Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zbyt duża szczerość

Gość steelie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, czasami jestem zbyt szczery i inni się obrażają... Jak myślicie, zbyt duża szczerość to wada czy zaleta?

Opublikowano

Jest pewna różnica między chamstwem a szczerością. Po prostu się z tą swoją szczerością nie obnoś, o ile nie jest to konieczne. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

@Exile nie oglądam TV xD

@Mexantine nie o to chodzi. Czasami mówię rzeczy które ludzie nie chcą słyszeć (Nie chodzi o to, że kogoś obrażam)

Opublikowano

Podaj jakiś przykład bo ciężko powiedzieć bez tego. Szczerość jest dobra, ale pewne rzeczy trzeba przemilczeć i to nie jest już nieszczerość tylko przemilczenie. Jeśli będziesz szczery w każdej sytuacji to będziesz też postrzegany jako niemiła osoba, pewnych rzeczy nie powinno się mówić nawet jak się jest szczerym.

Opublikowano

@Exile nie oglądam TV xD

@Mexantine nie o to chodzi. Czasami mówię rzeczy które ludzie nie chcą słyszeć (Nie chodzi o to, że kogoś obrażam)

Miałem podobnie. Grubej koleżance radziłem, żeby schudła. Klasa stwierdziła, że jestem chamski. Pewnie dlatego, że 80kg przy wzroście 165 to nie nadwaga.

Bądź szczery.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

@Dygo przykład?

załóżmy, że jest jakaś tam para. Ja widzę i znam dwie osoby, że kompletnie do siebie nie pasują i to się nie uda. Mogę udawać, że się uda, ale ja od razu mówię że to się nie uda - ta druga osoba sie obraża xD

Opublikowano

@Exile nie oglądam TV xD

I to właśnie jest chamskie. Jeśli nie musisz tego mówić i jesteś w pełni świadomy tego, że możesz swoją opinią kogoś najzwyczajniej skrzywdzić, wypadałoby po prostu trzymać język za zębami. Nie tylko ze względu na szacunek do drugiego człowieka ale i ze względu na to, że kiedyś może Ci się taka ultraszczerość bardzo boleśnie odbić na szczęce czy połamanych kończynach chociażby. 

@Dygo przykład?

załóżmy, że jest jakaś tam para. Ja widzę i znam dwie osoby, że kompletnie do siebie nie pasują i to się nie uda. Mogę udawać, że się uda, ale ja od razu mówię że to się nie uda - ta druga osoba sie obraża xD

To akurat chamskie. I głupie. Bo nie dość, że wpieprzasz się w czyjeś życie to i robisz z siebie pacana udając wróżbitę Macieja :-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

@Dygo przykład?

W tym wypadku jest to trochę chamskie, rozumiem że jest to twoja opinia, ale nawet jeśli takową masz, nie oznacza to że musisz innym ją przekazywać. "przeciwieństwa się przyciągają" Poza tym nie zawsze można trafić na idealną osobę, ale zawsze dostaniemy coś takiego jak doświadczenie życiowe, które bardzo się przydaje i tej parze w taki sposób, że nawet jak się rozstaną to będą później tworzyć lepsze związki, gdyż będą mądrzejsi o to czego się nauczyli w tym związku. Jeśli jesteś pewny tego, że się rozstaną, zachowaj to dla siebie. Nikt nie powinien się Ciebie czepiać za to, że nie powiesz tego co podałeś w przykładzie. Są osoby, które ten typ ludzi odpychają od siebie, bo uważają że są toksyczni. Jeśli oni mają cel i chcą chociaż spróbować a ktoś od razu wyskakuje że im się nie uda to humor się im psuje i wolą się odsunąć. Robią wtedy swoje i nikt ich nie dołuje, oczywiście nie mam tu już na myśli samego związku. 

Opublikowano

@Dygo @Mexantine tyle że chodzi o przykład, gdzie każdy to widzi, ale oni udają że jest ok. To widać że z tego nic nie będzie.

Opublikowano

Powiem tak: bycie szczerym nie da ci wielu przyjaciół, ale da ci tych prawdziwych, co oczywiście nie oznacza, że musisz mówić wszystko co myślisz.

To co podałeś to było dość mocno niemiłe, ja bym się wnerwił i cię pozdrowił paroma wulgaryzmami gdybyś jeszcze się awanturował. Nie należy mówić nic, ale nie należy też mówić za dużo. Lepiej parę rzeczy przemilczeć.

