Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum - jaki profil?

ArTmol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć zostały mi niecałe 2miesiące na wybranie szkoły (szybciej, lepiej). Zastanawiam się nad technikum jednak nie wiem jaki profil wybrać. Jaki profil jest bardziej przyszłościowy? Chciałbym po skończeniu technikum dostać się do pracy że tak powiem bezproblemowo. Prosiłbym o podanie profili na jakie warto się kierować i na które położyć największy nacisk rekrutacyjny itp. Nie podałem jakie profile mnie interesują, ponieważ nie mam zainteresowań prócz jakiegoś pojęcia o informatyce (ten profil mija się z celem).

Opublikowano

informatyka mija się z celem? jest ciągłe zapotrzebowanie na DOBRYCH informatyków w różnych specjalizacjach. Teraz cała technologia kręci się wokół informatyki, więc to jest najbardziej przyszłościowy kierunek.

Opublikowano

No widzisz sam napisałeś. Dobrych jednak czuję, że sobie nie poradzę. Zdać zdam, ale nie będę się uważał za jakiegoś porządnego informatyka tylko przeciętnego Sebę z bloków co potrafi sam naprawić kompa czy zrobić prosty program ucząc się w domu po lekcjach.

Opublikowano

Technikum ogółem słabo przygotowuje do zawodu. Lepszym wyborem będzie liceum + ew dokształcanie na własną rękę. Sam stałem przed tym wyborem i poszedłem na mat-fiz. Jakby nie patrzeć, ogromny wybór studiów, od AGH po polibudę.

Ciężko określić przyszłościowe zawody. Obecnie, to chyba tylko ludzie z IT i księża mogą spać spokojnie. Najlepiej patrzeć pod kątem zainteresowań. Rynek zbyt gwałtownie się zmienia, by przewidzieć, co będzie w przyszłości. 

Opublikowano

No dobrze, ale czy po takim technikum informatycznym będę potrafił coś robić żeby zatrudnili mnie do pracy czy nauczę się podstaw które mam np. opanowane i będę po prostu przez pierwszy rok-dwa nudził się na lekcjach.

Opublikowano

No dobrze, ale czy po takim technikum informatycznym będę potrafił coś robić żeby zatrudnili mnie do pracy czy nauczę się podstaw które mam np. opanowane i będę po prostu przez pierwszy rok-dwa nudził się na lekcjach.

Jeśli idziesz od tak bez zamiłowania do tego to możesz co najwyżej liczyć na pracę w komputroniku lub innym badziewiu. Jak do oferowanej w tej szkole wiedzy dodasz ciekawość i chęć rozwoju to masz szansę na coś więcej. Dużo zależy także od szkoły, tych dobrych jest mało, mnóstwo jest natomiast tych słabych i przeciętnych, więc szkołę wybierz z głową. Do większości dobrych szkół się dostaniesz mając przeciętne oceny.

Opublikowano

Właśnie chodzi o to, że nie mam jakiś zainteresować. Chcę wybrać szkołę właśnie żeby nie pracować w jakimś komputroniku i wciskać ludziom sprzęt który nie chce zejść z półek lub w Mcdonaldzie. Wiadomo, że jak będzie trzeba to się tego nauczę gdzie pójdę bo nie będę miał wyjścia. Ja planuję wyjechać za granicę po skończonym technikum i tam pracować jednak ojciec (wojskowy) i bliżsi proponują mi abym poszedł do liceum i do wojska lub na studia (nie widzę zbytnio tych studiów). Ojciec opowiada mi jakie to wojsko nie jest, że dostaje mieszkanie, dodatkowe premie na święta, wakacje itp. że miesięcznie wychodzi jakieś +2000zł jak dla mnie (od zera). W skali roku wychodzi jakieś 27000zł lub więcej. 

Opublikowano

Jeżeli nie interesujesz się niczym, to po co masz iść na siłę do technikum, na byle jaki profil. Wkrótce cię to znudzi i zdasz sobie sprawę ile czasu zmarnowałeś na naukę czegoś, co cię nie interesuje.

