Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam dobrego początkowego buildu

RazDwaTszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie szukam kogoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę z PoE do wspólnej gry.

Czy ktoś z zaawansowanych graczy może mi polecić jakiś dobry build dla początkującego ?

W gąszczu poradników na forum PoE zwyczajnie zgłupiałem i nie wiem co wybrać.

Zależy mi na czymś tank'y i szybkim expieniu (dużo aoe), dobrym late game, przede wszystkim aby był w miarę prosty do złożenia i niedrogi.

Może z własnego doświadczenia powicie co będzie najlepsze na start.

Z góry dzięki za pomoc i zainteresowanie moim tematem.

Opublikowano

Polecam ci ten build jako początkujący, zrobiłem sobie go teraz i expie już 55 lvl i jest po prostu rzeź ;d  lepiej mi się graniż tym-> tym a mam już tu 90 lvl

Opublikowano

Mam jeszcze kilka pytań

1. Na jakim trybie gra najwięcej osób ?

2. Do czego służą karty ?

3. Czy da się obniżyć wymagania dotyczące many do aur, które chcą 50% ?

4. Czy jeśli przeszedłem poziom Normal moge do niego wrócić i zrobić Labirynty ?

5. gdzie mogę sprawdzić cenę przedmiotu np. jakiegoś topora ? (czy jest jakaś strona?)

Opublikowano

1. HC perm - mało, SC perm - srednio, HC liga czasowa - sporo, SC liga czasowa - sporo

2. http://pathofexile.gamepedia.com/Divination_card

Tak ogólnie: karty posiadają ilość stack'ów niezbędnych do ich wymiany na przedmiot. np jeśli masz 1/5 to potrzebujesz 5 identycznych kart, aby wymienić na przedmiot.

Karty wymienia się w 4 akcie u npc Tasuni.

3. http://pathofexile.gamepedia.com/Mana_reservation#Reducing_mana_reservation 

W drzewku takie nody jak reduce mana reserved. W niektórych unikalnych itemach, które posiadają takowy bon. Gem o nazwie Enlighten

4. Tak. Pod przyciskiem U masz mapę wraz z zakładkami aktów.

5. http://poe.trade/

57192e39824c93eb888999c2fd81258e.gif

Opublikowano

Proszę o wyltumaczenie co oznaczją poniższe bonusy:

- globla critical strike multipiler
- unarmed physical dmg
- extra gore
- stun recovery
- accuracy rating
- evasion rating
- projectiles
- effect radius
- cannot evade enemy attacks

Opublikowano

Proszę o wyltumaczenie co oznaczją poniższe bonusy:

- globla critical strike multipiler ---- zwiększenie obrażeń z krytów (działa na każdą postać zadawanego kryta)

- unarmed physical dmg   ----  fizyczny dmg, jesli nie używamy broni

- extra gore  --- to tylko wizualny efekt krwawienia naszej postaci

- stun recovery --- bon ten zmniejsza czas trwania stuna

- accuracy rating -- decyduje o celności naszej postaci (spelle tego nie posiadają). 

- evasion rating  -- szansa na unikiniecie hita (nie działa na spelle)

- projectiles - pociski oraz strzały (w kazdym skillu-gemie umieszczona jest informacja co może go boostować)

- effect radius  - zwiększa zasięg skill

- cannot evade enemy attacks  --- evasion rating jest zerowany = nie możesz uniknąć hitów (jeżeli lecisz w armor lub coś innego, to ten bon nie jest wadzący).

Opublikowano

A ja myślałem że tutaj są sami laicy­, jak się idzie w armor to można wsiąść nieunikanie.

globla critical strike multipiler - jest mnożnikiem wartości obrażeń krytycznych, wszędzie gdzie jest napisane multiplier to znaczy mnożnik, może być zwiększany albo zmniejszany.