Kiedy być szczerym? Kiedy ktoś cię pyta o opinię np. Ale to wcale nie oznacza, że jeżeli twoja opinia jest negatywna na jakiś temat, to nie musisz mówić np. ale ty jesteś arcybrzydkim pasztetem, tylko staraj się dobrać ładne słowa, aby nie urazić nikogo. Ja szczerze mówiąc rzadko kłamię, bardzo rzadko.

A, i jak przychodzisz w gości i o coś cię pytają, co ci się nie podoba, to może w tym przypadku lepiej kłamać; trochę nie wypada przychodzić i jeszcze narzekać.

Kiedy być szczerym? No, kiedy kogoś obrażasz, to szczerość jest oczywiście zalecana :D. Chyba że kozaczysz do typa 2m i 45 w łapie :D.

Po prostu uważaj na słowa, bo zęby nie wypadają tylko od słodyczy.

19.jpg

Opublikowano

@Dygo @Mexantine tyle że chodzi o przykład, gdzie każdy to widzi, ale oni udają że jest ok. To widać że z tego nic nie będzie.

Mówienie im tego nie jest potrzebne, oni sami rządzą swoim życiem i zakładam, że jesteś w wieku gdzie hormony buzują, więc te osoby mogą na to różnie reagować i lepiej zawsze jest wziąć jedną z tych osób i porozmawiać na osobności niż przy wszystkich mówić.

Opublikowano

Ja Ci powiem że ja zawsze jestem szczery, ale czasem tą szczerość tak ubieram w słowa że jeszcze po pysku nie dostałem :yay: Ważni też są odpowiedni ludzie <niektórym chciałbym powiedzieć że są zwykłymi z*****i i k****i ale cóż :) > ja zadaję się z ludźmi których lubię i szanuję, a oni lubią i szanują mnie więc to też jest w tym wszystkim ważne :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak szczerość wobec innych, mozna być po prostu tylko człowiekiem asertywnym.

Szczery człowiek kłamie i mówi  tak jak mu pasuje, wcale nie wyraża opinii i tego co myśli, dostosowuje się do sytuacji. Szczerość tak wcale nie ma nic wspólnego z prawdomównością, bo równie dobrze nie trzeba mówić całej prawdy i nie kłamać by być wobec kogoś nieszczerym. 

Elo, czasami jestem zbyt szczery i inni się obrażają... Jak myślicie, zbyt duża szczerość to wada czy zaleta?

To chyba powód do martwienia się o siebie, jesteś niezbyt szczery i ubarwiasz to co mówisz.  Wychodzi na to że zaliczasz to do wady bo nie potrafisz być asertywny. Nie masz prawa naruszać czyjejś prywatności w swoich wypowiedziach, mówisz za dużo i obrażasz kogoś. 

Nie myśl że piszę bo nie uważam iż jesteś nie szczery, po prostu ludzie których według siebie obmawiasz szczerze nie akceptują tego co robisz. Co innego myśleć a co innego wyrazić słowami tak by nie obrazić, odrobina taktu w wypowiedziach to po jakimś czasie przestaną się obrażać traktując wypowiedzi jako konstruktywną krytykę a nie atak na nich. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To nie szczerość, tylko mieszanie się w czyjeś sprawy. Lepiej życzyć im powodzenia i jeśli im wyjdzie, to dobrze, że spróbowali, jeśli nie, to ich problem.

Opublikowano

Tak jak inni mówią, trzeba umieć odróżnić chamstwo od szczerości. Jeśli podchodzisz do kogoś i mówisz " jesteś gruby, brzydki , to ci się nie uda " to w większości przypadków będzie to chamstwo. Ja jestem bardzo szczery ale takich rzeczy nie mówię. Jednakże, jeśli podejdzie do mnie gruba dziewczyna ( powiedzmy 110 kg i wzrost 160cm) i zapyta czy jest gruba, to niech się nie obraża po mojej odpowiedzi :P

Opublikowano

Tak jak inni mówią, trzeba umieć odróżnić chamstwo od szczerości. Jeśli podchodzisz do kogoś i mówisz " jesteś gruby, brzydki , to ci się nie uda " to w większości przypadków będzie to chamstwo. Ja jestem bardzo szczery ale takich rzeczy nie mówię. Jednakże, jeśli podejdzie do mnie gruba dziewczyna ( powiedzmy 110 kg i wzrost 160cm) i zapyta czy jest gruba, to niech się nie obraża po mojej odpowiedzi :P

Gdybyś powiedział że jest chuda też by się obraziła xD

Doje**ł jak sosna w dzika...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...