Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem odpowiedniego działu w "Niezbędnik Programisty", więc napiszę tutaj.

Z racji, że jestem bezrobotny, nieuczący się, mam bardzo dużo wolnego czasu.

Większość marnuję na mpc, graniu i przeglądaniu onet. Postanowiłem, że lepiej będzie spożytkować czas wolny na bardziej efektywne zajęcia. Oczywiście jestem początkujący. Nie mam oczekiwań typu znaleźć dobrze płatną pracę. Nie jestem także napalony, by nauczyć się tego w pare dni. Wiem, że to zajmuje trochę czasu i jestem w stanie go poświęcić.

Chcę się uczyć tylko dla siebie, dla rekreacji. Interesowałoby mnie pisanie jakichś

podstawowych aplikacji na androida.

Pytania. Jaki język jest do tego najodpowiedniejszy? Jaki język sami wybraliście i dlaczego?

Pomocne odpowiedzi postaram się nagrodzić lajkami.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Do androida to tylko Java.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Do androida to tylko Java.

widzę kolega się nawet na swoim fachu nie zna

Wiem, można pisać w C++, ale to nie ma sensu.

Opublikowano

Nie żeby coś, ale dlaczego to nie ma sensu? Z tego co wiem, C++ jest szybszy od Javy ;_;. To, że jest jakieś przekonanie, że na Androida powinno się pisać tylko w javie, jest jak dla mnie bzdurne. Zawsze może być lepsze rozwiązanie. Skoro Android jest napisany z ogromnym nakładem Javy, to opierając się na tym, mogę uznać, że dzisiaj powinniśmy używać zegarów słonecznych - bo przecież to słońce było na świecie pierwsze, a nie elektronika, prawda? :)

jw19e8.png

Opublikowano

Nie żeby coś, ale dlaczego to nie ma sensu? Z tego co wiem, C++ jest szybszy od Javy ;_;. To, że jest jakieś przekonanie, że na Androida powinno się pisać tylko w javie, jest jak dla mnie bzdurne. Zawsze może być lepsze rozwiązanie. Skoro Android jest napisany z ogromnym nakładem Javy, to opierając się na tym, mogę uznać, że dzisiaj powinniśmy używać zegarów słonecznych - bo przecież to słońce było na świecie pierwsze, a nie elektronika, prawda? :)

To, że jest szybszy na komputerze, to nie znaczy że będzie szybszy na telefonie.

Opublikowano

Nie jest zawsze szybszy. JIT sporo daje. Poza tym, aplikacje na androida można pisać w html5 i js, co też może zainteresować autora. Ale Java wydaje się najodpowiedniejsza. Zresztą, wybór języka nie jest taki ważny.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Nie chodziło mi raczej w mojej wypowiedzi o wywyższenie C++, tylko uświadomienie @1361622928-U485574.pngandroidfanboy że Java nie jest jedną, jedyną, najlepszą opcją.

w przypadku androida jest

Opublikowano

To, jeśli możesz, uzasadnij mi, dlaczego Java jest na Androida jedynym dobrym wyborem. Z tego co widzę, niemal każdy twierdzi, że wybór języka nie ma większego znaczenia, jeśli się go "ogarnie".

jw19e8.png

Opublikowano

To, jeśli możesz, uzasadnij mi, dlaczego Java jest na Androida jedynym dobrym wyborem. Z tego co widzę, niemal każdy twierdzi, że wybór języka nie ma większego znaczenia, jeśli się go "ogarnie".

Bo ma najwięcej możliwości i jest najszybsza?

Opublikowano

Opcji jest kilka, najlepsze obecnie to chyba:

- Java (wiadomo - wspierane natywnie, ale ogranicza Cię tylko do Androida),

- JavaScript + React Native (multiplattformowe),

- C# + Xamarin (multiplatformowe).

Najwięcej wyciśniesz z Javy, ale pisanie multiplatformowego kodu też ma oczywiste zalety.

Co do C++ to nie wiem, nie wypowiadam się;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngandroidfanboy Jak na moje oko inne języki, typu Python, C++, mają równie duże możliwości, a prędkością przeważnie ją wyprzedzają :) Twierdzenie, że Java jest jedynym słusznym wyborem, to bzdura, więc nie wiem, jak możesz mieć taki nick ;-;

jw19e8.png

Opublikowano

Ja p******e, C++ lepszy od javy na androidzie? Na komputerze owszem może i ma więcej możliwości i jest szybszy, ale na ANDROIDZIE C++ czy Python nie jest szybszy od Javy.