Opublikowano

A ja myślałem że tutaj są sami laicy­, jak się idzie w armor to można wsiąść nieunikanie.

globla critical strike multipiler - jest mnożnikiem wartości obrażeń krytycznych, wszędzie gdzie jest napisane multiplier to znaczy mnożnik, może być zwiększany albo zmniejszany.

Można, jest ogrom buildów, które z tego korzystają i bazują na armor'ze. Oraz jest ogrom buildów, które z tego nie korzystają, mimo, że mają tylko armour.

Od ostatniego patha przerobili dmg z kryta na sumę (dla lepszej czytelności).

CriticalStrikeDamage = Damage * (BaseCriticalStrikeMultiplier + AdditionalCriticalStrikeMultiplier)   

Wynikiem oczywiście jest już wyjściowy dmg, jak zadamy podczas kryta (sam zadany dmg zależy od survi/buffów jakie posiada moob).

Kryt nie działa na dmg, który zadawany jest w czasie (kryt tu nie występuje - np. podpalenia, bleeding itd)

Opublikowano

Oj nie do końca ­od ostatniego pacha określili typ modyfikatora jako added, fakt , natomiast ten wzorek co podałeś jest z wiki ale nie zgadza sie on z przykładem podanym niżej. Pewnie obrażenia krytyczne liczy się tak jak to było podane poprzednio, czyli mnożymy podstawowe obrażenia przez CSM i dodajemy do podstawowych obrażeń, czyli całe dmg = normalny dmg + (normalny dmg * CSM ). I to by sie zgadzało z przykładem :

cały = 110 + (110 * 150%) = 275

Natomiast obrażenia krytyczne sa istotne na występowanie tak zwanego status alignement czyli bycia pod wpływem żywiołu , bo to one je tworzą, natomiast poison, bleeding zależą od %, po resztę zapraszam do wiki ...

Opublikowano

Od ostatniego patha przerobili dmg z kryta na sumę (dla lepszej czytelności).

Źle to zrozumiałeś, chodzi o to, że dmg z kryta (nie ten zadawany) tylko  critical strike multipiler  jest sumowany z bazowym, a później mnożony z normalnym dmg.

Wcześniej, nie był sumowany z bazowym, tylko mnożonym z nim. a póżniej wynik dodawany do bazowego. 

np. 50% increased critical strike mulitipiler, tak na prawdę nie dawało dodatkowo o 50% większego kryta, a  o 150%*50%=150*0,5=75%.

Czyli jak teraz jest +50% to critikal strike multipiler, to w sumie masz 150%+50% = 200% crit multi

Wcześniej jak było 50% increased critical strike multipiler, to dawało 150%+75% = 225 crit multi

Dlatego też, tam gdzie kiedyś było 50%, to teraz dają +75%. Wiec efekt się nie zmienił, tylko jest to czytelniejsze.

Co do podpalenia itp , kryt nie podnosi dmg w czasie trwania, ponieważ nie są to tak zwane 'hity', więc kryt nie ma prawa tu istnieć.

Natomiast przechodząc do tego, od czego zależy sam dmg w czasie, to zależy od dmg jaki zadamy ze skilla (czyli tutaj akurat kryt jest liczony)

Czyli podsumowując, kryt zadziała na dmg wejściowy, ale już nie wystąpi podczas samego trwania dmg w czasie.

Powoduje to, że wszystkie buffy jakie będą czerpane z zadanego kryta, nie będą z tego czerpane (tylko 1 hit inicjujący).  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

...Czyli podsumowując, kryt zadziała na dmg wejściowy, ale już nie wystąpi podczas samego trwania dmg w czasie.

Powoduje to, że wszystkie buffy jakie będą czerpane z zadanego kryta, nie będą z tego czerpane (tylko 1 hit inicjujący).  

Oczywiście to się zgadza , dodać można że dmg w czasie mają prędkość którą można zwiększać lub zmniejszać, to samo z czasem ich trwania.

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...