Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kostka ram - problem

Xel3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym, że aktualnie dołożyłem kostke ram 4 gb. Mam tylko dwa wejścia więc mam 2 gb i 4 gb, więc raczej powinno być 6 gb. Ale jak wchodze w bios i w system wyskakuje mi, że jest tylko 4096 dostępnego ramu. Wspomnę :

Windows 7 64 bity.

Płyta główna : asustek p5kpl-am/ps

Ram : 2gb goodram, 4gb hynix

To są te kostki

http://www.komputronik.pl/product/53276/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GoodRam_DDR2_2GB_800MHz_CL5.html

Informacje o kosce 4 gb, nie moge linku znaleźć

4gb ram pc-6400 dual channel

Markowe kości Samsung / Hynix

Przedmiot nowy.
Gwarancja 36 miesięcy.

Możliwa faktura Vat.
Dane techniczne ze strony producenta:
Manufacturer Brand New,Original memory chips made

Memory Size 4GB

Memory Speed PC2-6400 DDR2-800 800MHz

Type 240pin DDR2 Desktop Memory

Voltage 1.8v

Data Integrity Non-Ecc,Unbuffered

warranty THREE YEAR'S Warranty

Compatibility Desktop Memory, HIGH Density

Pamięć działa również na magistrali 667 mhz (pc-5300)

Opublikowano

Jeśli wkładasz dwie inne kości ramu to dziwisz się że coś jest nie tak?

// Wiem że kiedyś kolega wkładał dwie różne kości RAM, na początku wszystko było okej, później zaczęło sypać bluescreenami a jeszcze później jedna z kości przestała być wykrywana. Dlatego zazwyczaj kupuje się dwie takie same kości (lub tego samego producenta różniące się tylko ilością pamięci).

Opublikowano

// Wiem że kiedyś kolega wkładał dwie różne kości RAM, na początku wszystko było okej, później zaczęło sypać bluescreenami a jeszcze później jedna z kości przestała być wykrywana. Dlatego zazwyczaj kupuje się dwie takie same kości (lub tego samego producenta różniące się tylko ilością pamięci).

Czyli mówisz, że jak dokupię te 4gb kolejna kość i będę miał dwie takie same to wykryje mi 8 gb? Nie będzie już problemu? Próbowałem też odpalić sama tą kość bez tej drugiej i zamiast 4 pokazywała 2 o co chodzi.. ?

Opublikowano

Czyli mówisz, że jak dokupię te 4gb kolejna kość i będę miał dwie takie same to wykryje mi 8 gb? Nie będzie już problemu? Próbowałem też odpalić sama tą kość bez tej drugiej i zamiast 4 pokazywała 2 o co chodzi.. ?

Zanim podejmiesz decyzję kupna kości wykonaj :

1. Przełóż RAMy i sprawdź czy to coś pomogło

2. Jeśli to nie pomaga wyjmij jedną kość (najlepiej tą 4GB) i sprawdź czy te 2GB działają

3. Jeśli działają sprawdź je jeszcze w drugim slocie

4. Ewentualnie możesz zrobić to samo z kością 4GB

Jak zrobisz to wszystko to daj znać jakie są wyniki tego przekładania bo możliwe że coś płyta główna nie ogarnia, ale raczej jest to wina dwóch innych kości.

@Kirito O, a więc możliwe na pewno tu jest problem :). Zapomniałem że zdarzają się jeszcze mobo z limitami

Opublikowano

http://www.cnet.com/products/asus-p5kpl-am-ps-motherboard-micro-atx-lga775-socket-g31/specs/

Śmieszna sprawa, ta stronka podaje, że ta płyta wspiera max 4GB, tylko nie wiem czy sumarycznie 4 czy max 1 kość 4GB może mieć. Strona asusa działa choćby nie chciała, więc na 100% nie potwierdzę, ale to chyba Twój limit :P

To tylko wymiana płyty głównej pomoże? Nie da się zwiększyć tego limitu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...