Opublikowano

Nawet, jeśli to co mówisz, jest prawdą, nie zmienia to faktu, że Java nie jest jedynym wyborem. Nawet Jaca, które doświadczenie duże ma, stwierdził, że wybór języka znaczenia dużego nie ma. Pisałem aplikacje na androidzie zarówno w C++, jak i Javie (poprawka: jeśli chodzi o Javę, brałem tylko kody z internetu, dla porównania szybkości, bo sam w niej nie piszę), i tutaj Cię zdziwię - C++ był szybszy :) Prędkość zależy od umiejętności programisty, więc Java nie jest na Androida "jedynym słusznym wyborem".

jw19e8.png

Opublikowano

Nawet, jeśli to co mówisz, jest prawdą, nie zmienia to faktu, że Java nie jest jedynym wyborem. Nawet Jaca, które doświadczenie duże ma, stwierdził, że wybór języka znaczenia dużego nie ma. Pisałem aplikacje na androidzie zarówno w C++, jak i Javie (poprawka: jeśli chodzi o Javę, brałem tylko kody z internetu, dla porównania szybkości, bo sam w niej nie piszę), i tutaj Cię zdziwię - C++ był szybszy :) Prędkość zależy od umiejętności programisty, więc Java nie jest na Androida "jedynym słusznym wyborem".

Nie jest jedynym wyborem, ale na ANDROIDA jest jedynym słusznym wyborem. A to, że C++ był szybszy na komputerze to się nie dziwię. Java na androida ma najwięcej możliwości, w C++ nie zrobisz na androidzie tyle co w Javie. I tak, ma znaczenie, jeśli piszesz programy tak profesjonalnie. Lecz po części prawda, że czasem się korzysta z innych możliwości do pisania programów na androidzie.

Opublikowano

Nie jest jedynym wyborem, ale na ANDROIDA jest jedynym słusznym wyborem. A to, że C++ był szybszy na komputerze to się nie dziwię. Java na androida ma najwięcej możliwości, w C++ nie zrobisz na androidzie tyle co w Javie. I tak, ma znaczenie, jeśli piszesz programy tak profesjonalnie. Lecz po części prawda, że czasem się korzysta z innych możliwości do pisania programów na androidzie.

Bzdura, nie ma języka idealnego i jednego złotego środka. Zapraszam do zapoznania się z: 

https://software.intel.com/en-us/android/articles/what-program-languages-should-i-use
Opublikowano
Java na androida ma najwięcej możliwości, w C++ nie zrobisz na androidzie tyle co w Javie.

nie potrafię sobie wyobrazić możliwości, aby w języku natywnym móc zrobić mniej niż w Javie.

ale na ANDROIDZIE C++ czy Python nie jest szybszy od Javy

http://blog.cfelde.com/2010/06/c-vs-java-performance/

http://stackoverflow.com/questions/9313486/c-vs-java-in-android

Ogólnie nie twierdzę, że pisanie w C++ jest najlepszym wyborem jeśli targetuje się androida, ale to co piszesz to herezje.

Opublikowano

Przecież Ci, za przeproszeniem, do cholery piszę, że oba testy robiłem na telefonie, i tam również C++ był szybszy. Nie, java nie jest jedynym słusznym wyborem na Androida. Gdyby tak było, to po co jądro Andka byłoby zrobione w C? Są rozmaite inne, często lepsze wybory, niż ona (java).

Nie twierdzę, że C++ jest idealny na wszystko. Uświadamiam Ci jedynie, że to co piszesz, to zwyczajne bzdury, a na Androida jest wiele języków, które, odpowiednio użyte, równają się Javie, a czasem nawet ją przewyższają.

jw19e8.png

Opublikowano

Ja p******e, C++ lepszy od javy na androidzie? Na komputerze owszem może i ma więcej możliwości i jest szybszy, ale na ANDROIDZIE C++ czy Python nie jest szybszy od Javy.

Pamiętaj, że Java tu czy tam chodzi na VM. C++ chodzi natywnie.

Uzasadnij czemu Java jest "lepsza" na Androidzie od C++? Co oznacza "lepszy" język? Co oznacza "więcej możliwości"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...