Na twoim miejscu brał bym wojsko, szczególnie jeśli masz schody w rodzinie. To prawda, wojskowi mają dużo przywilejów. Pensja starcza na godne życie, w dodatku można zarobić trochę więcej jeżdżąc na misje. Jednak jeśli chcesz iść w tym kierunku, radzę skończyć studia ( nie wiem dokładnie jaki profil ), będziesz mógł wtedy awansować na wyższe rangi.

Opublikowano

Czyli po samym liceum nie opłaca się? Czy liceum wojskowe coś daje czy tylko sama nazwa, że wojskowa? Czy idąc od razu po liceum do wojska mogę w międzyczasie robić szkołę podoficerską? I jak to jest z tymi badaniami bo mam "garba" i wada postawy (kostki schodzą do środka). Czy to w jakimś stopniu może mnie wyeliminować z wojska czy nie patrzą na to? Ogólnie mogę wykonywać wszystkie ćwiczenia na WF i wgl.

Opublikowano

Szybka emerytura, małe wymagania, spokojne życie - idealna praca dla lemingów, to było dobre 40 lat temu gdy były jakieś wartości "patriotyczno-podobne". Weź się w garść i zrób coś pożytecznego, marną posadką w wojsku świata nie podbijesz. :)

Opublikowano

Ale teraz powiedz szczerze. Poszedłbym do tego technikum miał jakiś zawód do tego bym musiał że tak powiem "tyrać" i mieć tyle samo co w wojsku jak ty to powiedziałeś "praca dla lemingów" a zarobki na podobnym poziomie w wielu przypadkach.

Opublikowano

Ale teraz powiedz szczerze. Poszedłbym do tego technikum miał jakiś zawód do tego bym musiał że tak powiem "tyrać" i mieć tyle samo co w wojsku jak ty to powiedziałeś "praca dla lemingów" a zarobki na podobnym poziomie w wielu przypadkach.

Nie musisz wybierać technikum, a tym bardziej technikum informatycznego. Moim skromnym zdaniem szkoda życia dla wojska.

Opublikowano

Technikum informatyczne to już przeżytek. Proponowałbym Ci liceum z wkładem w naukę oraz dokształcanie się już na profil studiów. Robię tak samo, wziąłem liceum z przedmiotami, które lubię i łatwo mi się ich uczy, a w międzyczasie uczę się podstaw kierunku na który pójdę na studia.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Jeżeli ma się głowę tak powiedzmy do myślenia,lub choćby do zmuszonego myślenia,a chcesz mieć dobrą w miarę i poszukiwaną robotę to dobrym kierunkiem będzie mechatronik/elektromechanik/elektryk.

O ile owe technikum ma się w pobliżu..

W zasadzie w technikum myślę że to byłyby najlepsze kierunki,jak się nie wie co się ma robić,to można iść do liceum i jakoś te studia przeżyć,choć ciężko powiedzieć ,,jakoś,,.

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Jeżeli nie wiesz co chcesz robić to idź do LO. Ogólnie polecam iść do poradni zawodowej, pomogą ci dobrać pod siebie zawód i szkołę

Opublikowano

Technikum informatyczne to już przeżytek. Proponowałbym Ci liceum z wkładem w naukę oraz dokształcanie się już na profil studiów. Robię tak samo, wziąłem liceum z przedmiotami, które lubię i łatwo mi się ich uczy, a w międzyczasie uczę się podstaw kierunku na który pójdę na studia.

W gównie byłeś gówno widziałeś. Prosto i rzeczowo na temat twojej wiedzy. Byłeś w takim technikum? Jeśli tak to pewnie natrafiłeś na jakieś patologiczne ( jest ich trochę ). Jeśli wybierze się szkołę na dobrym poziomie to na nudę narzekać nie będziesz. Liceum jest zdecydowanie łatwiejsze i widać to po moich rówieśnikach, którzy wracają ze szkoły o 13 uczą się 2 godzinki i mają wolne, ja wracam przeważnie o 16, uczę się 4 godziny i idę spać. Na odpoczynek mam czas jedynie w weekendy ( ale to i tak rzadko ). Ja po skończonej szkole będę miał to samo co ty tylko razem z ciekawym doświadczeniem i licznym gronem międzynarodowych certyfikatów ( nie, nie żartuję w dobrych szkołach są one na porządku dziennym ), ponadto połowa absolwentów w mojej szkole pierwsze co robi to wyjeżdża z kraju, bo tutaj syf, bieda i zaKODowani. :v

Autorze - Wybierz wszystko prócz wojska, nie marnuj życia dla tego kraju. Nie warto. Nie teraz.

