Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jakim językiem programowania zrobiłbym silnik do gry via www, margonem to idealny przykład mojego zamysłu.

Mile widziane linki do poradników a najlepiej jakieś krótkie wyjaśnienie, czego warto się uczyć bo.

Wiem ile czasu zajmuje nauka programowania, coś tam kiedyś kombinowałem.

Opublikowano

Język C++, python++, C visual studio.

Visual Studio to IDE, a nie język. :)

Opublikowano

Poznaj GET i post.

python++?

a co do poznaj get i post, to raczej słaby pomysł zaczynać naukę programowania od sposobu przesłania danych z formularza.

C++ jako jeżyk programowania silnika do gry via www, to też raczej kiepski pomysł. Musisz poznać przede wszystkim podstawowe języki webowe (html, css, js, php), jak poznasz już ich podstawy, to zacznij rozwiązywać jakieś zadania z tej dziedziny, a potem sam już znajdziesz drogę do stworzenia gry via www.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngKrystian244 Po co mu boty?

@Forthy Margonem aktualnie stoi na C++, bo kiedyś było robione w PHP, ale nie dawało rady. Teraz ponoć PHP 7 jest dość szybkie, więc można się go raczej uczyć.

Co polecam się uczyć to:

• HTML i CSS - jakby nie patrzeć musisz stworzyć stronę i jakoś ja wystylizować,
  • JavaScript + biblioteka jQuery - JS to język programowania po stronie klienta, a jQ to biblioteka do JS,
  • PHP + MySQL - PHP to język programowania po stronie serwera, a MySQL to baza danych.

19.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Do gry typu Margonem ? PHP się nie nadaje. Node.js / C++ / Socket Javy - Serwer; JS + JQ - Klient.

Opublikowano

@szymo02

GET i POST to metody komunikacji klient-serwer, nie tylko wysyłanie formularzy.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@szymo02

GET i POST to metody komunikacji klient-serwer, nie tylko wysyłanie formularzy.

W dodatku tak wolna, że nie da się z niej na większe projekty korzystać. Polecam zainteresować się Socketami.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dokładnie tak jak wyżej pisali najpierw Html,css potem php js itp itd sam jestem na poziomie php ale wolę html i css jakoś lepiej mi podchodzi :D 

banner1.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W dodatku tak wolna, że nie da się z niej na większe projekty korzystać. Polecam zainteresować się Socketami.

Polecam się doedukować i zastanowić dlaczego facebook, twitter czy vkontakte korzystają z żądań typu POST przy wysyłce formularzy. ;)

Opublikowano

Polecam się doedukować i zastanowić dlaczego facebook, twitter czy vkontakte korzystają z żądań typu POST przy wysyłce formularzy. ;)

hmm. Może dlatego, że protokół HTTP to chyba najlepszy sposób przesyłania dokumentów hipertekstowych?

A dla dynamicznych gier typu margonem najlepszym rozwiązaniem jest technologia Websockets, ponieważ zapewnia dużo szybszą i dwukierunkową komunikację.

gamedevmania.com

Opublikowano

C++, python++ i php

Wysłane z mojego Viva_i7G przy użyciu Tapatalka

Poznaj GET i post.

python++?

a co do poznaj get i post, to raczej słaby pomysł zaczynać naukę programowania od sposobu przesłania danych z formularza.

C++ jako jeżyk programowania silnika do gry via www, to też raczej kiepski pomysł. Musisz poznać przede wszystkim podstawowe języki webowe (html, css, js, php), jak poznasz już ich podstawy, to zacznij rozwiązywać jakieś zadania z tej dziedziny, a potem sam już znajdziesz drogę do stworzenia gry via www.

Po co mu html jeśli to umieją dzieci z gimnazjum ;) niech się nauczy CSS i PHP na dobry początek ! :D

Wysłane z mojego Viva_i7G przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...