Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor

Mandblo3331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam takie małe pytanie.

Mam procesor i5 4690 (3.5Ghz) a jak odpalam  Menedżer zadań to pisze mi  Szybkość 3,78 - 3,85 itd.? Dlaczego tak to dobrze czy zle ;P?

Opublikowano

Możliwe że procesor aktualnie korzysta z trybu boost czyli przyśpiesza by działać efektywniej podczas pracy.

Im więcej GHz tym lepiej :)

//

Procesor cały czas przystosowuje swoją prędkość do aktualnego zastosowania. Korzystasz z wielu aplikacji / grasz - procesor przyśpiesza, Przeglądasz internet / nie robisz nic co obciąża komputer - procesor zwalnia.

Opublikowano

To dobrze aczkolwiek jeśli masz dobre chłodzenie możesz włączyć w Biosie tryb turbo i procesor będzie +4GHz.

Jeśli zadziałało  to zapraszam na mój kanał na YouTube (w sygnaturce). Pozdrawiam.

Nie będzie, bo procesor ma zablokowany mnożnik, nie wprowadzaj w błąd.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Otóż to. Procesor nie posiada litery "K" więc nie ma takiej możliwości. Chyba że komuś się nudzi i chce jechać po szynie (tutaj chodzi o OC).

Opublikowano

Procesory z literą K na końcu można kręcić co zwiększa ich wydajność, jednak przed zakupem trzeba sobie zadać pytanie czy się będzie go kręcić, bo jeżeli nie masz zamiaru kręcić nie ma sensu kupować procesorów z odblokowanym mnożnikiem.Do procesora z literą K musisz też dokupić lepsze chłodzenie bo to boxowe niezbyt będzie dawało radę przy dobrym OC, chyba że już je masz.

Dodatkowo jaką masz płytę główną?

Opublikowano

Z97 Gaming 5 od MSI Ta za 585zł w Morele a karte będę kupował jak wyjdzie ta nowa :)

Warto kupić ten K ? bo nwm czy się opłaca kręcić czy to coś daje? duża różnica w grach w wydajności itd.?  nie będzie ten procek bez K ograniczał karty czy coś?

Chłodzenie mam Fortis 3 od SilentiumPC .

Opublikowano

Nic nie będzie ograniczane, spokojnie. OC pozwala na wyciągnięcie z procka tyle ile się da i fakt faktem daje to rezultaty w grach - im bardziej podkręcony tym większa wydajność.

// Co do innych pytań

1. Czy warto kupić 4690K? u mnie ma aktualnie 4.5GHz i na takim taktowaniu go trzymam, przy dobrym chłodzeniu (BeQuiet DarkRock 3) ma 28-30*C w spoczynku i max 60*C w stresie. Wybór należy do Ciebie, ale ja osobiście nie wydawałbym teraz na to pieniędzy.. co innego gdybyś kupował całego kompa od nowa - wtedy zakup procka z "K" bardziej by się opłacił bo zawsze dobrze mieć możliwość podkręcenia.

Twoje chłodzenie na pewno by się nadawało :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...