za najlepszy wybór do klocków. Polecam się nauczyć czytania ze zrozumieniem.

jw19e8.png

Opublikowano

@Crisey

A czy ja koleżko powiedziałem, że napisze w C++ plugin? Stwierdziłem, że jestem zwolennikiem C++, czyli po prostu w nim piszę, i na ogół uznaję go za lepsze rozwiązanie niż pozostałe języki, a nie, że można by w nim pisać pluginy do klocków. Miało to podkreślić, że mimo, iż za Javą nie przepadam, uznaję ją za najlepszy wybór do klocków. Polecam się nauczyć czytania ze zrozumieniem.

Uznajesz to za lepszy sposób ale nadal nie wykluczasz możliwości użycia c++, polecam Tobie pierw nauczyć się czytać twoje wypociny przed publikacją ich na forum

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Gdzie niby napisałem, że nie wykluczam możliwości użycia C++? Ja tego jakoś nigdzie nie widzę, ale może jestem ślepy :)

Język polski raczej nie jest Twoją mocną stroną.

jw19e8.png

Opublikowano

­

@MXVOL @Crisey mimo wszystko i tak mógłbyś pisać pluginy pod jave w c++. Tylko wystarczyłaby ci podstawowa wiedza na temat javy jak zrobić parę rzeczy, a dalej wszystko w c++ możesz.

nic nie ma ograniczeń językowych. Nawet możesz zrobić sobie plugin, który interpretuje kod napisany w JS (jdk.nashorn) z własnymi metodami, ograniczeniami dostępu do obiektów, klas, etc.

Opublikowano

Gdzie niby napisałem, że nie wykluczam możliwości użycia C++? Ja tego jakoś nigdzie nie widzę, ale może jestem ślepy :)

Język polski raczej nie jest Twoją mocną stroną.

Do tworzenia plugin'ów, pomimo, że jestem zatwardziałym zwolennikiem C++, najodpowiedniejsza mnie się wydaje Java  :v

Przeczytaj swój post ponownie, mam nadzieję że nie będziesz potrzebował mojej pomocy ponownie.

­

@MXVOL @Crisey mimo wszystko i tak mógłbyś pisać pluginy pod jave w c++. Tylko wystarczyłaby ci podstawowa wiedza na temat javy jak zrobić parę rzeczy, a dalej wszystko w c++ możesz.

nic nie ma ograniczeń językowych. Nawet możesz zrobić sobie plugin, który interpretuje kod napisany w JS (jdk.nashorn) z własnymi metodami, ograniczeniami dostępu do obiektów, klas, etc.

Pod jave owszem, pod każdy język, ale pod bukkita nie.

To tak jak próba dodania do silnika graficznego dodanie innego języku pod skrypty.

eot

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Drogi Crisey'u, ty się naprawdę wróć do szkoły podstawowej, by się nauczyć rozumieć zdania.

"Do tworzenia plugin'ów, pomimo, że jestem zatwardziałym zwolennikiem C++, najodpowiedniejsza mnie się wydaje Java   :v"

Nigdzie tutaj nie mówię, że nie wykluczam używania C++, mówię tylko, że na ogół uważam go za lepsze rozwiązanie, niż inne języki. 

Na serio, zanim będziesz próbował mi cokolwiek uświadomić, naucz się czytać ;-;

jw19e8.png

Opublikowano

Jakim cudem chcesz się nauczyć programowania, skoro nie rozumiesz poradników? Skoro jesteś aż takim beztalenciem, to lepiej weź się za stawianie kloców w srafcrafcie.

Programowanie nie polega tylko na wklepaniu kilku literek do kodu, tutaj musisz myśleć. Najlepszym sposobem na "wejście" w świat programowania jest pisanie prostych aplikacji, a nie żadnych pluginów do kloców. javastart.pl, od tego zacznij, bez konkretnej wiedzy załamiesz się na pierwszym większym błędzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...