Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Database dla apki na androida

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pisze ten temat trzeci raz dzieki ochronie przed DDoS, wiec z gory przepraszam jesli cos pokrecilem.Rowniez przepraszam za bledy ortograficzne oraz brak Polskich znakow ale nie zamieszkuje w Polsce od dosyc dlugiego czasu.

W skrocie, zeby ukonczyc pierwszy rok studiow na Software Development piszemy apke na ndroida w grupach wlasnego wyboru. Wszystko pisane jest w javie w oparciu na Eclipse a potem klasy importowane sa do Android Studio w ktory robimy layout I linkujemy klasy ze soba.

Moje pytania sa o database co do apki, apka bedzie szukala utworu muzycznego po wprowadzeniu kawalku tekstu utworu.

Moje pytania to:

1. Jaki program mozecie mi polecic co do Database apki aby ja napisac?
2. Czy Database musi byc importowana do programu czy moze byc ustawiona na serverze online z ktorego bedzie czytana, lub importowana w czasie wlaczania aplikacji, a po jej wylaczeniu usuwana aby nie zasmiecac pamieci podrecznej?
3. Czy Database w ogole jest konieczny do takiej aplikaacji, czy dane moga byc czytane ze strony ktora zawiera teksty utworow (np tekstowo.pl)?

Z gory dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Wszystko pisane jest w javie w oparciu na Eclipse a potem klasy importowane sa do Android Studio w ktory robimy layout I linkujemy klasy ze soba.

Co? xD Czy tak wam kazał robić wykładowca?

1. Jaki program mozecie mi polecic co do Database apki aby ja napisac?

Program czy bibliotekę? O jakiej konkretnie bazie danych mówisz?

2. Czy Database musi byc importowana do programu czy moze byc ustawiona na serverze online z ktorego bedzie czytana, lub importowana w czasie wlaczania aplikacji, a po jej wylaczeniu usuwana aby nie zasmiecac pamieci podrecznej?

Zazwyczaj bazy danych są zewnętrzne dla korzystającego z nich programu, tj. odpowiadają na zapytania.

3. Czy Database w ogole jest konieczny do takiej aplikaacji, czy dane moga byc czytane ze strony ktora zawiera teksty utworow (np tekstowo.pl)?

Jasne, że mogą.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Tak takie dostaliśmy polecenie, piszemy klasy w Eclipse Mars, mamy dzięki temu pod ręka compiler, zapisujemy je, exportujemy, importujemy do projektu w android studio po czym linkujemy ze soba btny, etc.
Co do programu/biblioteki chodzi mi po prostu o polecenie czegoś dzięki czemu mógłbym stworzyć zwykłą bazę danych, jak w MS Access (accdb), używaliśmy już baz danych stworzonych w MS Access przy projekcie w oparciu na C#, ale jakoś mnie to nie przekonuje przez prostotę i layout w którym musiałbym zapisywać bazę danych. Chodzi o coś co by ogólnie spełniło się w miarę biorąc pod uwagę typ apki.

Opublikowano

Pisząc w samym android studio miałbyś dostęp do zdecydowanie większej liczby funkcji niż w Eclipse, ale skoro takie dostałeś polecenie... Jednak jest to jedno z najdziwniejszych jakie słyszałem.

Co do biblioteki, to rzuć okiem na jdbc.

Opublikowano

Z jednej strony tak, z drugiej strony w AS compiler dosłownie ssie, wiem z doświadczenia gdyż niektóre kawałki kodu zmieniałem sam przez AS po impotowaniu klas, nie pokazuje dokładnie o jaki problem chodzi jeśli jest z czymś problem i musisz sam szukać, domyślać się itd, jeśli używałeś Eclipse Mars to wiesz o co mi chodzi, jaką pomoc daje compiler z eclipse, pisząc w AS to tak jakbyś pisał w notepadzie. Dodatkowo dostęp do tych funkcji mamy, bo po zimportowaniu klas mamy dostęp do nich oraz ich kodu i możemy go modyfikować jak tylko chcemy, dopisując kawałki kodu z funkcjami AS jeśli jakiś potrzebujemy. Dodatkowo w Eclipse możemy od razu przeprowadzić test modułów, a w AS musisz emulować aplikacje za każdym razem i jest problem z zerkaniem na data flow.

Dzięki wielkie za pomoc.

Temat do zamknięcia.

Opublikowano

Z jednej strony tak, z drugiej strony w AS compiler dosłownie ssie

Compiler jest dokładnie ten sam :v Pewnie chodzi Ci o inspekcje.

nie pokazuje dokładnie o jaki problem chodzi jeśli jest z czymś problem i musisz sam szukać, domyślać się itd

Zawsze pokazuje i bardzo często proponuje rozwiązanie. Zazwyczaj skuteczniej niż Eclipse. Możesz dać jakiś konkretny przykład?

jeśli używałeś Eclipse Mars to wiesz o co mi chodzi, jaką pomoc daje compiler z eclipse

Używałem Eclipse przez 3 lata, na pewno nie wrócę do niego z IntelliJ.

Dodatkowo dostęp do tych funkcji mamy, bo po zimportowaniu klas mamy dostęp do nich oraz ich kodu i możemy go modyfikować jak tylko chcemy

Skąd Ty to wziąłeś? ;o Oczywiście, że IntelliJ ma taką funkcję. A także miliard innych, których nie ma Eclipse.

Dodatkowo w Eclipse możemy od razu przeprowadzić test modułów, a w AS musisz emulować aplikacje za każdym razem i jest problem z zerkaniem na data flow.

Test modułów, tzn. testy jednostkowe?

Najprawdopodobniejsze jest to, że nie skonfigurowałeś IntelliJ poprawnie. Mogłeś np. utworzyć plik źródłowy nienależący do projektu, albo źle utworzyć projekt, albo nie ustawić JDK.

https://www.jetbrains.com/idea/features/

Piszę o IntelliJ, ponieważ Android Studio na nim bazuje:

http://developer.android.com/tools/studio/index.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...