Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polska literatura współczesna

hyhy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, cześć i czołem.

Moglibyście zaproponować mi kilka tytułów polskich autorów? Najlepiej jak najbardziej aktualne książki, interesują mnie szczególnie pozycje powstałe w latach 2005-2015. 

Liczę na Was.

PS: Żadnej fantastyki, tylko wartościowe powieści. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Polecam- Maria Konopnicka "O krasnoludkach i sierotce Marysi".

Opublikowano

To co ty niby chcesz? Fantastyka wartościowa nie jest?

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Ano tak się składa, że zupełnie nie jest. I najlepszym dowodem na to jest właśnie Twoja wypowiedź. Jest tyle rodzajów powieści, że głowa mała. Fantastyka to tylko skutek uboczny, książki powstałe dla zapchania czytelniczych głów pierdołami o smokach i elfach :-))

Za nowe, prosiłam coś z przedziału 05-15. Tegoroczne premiery mnie nie interesują.

Qui est le prochain?

Opublikowano

­Katarzyna Bonda - Sprawa Niny Frank, kryminał.

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Ano tak się składa, że zupełnie nie jest. I najlepszym dowodem na to jest właśnie Twoja wypowiedź. Jest tyle rodzajów powieści, że głowa mała. Fantastyka to tylko skutek uboczny, książki powstałe dla zapchania czytelniczych głów pierdołami o smokach i elfach :-))

Za nowe, prosiłam coś z przedziału 05-15. Tegoroczne premiery mnie nie interesują.

Rozumiem, że fantastyka naukowa również istnieje po to by napchać dzieciom głowy bajkami o ufoludkach i innych światach? Prawda?

Cóż, szkoda, że Lem czy Tolkien są dla Ciebie bezwartościowymi autorami...

Jeśli coś polecać to dowolne książki Chucka Palahniuka, żadna nie jest polska ani z przedziału 2005-2015 ale literatury nie segreguje się datami, narodowościami czy gatunkami, gdybyś się na niej znała tak jak twierdzisz to byś wiedziała.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Rozumiem, że fantastyka naukowa również istnieje po to by napchać dzieciom głowy bajkami o ufoludkach i innych światach? Prawda?

Cóż, szkoda, że Lem czy Tolkien są dla Ciebie bezwartościowymi autorami...

Jeśli coś polecać to dowolne książki Chucka Palahniuka, żadna nie jest polska ani z przedziału 2005-2015 ale literatury nie segreguje się datami, narodowościami czy gatunkami, gdybyś się na niej znała tak jak twierdzisz to byś wiedziała.

Hej, nie spinaj się. To jest po prostu moja opinia, mam do niej prawo. Nie twierdzę, że autorzy są bezwartościowi (wręcz przeciwnie, bardzo zdolni, piszą całkiem nieźle) - twierdzę, że fantastyka jako taka (nie naukowa, dlatego podkreśliłam smoki i inne głupie stworki) nie poszerza w żaden sposób wiedzy, a co najwyżej rozwija wyobraźnię. A że wyobraźnię mam już rozbudowaną, to szukam czegoś innego.

Co do segregacji literatury - określiłam konkretnie literaturę polską powstałą w konkretnym przedziale czasowym, ponieważ mam do zrobienia mały research dotyczący opinii wartościujących wśród autorów - a propos polskich realiów w tym właśnie okresie. W fantastyce raczej tego nie znajdę. 

Prosiłam tylko o tytuły, a wywiązała się tu kompletnie zbędna dyskusja na temat słuszności gatunków.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Złodziejka książek - Markus Zusak

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Nie no spoko ja nikogo nie krytykuję za to że lubi czytać książki inne od moich ale ja akurat jak mam mieć książkę to tylko fantastykę, ale naukową bo sam za smokami i elfami nie przepadam więc raczej coś jak "Dowództwo Starka", "Najemnicy" i seria S.T.A.L.K.E.R. Jedyna fantastyka "klasyczna" to wiedźmin, i raczej nic poza nim nie przypadło mi do gustu :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...