Opublikowano

informatyka mija się z celem? jest ciągłe zapotrzebowanie na DOBRYCH informatyków w różnych specjalizacjach. Teraz cała technologia kręci się wokół informatyki, więc to jest najbardziej przyszłościowy kierunek.

Po skończeniu technikum informatycznego to możesz tylko wciskać systemy operacyjne za 100PLN.

Opublikowano

Po skończeniu technikum informatycznego to możesz tylko wciskać systemy operacyjne za 100PLN.

Lepiej wciskać systemy za 100 PLN niż pracować w macusraku po studiach. :v Oczywiście twój post to kompletna bzdura. W Polsce może i ciężko o dobrą pracę, jednak za granicą jest zdecydowanie lepiej. Nie zmienia to faktu, że nie każdy po skończeniu technikum inf. musi być marnym pracownikiem marnego komputronika.

No oczywiście... jeżeli pójdzie się do burdelu, a nie szkoły i na dodatek będzie miało gdzieś wszystko - to wtedy, tak masz rację czeka cię marna kariera.

Opublikowano
którzy wracają ze szkoły o 13 uczą się 2 godzinki i mają wolne, ja wracam przeważnie o 16, uczę się 4 godziny i idę spać.

@Marceli99

To zależy od szkoły, nie od tego czy to technikum czy liceum, poza tym sam widzisz, uczysz się 4godziny wiedzy, która w większości zapewne nie przyda ci się tak bardzo, jak hobby/ciekawe zajęcia/umiejętności, które mógłbyś w tym czasie rozwijać, taka szkoła według mnie nie ma sensu.

z ciekawym doświadczeniem i licznym gronem międzynarodowych certyfikatów

Tylko kto respektuje te certyfikaty, dlaczego wszyscy myślą, że w liceum nie możesz zdobywać doświadczenia i "certyfikatów"? Przecież możesz wykonywać jakieś zlecenia/tworzyć własne projekty i gwarantuje ci, że da ci to więcej niż jakieś certyfikaty i doświadczenie z tych pseudo-praktyk(z opisów widzę, że musisz mieć niezłego farta żeby trafić coś naprawdę ciekawego)

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

którzy wracają ze szkoły o 13 uczą się 2 godzinki i mają wolne, ja wracam przeważnie o 16, uczę się 4 godziny i idę spać.

@Marceli99

To zależy od szkoły, nie od tego czy to technikum czy liceum, poza tym sam widzisz, uczysz się 4godziny wiedzy, która w większości zapewne nie przyda ci się tak bardzo, jak hobby/ciekawe zajęcia/umiejętności, które mógłbyś w tym czasie rozwijać, taka szkoła według mnie nie ma sensu.

z ciekawym doświadczeniem i licznym gronem międzynarodowych certyfikatów

Tylko kto respektuje te certyfikaty, dlaczego wszyscy myślą, że w liceum nie możesz zdobywać doświadczenia i "certyfikatów"? Przecież możesz wykonywać jakieś zlecenia/tworzyć własne projekty i gwarantuje ci, że da ci to więcej niż jakieś certyfikaty i doświadczenie z tych pseudo-praktyk(z opisów widzę, że musisz mieć niezłego farta żeby trafić coś naprawdę ciekawego)

W polsce nikt, bo tu się liczą znajomości. Za granicą już owszem. 4 godziny uczę się "zwykłych" przedmiotów. Zawodowych nie ma sensu, bo są łatwe i większość da się wywnioskować na lekcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...