Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Punkty i egzamin gimnazjalny.

nerff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy warto sobie powtórzyć lektury szkolne do egzaminu gimnazjalnego, coś będzie z tego? 

Czy to prawda, że jeżeli ktoś nie celuje w czerwony pasek na koniec roku to może mieć wywalone na przedmiotu typu w-f, plastyka itp ? Bo coś słyszałem, że jak biorą do szkół  to punkty są tylko za egzamin gimnazjalny  + 3 przedmioty z których była największa średnia czy coś w tym stylu. 

I tak wgl to macie jakieś rady co sobie warto powtórzyć z różnych przedmiotów ;d ? 

Opublikowano

Lektury olej powinny być tylko teksty źródłowe najwyżej fragmenty (bo nie zawsze wszyscy przerabiali tak samo więc co najwyżej będą pytania do fragmentu tekstu). Formy wypowiedzi sb powtórz i kto Ci powiedział że olewają w-f plastykę itp xD O średniej ocen słyszałeś? ;)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Mamy rok Henryka Sienkiewicza, powtórz sobie Krzyżaków, Latarnika itp. Do rekrutacji są punkty z egzaminu gimnazjalnego i jak się nie mylę jeszcze chyba 3 czy 4 przedmioty, które sobie wybiorą na dany kierunek. Przykładowo chcą geografie, matematykę, polski i język wiodący.

Opublikowano

Co do lektur to warto przypomnieć sobie główne wątki, motywy itp, przyda się do rozprawki. Co do rekrutacji to liczą się (przynajmniej tak było dwa lata temu w moim przypadku) wyniki z egzaminu (przeliczne na pkt) i oceny z "przedmiotów punktowanych przy naborze", przykładowo do mat-fizu byłyby to matematyka, fizyka, polski i język obcy :)

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

a ten egzamin nie jest analogiczny do matury? czytanie ze zrozumieniem i tekst do napisania na podst. jakiegos fragmentu? 

Jeżeli tak i nie czytałes lektury musisz się trzymac tylko tego fragmentu, nie mozesz napisać czegoś co Ci się "wydaje że było tak w książce". Maxa pewnie za to nie dostaniesz ale jakieś 15/20 powinno być

Co do rekrutacji to każda szkoła inne przedmioty wybiera, musisz poczytac w zasadach rekrutejszyn 

ae1d1005fe.png

Opublikowano

a ten egzamin nie jest analogiczny do matury? czytanie ze zrozumieniem i tekst do napisania na podst. jakiegos fragmentu? 

Jeżeli tak i nie czytałes lektury musisz się trzymac tylko tego fragmentu, nie mozesz napisać czegoś co Ci się "wydaje że było tak w książce". Maxa pewnie za to nie dostaniesz ale jakieś 15/20 powinno być

Co do rekrutacji to każda szkoła inne przedmioty wybiera, musisz poczytac w zasadach rekrutejszyn 

Na teście gimnazjalnym wystarczy fragment, na maturze ustnej/pisemnej zwykle trzeba odnieść się do co najmniej jednego tekstu kultury.

Opublikowano

^toto

W gimnazjum niestety liczy się i średnia i wynik egzaminu, ale jak to biorą pod uwagę przy rekrutację, to już zależy od wymagań szkoły średniej. Zazwyczaj jest własnie średnia + wynik. Możesz w sumie powtórzyć te lektury, przeczytać opracowania (bryk), na pewno Ci to nie zaszkodzi.

Opublikowano

Egzamin gimnazjalny to największa głupota i bezsensowny stres dla młodych ludzi, nie ucząc się nic przez całe gimnazjum możesz zdać to bez problemów. Lektury? Nie będzie ich, dostaniesz tekst źródłowy i do niego szereg pytań. Zamiast się uczyć lepiej się wyluzuj bo i tak przez 2 dni materiału Sobie nie przypomnisz.

Opublikowano

dokładnie jak wyżej. ja wychodzę z gimby, zresztą teraz masz niż demograficzny i mi przynajmniej jak byłem na zwiedzaniu mówili, że przyjmą mnie choćbym miał mniej niż próg punktów. bez przygotowania myślę, że razem z ocenami wyciągnę z 80%, czyli dostanę się do większości szkół. to tez zależy jak u ciebie jest właśnie ze szkołą, gdzie chcesz iść, ale jeżeli masz zamiar powtórzyć sobie w dwa dni coś to powtórz sobie choć trochę najważniejsze daty z histy, rozprawkę/opowiadanie/charakterystykę, z angola list motywacyjny/e-mail/wiadomość, z maty jakieś podstawy i w sumie tyle. wyluzuj się, najlepiej bez stresu podejść. 

liczą się punkty z egzaminu i przedmioty, które masz w danym profilu. ja np. mam matę, polaka, angola i infę na tech-infie. w ogóle beka, bo u mnie technikum ma 60 punktów próg, więc całkiem izi. 

aaa i streszczenia z lekturami jakieś typu dziady cz. 2, zemsta, skąpca, romeo i julia. żebyś miał o czym pisać rozprawkę  B)

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Jak 2 lata temu składałem papiery do technikum, to liczyły się 4 wybrane przedmioty + wyniki z egzaminu gimnazjalnego + konkursy/osiągnięcia. Więc średnia raczej była mało ważna.

Opublikowano

powtorz sobie o co chodzilo w dziadach, z matmy wzory na graniastoslupy bo zawsze sie trafia

z fizyki hydrostatyka 70% ze bedzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...